Une Cecilie
Oksvold

For Une Cecilie ble tur en mestring og et forsøk på å takle angsten hun har bært på i mange år. For det var helt utenkelig å dra ut i naturen på egenhånd, 'men da legen foreslo det som et siste forsøk, ble det som en slags grønn resept for å holde hodet over vannet'.

I dag er friluft en naturlig del av hverdagen hennes. Vi har blitt bedre kjent med henne her.

10 raske med Une Cecilie!
Tørket turmat eller hamburger? -Veggisburger
Lærsko eller tekstilsko? -Lærsko
Sove lenge eller stå opp tidlig? -Sove lenge
Ei god bok eller en film? -En god bok
På tur med Jan Thomas eller Lothepus? -Jan Thomas
Lofoten eller Jotunheimen? -Lofoten
Telt eller åpen himmel? -Telt
En langtur eller mange, korte? -Mange korte
På tur alene eller sammen med noen? -Gjerne sammen, men også alene

For meg er naturen det stedet jeg virkelig føler meg hjemme. Et fristed hvor jeg kan være hundre prosent til stede, som fanger hele meg med alle inntrykk og drar meg inn i det vakre og skjønne, men også i råskapen som naturen kan by på. Naturen er et hjelpemiddel til å koble av bekymring og grubling, og virkelig leve – selv med angsten i ryggsekken. For er det et sted jeg føler meg fri og virkelig i live så er det ute på tur, gjerne på fjellet sammen med hunden min Juster, med vinden i ansiktet og roa i kroppen.

Hva er det 5 viktigste tingene du har med deg på tur?

Det kommer an på hvilken tur jeg er på, men på en generell dagstur har jeg naturligvis alltid med meg mat og drikke til både meg selv og Juster. Ekstra klær i tilfelle værskifte. Et lite førstehjelpsskrin og noen form for batteribank så jeg er sikret om jeg skulle ha behov for hjelp. Om uhellet er ute trenger man ikke dekning for å kontakte nødetatene.

Hva er det dummeste/mest ubrukelige du har hatt med deg på tur?

Oi, hvor skal jeg begynne? Som fersking har jeg gått i alle fellene, og på min første telttur pakket jeg med meg klær for en hel uke, og vi skulle sove over én natt (!). Den sekken var blytung, for å si det mildt. Men om jeg skal finne én spesifikk ting må det være å pakke med seg en kjempestor og tung kjele som tok halve sekken, kun for å lage mat til meg selv på telttur. Jeg hadde akkurat gått til innkjøp av den for å ha i større sosiale lag, og var veldig gira på å prøve den ut, men det hadde klart seg med en brøkdel av størrelsen.

Turutstyr og turklær er ofte dyrt. Hva gjør du selv for å holde kostnadene nede?

Jeg tar først og fremst vare på det jeg har! Med det mener jeg å sy hull, lappe dunjakker, vaske og impregnere så de varer lengre. Om jeg skal kjøpe meg noe nytt ser jeg primært på bruktapper slik som tise og finn.no, for der er det haugevis av klær som knapt er brukt til en mye billigere penge enn i butikk. I tillegg blir ikke miljøavtrykket like stort ved å handle brukt.


Hvordan håndterer du mensen på tur?

Før var det noe som holdt meg unna turer, men nå har jeg heller funnet gode løsninger. For de som bruker bind og tampong anbefaler jeg å ha med to zip-lock poser: en med bind, tamponger og håndsprit, og en for brukte bind og tamponger. For det som tas med inn i naturen skal jo tas med ut igjen. Personlig har jeg gått for menskopp de siste årene, noe som har revolusjonert tur med mens for min del! Da tømmer jeg koppen på morgen og kveld, og merker ikke noe til det ellers. Her gjelder selvfølgelig sporløs ferdsel, og jeg tømmer ikke ved stier eller nært der folk går. Likt som når man skal på do i naturen. Rengjør ved å skylle med kaldt vann. Her er det fint å bruke en drikkeflaske for å sprute den ren, for eksempel Imsdal eller lignende. Ha også håndsprit tilgjengelig for hygiene.

Har du tips til hvordan man kan få til en god ferie på budsjett?

Du trenger absolutt ikke det dyreste og beste utstyret for å dra på Norgesferie! På mine første turer lånte jeg alt av utstyr fra kjelleren til svigers og dro avgårde med 30 år gammelt telt, sekk fra OL-94 og soveposen min fra barneskolen. Det gikk helt fint! Så jeg vil absolutt anbefale å låne av bekjente om du har, om ikke finnes BUA rundt om i hele landet hvor du får lånt utstyr helt gratis! De har alt fra bekledning, sko, telt og sekk til kajakk, sykler, ski og snowboard.


FAVORITTSKOEN

For meg er Impact APS GTX min ultimate tursko fordi den er ment å vare livet ut. Den gir meg muligheten til å både gå i skogen, vasse i myr, nå høye fjelltopper og kose meg på telttur. De gir både god støtte, godt grep og holder meg varm og tørr, uansett hva naturen byr på. Jeg elsker tanken på alle eventyrene disse skoa skal få bli med på i mange år fremover.

FORFATTER

I boken min "friluftsfersking" deler jeg alt det jeg lurte på da jeg var fersk på tur, men ikke ante svarene på! Alt i fra hvilket utstyr man bør velge, hvordan man vedlikeholder og tar vare på det man har, matlaging, hund og barn på tur, en guide til å sove ute alene for første gang, mentale verktøykasser og mye mer. Den er praktisk og informativ, men inneholder også min historie om hvorfor naturen er så viktig for meg, og hvordan det kan være et mentalt pusterom i en hektisk hverdag. Målet med boken er rett og slett både å inspirere og hjelpe deg ut på enkle turer uavhengig av erfaring og forutsetninger du har på forhånd. Naturen er for alle.