Topptur - dette tar jeg med!

Topptur - dette tar jeg med!

Det er noe spesielt med det å gå på en fjelltopp for så å stå på ski ned urørte fjellsider. Utsikten man får på toppen er i seg selv verdt turen, men utsikten er langt i fra eneste grunn til at mange spenner på seg skiene, klistrer på fellene og trasker i vei oppover. Noen søker godfølelsen de får av å nærmest danse seg nedover fjellet med løssnø til godt over knærne. Andre går toppturer av ren interesse for natur og friluftsliv. Ja, grunnene er mange og gode. Har du aldri gått topptur på ski er det på tide å prøve det i vinter. Men hva skal du egentlig pakke med deg på topptur? 

Topptur utstyr

Det eneste som kan redde deg om du blir begravd i snømassene er kameratredning. Å finne en person i snøen og grave han/hun opp er nærmest umulig uten skredutstyr. 

INGEN FASIT, MEN NOE SKAL MED

Det varierer naturligvis hva folk liker å ha med på topptur, men som jeg skrev i forrige post om toppturen til Spanstind så skal skredutstyr alltid være med uavhengig av det andre du fyller sekken din med. Med skredutstyr mener jeg: 

 • Spade
 • Søkestang
 • Sender/mottaker

Utover dette utstyret blir det opp til hver enkelt hva de ønsker å bære med seg. Turens mål og vanskelighetsgrad vil legge føringer for hvor mye man kan tillate å pakke med seg i sekken. Er naturen eller turen i seg selv målet vil man kanskje kunne tillate seg å pakke med seg mer enn om man satser på å komme seg så fort opp som mulig for deretter å få maksimalt ut av nedkjøringen. Ferdes du i svært bratt terreng vil også isøks og stegjern inngå som helt nødvendig utstyr.  

På toppen av Spanstind

HVA TAR JEG MED MEG?

For meg som ansatt turgåer vil et av målene med turen naturligvis bli å formidle opplevelser. Det legger igjen føringer for hvordan turen gjennomføres. Foto vil for eksempel bli prioritert høyere enn å komme seg fortest mulig til toppen. Og det er sikkert ingen hemmelighet at det å ta bilder av seg selv er tidkrevende og kaldt - derfor bærer jeg nok med meg mer utstyr og varme klær enn alminnelige toppturentusiaster.

MIN UTSTYRSLISTE

Hva jeg tar med meg på tur kommer an på aktivitet, vær og varighet. Her følger en liste over det jeg har på kropp og i sekk når jeg går på relativt enkle toppturer. 

PÅ KROPP

Generelt sett er dette utstyr og klær jeg bruker når jeg går eller har behov for å ha lett tilgjengelig på kropp: 

 • Anorakk
 • Nikkers
 • Lue
 • Hals
 • Votter
 • Ulltrøye
 • Ull-longs
 • Ullsokker
 • Sko avhengig av skitype
 • GPS
 • Kart
 • Nødpeiler
 • Kompass med helningsmåler
 • Mobil
 • Powerbank
 • Kamera
 • Pusselapp
 • Fjernkontroll til kamera
 • Søker/mottaker
 • Briller/skibriller
Bortsett fra skoene er dette det jeg stort sett har på meg når jeg går på topptur.

I SEKKEN

I sekken legges ting jeg har behov for i løpet av turen, men som jeg ikke trenger å ha like lett tilgang på som det jeg har på kropp. 

 • Søkestang
 • Spade
 • Dunjakke
 • Dunnikkers
 • Dunvotter
 • Balaclava
 • Ekstra ulltrøye
 • Sitteunderlag
 • Termos
 • Vannflaske
 • Adventure Food turmat
 • Skje
 • Snacks
 • Fjellduk
 • Kamerastativ
Her er det som legges i eller festes på sekken.

ANNET NØDVENDIG TOPPTURUTSTYR

Jeg befinner meg langt inne i fjellheimen i Indre Troms og er nå ute på tur med pulken. Noe utstyr er derfor utelatt på denne turen, men jeg vil nevne at jeg på topptur også har med: 

 • Toppturski
 • Teleskopstaver
 • Langfeller
 • Hjelm
Toppene ligger der og venter på deg! Følelsen av å nærme seg fjelltoppen gir ekstra energi og glede!

PAKK SEKKEN OG KOM DEG UT DU OG!

Er du ny i "topptur-verden" håper jeg dette kan komme til nytte. 

Husk å ha respekt for fjellet. Sjekk værutsiktene og ta trygge veivalg. Del gjerne dine toppturopplevelser med meg på snapchat - @alfaeventyreren heter jeg der. Ser frem til å se bilder og videosnutter fra Norges mange fjell! 

God tur ut!