Vinteren byr i disse førjulsdager på flotte skiforhold mange steder i Norge. Snø, eventyrlyst og fjellskisko går som hånd i hanske, og jeg har den siste tiden fått en del spørsmål om valg av nettopp fjellskisko. Som skotester for Alfa Sko har jeg fått testet skoene i varierende terreng og klima, så jeg tenkte jeg like gjerne kunne svare på spørsmålet her på bloggen. De skoene jeg har brukt mest er Skarvet Advance GTX, Outback A/P/S GTX og Polar A/P/S. Jeg vil nå skrive litt om mine erfaringer med disse og forhåpentligvis kunne gjøre deg sikrere i ditt valg av nye fjellskisko. 

Skarvet Advance GTX – Tradisjonsrik komfort

Jeg har hatt gleden av å ha Skarvet Advance GTX på føttene på mange av mine aller fineste fjellskiturer. Når solen går ned i horisonten eller nordlyset flimrer over himmelen er det godt å ha sko som lar deg nyte de beste opplevelsene. Skarvet Advance er i mine øyne en utrolig komfortabel skisko som passer til et bredt spekter av turer og opplevelser. 

Dette er en klassisk støvel som er skapt for norske vintre og de varierende forholdene man kan møte på vinterfjellet. Jeg synes skoen er passe varm for lengre turer over fjell og vidde. De kan riktignok bli litt kalde når man har stått i ro over en lenger periode, men de isolerende egenskapene gjør at du fort får i deg varmen når du begynner å bevege deg samtidig som de puster overraskende godt.

Den gode lærkvaliteten, samt forsterkningen rundt tåpartiet gjør at skoen tåler veldig mye. Så dersom du er flink med vedlikeholdet kan Skarvet Advance GTX bli med på eventyr i mange, mange år.

Det jeg liker best med Skarvet Advance GTX er at den verken er for varm eller for kald og passer like godt på kaldere vinterdager som den gjør i påskefjellet. Er du på jakt etter en allrounder ville jeg derfor godt for denne skoen. 

La Skarvet Advance GTX ta deg ut på eventyr! For de som ikke vil være like nøye med vedlikeholdet kan Kikut Perform GTX være et godt alternativ.

Outback A/P/S GTX – Når forholdene byr på utfordringer

Med utvendig, integrert gamasje er Outback A/P/S GTX et utrolig kult og innovativt produkt. Har du irritert deg over å få snø opp under gamasjen eller at det er litt mer styr å ta av og på skoene med løse gamasjer er kanskje dette skoen for deg. Ikke bare isolerer den spesielt godt mot vær og vind, den er også svært enkel i bruk. Her trenger man ikke lenger passe på at gamasjen sitter som den skal når man tar på seg skoene. Det er faktisk umulig å gjøre feil. 

Midtvinters foretrekker jeg denne skoen fremfor Skarvet Advance GTX, men på de varmeste påskeskiturene savner jeg av og til muligheten til å ta av gamasjen. Løsningen har vært å brette ned gamasjen. Det fungerer helt fint, men jeg ville tenkt litt på hva du primært skal bruke skoene til før du bestemmer deg for sko. Er det skiturene midtvinters som står i sentrum er nok Outback A/P/S GTX å foretrekke, mens Skarvet Advance GTX trekker det lengste strået på påskefjellet. Begge skoene finnes i dame og herremodell. 

Outback A/P/S GTX gir gode opplevelser selv under krevende forhold. 

Polar A/P/S – Når grensene skal utfordres

Følelsen av å sette foten i en Polar A/P/S modell er virkelig helt unik. Jeg lyver ikke når jeg sier det er som å sette foten på en sofapute. Det er rett og slett det mest komfortable jeg noen gang har hatt på foten, men samtidig er det også det aller varmeste. Dette er skoen for de mest ekstreme forholdene enten det er sprengkulde på vidda eller turer i arktiske områder. 

Polar A/P/S er i likhet med Outback A/P/S GTX en svært innovativ støvel med integrert gamasj og kevlar på de mest utsatte områdene for å gi ekstra slitestyrke. Det som gjør denne ekspedisjonsstøvelen så god og varm er det ekstra laget med kuldeisolasjon i såle og innerstøvel, samt lineren. Mange er nok vant til å bruke en ulkartank i ekspedisjonsstøvlene, men etter å ha prøvd Alfas Polar Liner, går jeg neppe tilbake. Lineren sørger ikke bare for isolasjon og dampsperre, det er nettopp denne lineren som sørger for den uslåelige komforten.

Men for de som går mer normale skiturer i norsk skog og fjell synes jeg ALFA Polar A/P/S blir for voldsom. Når det er varmere enn 10 minusgrader synes jeg nemlig Polar A/P/S blir for varm. Men på den andre siden. Er du på jakt etter en sko som skal ta deg smertefritt gjennom ditt neste store eventyr vil jeg anbefale ALFA Polar A/P/S på det sterkeste. 

Ekstrem skistøvel for ekstreme forhold og grensesprengende eventyr.

Print blogginnlegg her