ALFAs Eventyrer i Hedmark - Nina Castberg Bråthen

ALFAs Eventyrer i Hedmark - Nina Castberg Bråthen

Jeg er skikkelig heldig, og skal få lov til å være på tur i november rundt omkring i fylket mitt – Hedmark! Jeg er egentlig paradoksalt nok en veldig hjemmekjær person, som samtidig elsker å være ute på tur. Flaks da et jeg er glad i fylket og hjemstedet mitt, og at jeg har masse turmuligheter rett utenfor døra.

Jeg er innmari god på å se mulighetene i det meste, og å utnytte sjansene som byr seg, så denne måneden skal virkelig brukes godt! Jeg er 37 år, gift, har to barn, og er kunsthistoriker av utdannelse. Etter årevis i Oslo, etterfulgt av en slitsom pendlertilværelse, har jeg endelig flytta tilbake hjem på skogen med begge beina. Attpåtil har jeg nettopp startet i en ny og veldig inspirerende jobb, hvor jeg får brukt både hode og kropp. Kanskje dere får noen små innblikk derifra etterhvert også!

Jeg kommer fra Eidskog kommune, Hedmarks sørligste, fra et sted i skogen med langt til naboer. Ordet «friluftsliv» er derfor litt rart for meg, for jeg skiller ikke friluftslivet fra resten av livet. Med langt til både skole, venner, butikk osv., har jeg jo faktisk gått på tur hver eneste dag fra første klasse. Allerede da var jeg flink til å se mulighetene, og kom som regel hjem med sykkelhjelmen min full av sopp jeg hadde funnet på veien, markblomster, gåsunger, eller støvler fulle av gørr etter fiffige «snarveier».

Jeg er fullstendig avhengig av å være ute, og å bevege meg. Å bo slik vi gjør, med skogen bak oss, et tjern foran oss, kalde vintre og varme somre, gjør at det er veldig enkelt å leve livet slik jeg vil leve det. Variasjon og kreativitet er vel nøkkelord når behovet for å være ute må samkjøres med jobb og familieliv. Jeg skal komme med litt erfaringer og tips om akkurat dét senere.

Hedmark er et stort fylke, og jeg ser dette som en glimrende anledning til å bli bedre kjent, og gjerne besøke steder jeg aldri har vært. Så jeg hadde blitt skikkelig glad for turtips underveis på reisen. Alt fra hvor det er bra skiføre, til hvor den beste kaffen finnes, eller lokale særegenheter jeg må teste eller besøke. For Hedmark er ikke bare djupe skoger. Vet du for eksempel hva som er Hedmarks høyeste topp? En skitur dit står først på programmet!

10 raske med Nina

 • Tørket turmat eller hamburger?

Gjerne en skikkelig god hamburger etter dagesvis med tørka turmat.

 • Lærsko eller tekstilsko?

Helt klart lær

 • Sove lenge eller stå opp tidlig?

Sove lenge hjemme i min varme seng, men stå opp tidlig på tur for å få med meg soloppgangen. Fordelen med å være på tur i november, er at soloppgangen ikke er klokka fem.

 • Nordpolen eller Ekvator?

Må faktisk si at Nordpolen frister mest. Men generelt er jeg lite glad i å fly, så jo nærmere jo bedre.

 • En god bok eller film?

Det er mye lengre mellom gode filmer enn mellom gode bøker. Så holder en knapp på boka.

 • På tur med Jan Thomas eller Lothepus?

Jan Thomas! Har dere hørt podcasten til ham og Einar Tørnquist? Jeg ler så jeg griner. Liker uhøytidelige folk med masse selvironi, og der scorer han høyt.

 • Lofoten eller Jotunheimen?

Lofoten er helt fantastisk, men jeg stemmer nok allikevel på Jotunheimen, ikke minst på grunn av tilgjengeligheten.

 • Telt eller åpen himmel?

Telt. Men kan gjerne være utenfor det teltet så lenge som overhodet mulig.

 • En lang ekspedisjon, eller mange korte turer?

Gjerne en kombinasjon! Men livet slik det er nå tilsier mange korte i stedet for én lang.

 • På tur alene eller sammen med noen?

Alt til sin tid. Jeg er heldigvis veldig glad i mitt eget selskap, og turer alene er noe eget. Samtidig er jeg glad i å både være på tur med mine nærmeste, og også iblant folk jeg ikke kjenner så godt.

 • Facebook eller instagram?

Jeg har en veldig visuelt anlagt hjerne, og tenker og husker i bilder. Så det blir Instagram.