Trenger man egentlig de dyreste skoene med mest støtte?

Trenger man egentlig de dyreste skoene med mest støtte?

Egentlig ikke, et par sko har sine egenskaper og bruksområder. Tenker dere gjennom det egentlig før dere drar på tur?

Jeg tenker hele tiden gjennom det. Om det er en jakttur, flere dagers vintreklatretur eller tinderangling. Jeg prøver alltid å være en minimalist med hva jeg tar med meg, og lever etter ordtaket light and fast. Det har hendt at jeg har tatt med meg et par flip flops i tillegg til mine trange klatresko, på en lengre klatretur. Vi gikk i flippersene i rundt en time på steinene innover fjorden før vi kunne ta på oss klatreskoene og starte ferden opp ruten.

Nyter morgenkaffen utenfor døren til Norsk Tindeklub sin hytte i Giklingdalen, hytten er ved foten av fjellet InnerdalstårnetDet er mange ganger når jeg er i fjellet på noen topper at jeg møter en del personer i tunge fjellstøvler, mens jeg står der i noen løpe sko og hopper på steinen oppover fjellet. Imens de med de tunge fjellstøvlene ser ut som de går med gips på føttene imellom de kampesteinene. Jeg tenker der på det eksempelet om hvis man skal gå 20 000 skritt og har valget mellom en sko som veier 1kg og en sko som veier 300gr, så velger jeg lett de letteste. Man sier at 1kg på benet tilsvarer 5kg i sekken. Det er noe jeg har erfart med å bruke tunge sko på en tur og sammenligne turen med lettere sko en annen gang

Støvler med høye ankler har den gode egenskapen at de ikke blir like fort våte som joggesko og gir mer støtte, men det kommer i bekostning av vekt og fleksibilitet. Jakt er en aktivitet hvor slike støvler kommer godt med, man går lange dager og trasker i myr. På fjellturer velger folk flest støvler fremfor gode joggesko, det er der jeg mener folk har størst gevinst på å velge lettere sko. Man kan oftere gå lengre, fortere og nå destinasjoner man ellers ville blitt veldig sliten på. Det kommer i bekostning av støtte til anklene, det er lettere å tråkke over. Tråkke over i fjellet er ikke noe hyggelige hendelse, får man en kraftig overtråkk så kan turen din fort bli en redningsaksjon. Nesten alle mine fjellturer bruker jeg lette sko på, så anklene mine er vant til det. Så hvis anklene deres ikke er vant til det bør dere starte med noen turer som ikke er så kupert og ankelfiendtlig.

Så er valget mellom lær, Gore-Tex eller stoffsko.

Lær sko er meget vann avvisende hvis man jevnlig tar vedlikehold av dem, de gir god støtte og de tørker fort fremfor et bål eller en peis. Man kan tørke lærsko ved å putte de under kneene dine , slik at de er i mellom liggeunderlaget og soveposen. Det er noe jeg har måtte gjort flere ganger mens jeg har hvert på feltøvelser på sommer og vinterstid.

Gore-Tex sko er de mest vann avvisende og det skal mye til for å bli våt utenfra og inn med slike sko, men man kan fort bli klam i slike sko. Hvis man tørker GTX sko fremfor et bål eller en peis så kan fuktigheten trekke gjennom membranen og inn i skoene, membranen fungerer begge veier. Så man trenger varmluft fra innsiden av skoene for å tørke skoene effektivt. Dette kan være et problem hvis man er flere dager ute på tur. På noen type ski sko så har man noe som heter innersko, når man har innersko så kan man ta de ut og tørke de fremfor en peis, bål eller ha de i soveposen gjennom natten. Slik at når man da skal på tur neste dag så er de tørre og klare for en ny og lang dag.

Stoff/tekstil sko som joggesko blir fort våt hvis man går i myr eller går i bekker, men vannet blir presset ut ved neste steg du tar. Så man ender opp med å være fuktig på skoene resten av turen, men hvis man går i tørt terreng så kan skoene tørke av seg selv igjen, uten at man må legge de fremfor et bål eller en peis. Slike sko har lav vekt så man kan ha et høyere tempo og gå lengre.