Vandring i eventyrlig fjordlandskap!

Vandring i eventyrlig fjordlandskap!

Den dype, mørkeblå fjorden snirkler seg frem mellom snødekte fjell, stupbratte skrenter, buldrende fossefall og frodige, men bratte fjellsider. Å gå langs Geirangerfjorden, som er innlemmet i UNESCO sin verdensarvliste, er virkelig en flott opplevelse. Her gir jeg deg som vil besøke dette området et innblikk i mine turer i Geiranger-traktene. Området byr på et bredt spekter av opplevelser. Hvor skal man starte? 

Geirangers egen velkomstkomite.


Et godt sted å starte er Vesterås Gård. Herfra er turmulighetene mange og man kommer tett på norsk, tradisjonsrik kultur. Jeg ble ønsket velkommen av brekende lam, kosete geit og en og annen lama som lå og nøt livet i solsteken. Mer nasjonalromantisk får du det neppe - og særlig ikke om du gjør som meg å trasker rundt i de grønne engene ikledd nikkers og tradisjonell norsk ullgenser. 

EN STUPBRATT FJELLHYLLE MED UTSIKT OVER GEIRANGER

Ønsker du en enkel og kort fottur med førsteklasses utsikt over Geiranger, fjord og fjell kan Vesteråsfjellet være et godt valg. Fra Vesterås Gård følger du en traktorvei i 20 minutter før du kommer til utsiktspunktet. Dette er en ideell kveldstur om du har litt tid til overs. Terrenget er enkelt og lave fjellsko er det ideelle fottøy. 

Nydelig og lett tilgjengelig utsiktspunkt.

Det perfekte sted å nyte kveldssnacksen!


Snøen er i ferd med å smelte og åpner opp for mange flotte turmuligheter. På de varme dagene kan shortsen endelig ikles og t-shorta legges i sekken. Det er alltid godt å kjenne solstrålene treffe huden etter en lang og kald vinter.

 

EN FOTTUR BAK ENORME VANNMENGDER!

Storseterfossen er verdt et besøk. Fotturen opp til fossen har utgangspunkt fra Vesterås Gård og er hakket mer krevende enn turen ned til Vesteråsfjellet. Stien opp er noe kupert og hikingsko vil passe bedre til denne turen. Turen til fossen er i seg selv flott og tar deg gjennom grønne enger og fine skogsområder. Jeg måtte ta meg en pause, sette meg ned og lytte til det rike fuglelivet. Utallige fuglelyder skapte en beroliggenge og koselig atmosfære i Vesteråsdalen. Likevel var det fossen som ga turens største opplevelse. 

 Etter å ha gått i baris på vei opp til fossen, føltes de første skrittene bak fossen som å trå inn i en gigantisk fryseboks. Plutselig ble alt kaldt og vilt. Men kulden viet jeg absolutt ikke mye opperksomhet, for det som var foran meg var virkelig spektakulært. 

Vannet fosset ned stupet og buldret i det det ble slått mot steinene langt der nede. Et mektig og fascinerende syn!

Til tross for de mange varmegradene ovenfor fossen, ble det minusgrader bak fossen. Dette skapte store mengder is bak fossen og den ellers gode, steinlagte stien ble litt av en skøytebane. 

Her gjelder det å ha tunga rett i munnen og klare å tenke på hvor føttene skal plasseres - hvilket er lettere sagt enn gjort når man har en buldrende, fotogen foss på armlengdes avstand.

FLYDALSJUVET, EN FOTOGEN PERLE!

Selv om Flydalsjuvet ikke er kjent for å være en fottur er det en fotomessig godbit som bør vies litt oppmerksomhet. Utsiktspunktet er et av Norges mest kjente fotomotiv og er brukt i mange reiselivskampanjer - det ikke helt uten grunn! 


Fra sentrum av Geiranger er det ca 4 km opp til utsiktpunktet som ligger helt inntil veien mot Grotli. Utsikten ut mot Geiranger er eksepsjonell med fjord, fjell, juv, bebyggelse og store cruiseskip som sklir forsiktig frem mellom de rastutsatte fjellsidene. 

Utsiktspunktet består av to nivåer og det er absolutt ikke nødvendig å gå ut på steinen på bildet. Om du så skulle falle for fristelsen, så vær ytterst forsiktig! Dette er ikke stedet å tråkke feil eller minste balansen!! 

Et annet fotomotiv som også er mye tryggere er denne stolen. Kanskje er du lei av å stå oppreist og trenger hvile? Da er denne stolen noe for deg. Selv om den ikke er av det myke slaget er det få stoler som byr på bedre utsikt!

STØRRE UTFORDRINGER? GÅ PÅ EN FJELLTOPP!

Fjellturene rundt Geirangerfjorden er mange og utrolig flotte! Om du synes utsikten fra Veståsfjellet, Flydalsjuvet eller de andre lett tilgjengelige utsiktspunktene er spektakulær, så bør noen av de fjordnære fjelltoppene få sin plass i bucket-listen din. Jeg spente på meg skiene og tok meg opp Geitfonnegga (1453 moh) og angrer ikke et sekund på det valget! 

Til Geitfonnegga ble jeg med to nyutsprungne russ. Med musikkanlegg i sekken flyttet de russefeiringen til fjellheimen!

 Turen til Geitfonnegga krever at du har gått litt på ski før. Hit er det lurt å ha med skredutstyr og sjekke skredvarsel og værmelding før man tar fatt på høydemeterne.

Forrige uke gikk det et stort skred fra sørsiden av Geitfonnegga og konsekvensene er fatale om man blir tatt i fjellsiden som stuper ned i fjorden. Derfor er det viktig å ha kunnskap om skred før man ferdes i utsatte heng. Jeg møtte i etterkant av toppturen en lokalmann som mente vår tur til Geitfonnegga var dumdristig og hodeløs. Hadde vi tatt oss opp på fjellet uten å ta nøye overveide veivalg, ville jeg vært enig, men det var åpenbart ikke tilfellet.

Solnedgang fra fantatiske Geitfonnegga. En vakker tur, vinter som sommer!  

Photoshoot med Alfa ambassadør Aleksander Gamme og Iselin Næss i Devold.

 

HVORFOR IKKE SVIPPE INNOM EIDSDALEN?

Når man først er i Geiranger bør en også vurdere å legge turen innom Eidsdalen. Jeg har den siste tiden vært innom flere ganger. Dels fordi det er en naturlig gjennomfart på vei til Geiranger og dels fordi dalen byr på flott natur. Photoshoot med Devold of Norway og bading i Eidsvatnet har vært noe av det jeg har fått gjort i den naturskjønne dalen. Hadde jeg hatt mer tid skulle jeg også besteget fler av fjellene vest for dalen. Disse fjellene gir førsteklasses utsikt mot Sunnylvsfjorden! 

Ja - det var kaldt.


Turmulighetene rundt Geirangerfjorden er uendelige og de turene jeg har presentert over gir bare en ørliten smakebit av hva området kan tilby. Dette Verdensarvstedet burde inngå i dine fremtidige turplaner! 

-- 

Oppholdet i Geiranger-traktene ga meg påfyll av ny eventyrlyst! Husk å dele hva eventyrlyst er for deg! Konkurransen er nemlig ikke over. Du kan fortsatt sikre plass på "Det Store Eventyret" for deg og en venn. Les hvordan her.