Velkommen til Rogaland!

Velkommen til Rogaland!

Det er her Norges historie starter. Det er her de første menneskene kom til Norge, bebodd siden steinalderen. Det er her Harald Hårfarge samlet Norge til ett rike i 872, og det er her reisen vår gjennom den neste måneden skal gå!

Rogaland, fylket som har vært mitt hjem i snart 28 år. Det er her min kjærlighet og lidenskap for naturen og friluftslivet har blitt dyrket frem. Det er her jeg fanget min første ørret i kilosklassen, det er her jeg fyrte mitt første bål og det er her jeg hadde min første overnatting hele alene på fjellheimen som 11 åring.
En juvel av de sjeldne!

Variasjon er et passende stikkord for Rogalandsnaturen. Og det er det som gjør den så unik for meg! Her kan man padle, gå fjellturer, skiturer, fiske og alt annet som måtte friste en friluftssjel innen en times reise uansett hvor du befinner deg på fastlandet i fylket, sommer som vinter. Det er en spektakulær natur som knapt kan måles med andre plasser i Norge. En natur som har litt av alt! Et Norge i miniatyr. Det er en ekte juvel som omsluttes av et landskap som tar pusten av de fleste og som har blitt grundig formet fra forrige istid. Her får man alt fra høye fjell og dype fjorder til spektakulære fossefall og kritthvite sandstrender. Det er her man finner milevis med Norges lengste sanddynestrender. Unikt på alle måter, for det er kun her man kan oppleve noe lignende her til lands på paddeflate Jæren med Jærstrendene. Det er her man finner Lysefjorden. En av verdens mest spektakulære fjorder, som er kåret til verdens beste utsiktspunkt av Lonley planet flere ganger. Det er også hjemmet til verdens ikoner som Preikestolen, Kjerag og Flørlitrappene som med sine 4444 trappetrinn er den lengste tretrappen i verden. Det er her man kan møte den sørligste villreinstammen i Europa om man er heldig. Dere vil nemlig ikke tro det før dere får se å oppleve det!
Tidlig krøkes!

For man trenger ikke å dra til Alaska villmark eller stå på toppen av 6000 meter for å få helt råe naturopplevelser. Sannheten er nemlig at noen av mine absolutt råeste naturopplevelser, ja, dem har jeg fått like utenfor stuedøren på mine mange nærturer rundt i fylket. Og det er spesielt en episode som jeg aldri glemmer! Da jeg som 9 åring la ut fra familiehytten vår på fjellheimen, for å følge syl ferske elgspor innover dalen noen kilometer. For etter å tilbakelagt kilometerne, og satt meg ned i siste utforbakke i hockeystilling, får jeg mitt aller første nærmøte med Skogens konge alene i det fri. For plutselig står det ikke bare en, to eller tre! Men fire svære elgkuer som kanskje var treganger som stor som lille meg og nistirrer meg rett inni øyene på noen meters hold. Jeg skrek, viftet med armene og det gikk nok en liten gul flekk i den kritthvite snøen da, og dyrene sprintet oppover fjellsiden av forskrekkelse. Men for en heftig og rå opplevelse som for alltid vil være spikret på skallen min! Og allerede da var nok eventyreren i meg skapt for alltid!

Men det er ordtak som sier: «Den må tidlig krøkes som god krok skal bli», og det ble jeg. Lite visste jeg at jeg en dag skulle dra rundt omkring i vår vakre natur i Norge eller i det store utlandet og ha verden som min egen lekeplass som eventyrer, men frøet ble tidlig sådd. Allerede før jeg kunne gå, ble jeg sittende i bæremeisen til mine foreldre og speide utover landskapet. Og fra treårsalderen når jeg kunne ta mine første skritt. Ja, da var det ingen bønn. Da var det bare å ta beina fatt, og mine første nuter og fjelltopper ble besteget. Og siden da har alltid friluftslivet stått sterkt planet i hjerterota mi. Nå har jeg hundrevis av overnattinger i telt eller under åpen himmel, og er vel det mange ville kalle en erfaren friluftsmann. Men alt startet en plass, og for meg startet eventyret i mitt kjære Rogaland.
Eventyrlig reise

Jeg gleder meg enormt til å ta dere med på denne eventyrlig reisen! Sammen skal vi høyt, lavt og på kryss og tvers av fylket. Sammen skal jeg vise dere hvorfor jeg mener Rogalandsnaturen er så unik, og at Rogaland er mye mer enn bare olje og regn. Naturperler, ekspedisjoner og hvordan dere der ute kan realisere deres egen ekspedisjonsdrøm blir nøkkelord den kommende måneden. Gjennom tre ulike eventyr som de aller fleste av dere kan gjennomføre, skal jeg vise hvor lett man kan utfordre seg i sin egen bakgård og sitte igjen med turminner for livet. For sammen med dere skal jeg og mine huskyer gå Lysefjorden rundt, Rogaland på langs og Jæren på langs den kommende måneden. Alle turene vil være unike på sin spesielle måte! Og for meg personlig blir det et vemodig og siste farvel med Rogaland og Rogaland naturen. For snart skal store deler av denne juvelen som resten av kyst Norge legges under asfalten for alltid. Da vil det dette svineriet med alle vindturbiner og industrianlegg stå der og ødelegge naturen vår for evig tid. Jeg håper dere kommer til å bli motivert og inspirert i løpet av denne måneden, slik at dere selv kan sette deres egne drømmer om å mål i livet i dagens lys! Nå skal det traskes, oppleves og nytes for alt det er verdt, fra nord til sør i fylket.

Rogaland, vi er klare!