Bli kjent med foten din

For å velge riktige sko er det helt essensielt at du kjenner foten din. Måling av både lengde og bredde gir grunnlaget for optimal komfort og passform. Videre vil bevissthet rundt tåvinkel, tykkelse på sokk, innleggssåler og justering av snøringen sikre at skoene passer perfekt til dine behov og preferanser.

Måling av fotens lengde

Dersom du ikke ønsker å benytte deg av ALFAs fotskanner (som du finner på produktsiden), er det viktig at du kjenner til hvordan føtter skal måles.

1. Legg et ark inntil veggen, ta av sokkene og plasser foten din på arket – sørg for at hælen treffer veggen.
2. Tegn deretter en rett strek foran den lengste tåen. Distansen mellom enden av arket og streken utgjør fotens lengde. Mål begge føttene.
3. Finn riktig størrelse i modellens størrelsestabell. Ta utgangspunkt i den lengste foten når du skal velge størrelse.

Måling av føtter bør ideelt sett gjøres på ettermiddagen, ettersom foten blir noe tykkere gjennom dagen på grunn av tyngdekraft, varme og aktivitet.

Tær som peker innover / Hallux Valgus

I tillegg til å måle lengden på foten, bør du være oppmerksom på vinkelen på tærne når du velger sko. Inntil 70% av alle damer vil i løpet av livet oppleve at tærne, i hovedsak stortå, peker innover (Hallux Valgus). Hallux Valgus kan påvirke komforten og passformen i skoen, ikke minst kan det føre til helseutfordringer, dersom dette ikke hensyntas.

For å motvirke Hallux Valgus vil god bredde i tåboksen være gunstig. En anatomisk utformet fotseng med forhøyet fotbue, vil også bidra til å gi foten bedre plass og rette opp stortå. Se våre anatomiske innleggssåler her.

S O K K E R
Dersom du skal bruke flere par sokker eller raggsokker i skoene, bør du tar hensyn til dette når du skal velge skostørrelse. For trange sko fører til ubehag, og du blir fortere kald på føttene. Generelt sett anbefaler vi tykkere sokk i kraftigere fottøy, som fjell- og jaktstøvler, for å polstre foten, og i vintersko for å holde foten varm. I fjell- og jaktstøvler anbefaler vi et tårom på 1,3-2,0 cm. Du kan enkelt finne tårommet ved å skanne foten på våre produktersider.

O V E R P R O N A S J O N
Overpronasjon oppstår når foten ruller for mye innover, noe som kan føre til belastningsskader og smerter i ankelen, kneet og hofteområdet. For å redusere risikoen, bør man velge sko med støtte for fotbuen og stabilitet i hælen, og eventuelt bruke ortopediske innleggssåler. Det er viktig å konsultere en spesialist for råd og behandlingstiltak.

INDIVIDUELLE TILPASNINGER
Alle føtter er forskjellige, og alle har individuelle preferanser. Det finnes noen justeringer du selv kan gjøre for å tilpasse skoene etter dine ønsker og behov i form av valg av sokker, innleggsåler og snøring av sko

Anatomisk innleggsåle.
En anatomisk oppbygd innleggssåle følger fotens anatomi og gir deg bedre støtte, stabilitet og komfort. Oppbyggingen i fotbuen bidrar til å opprettholde fotens naturlige bue, motvirker overpronasjon, løfter forfoten slik at foten blir smalere og reduserer sjansen for Halux Valgus. Hælsengen tar vare på foten naturlige demping, stabiliserer foten og absorberer støt. Les mer om våre anatomisk oppbygde innleggssåler her. Dersom du ønsker mindre volum i skoen eller bedre kjørekontroll på fjellski, kan det være lurt å vurdere en dobbel såle. Dette reduserer fotens bevegelse inne i skoen og gir bedre stabilitet. Samtidig kan du legge til ekstra høyde under hælen for å forebygge eventuelle gnagsår

Snøring av fjell- og jaktstøvler
Bruk snøresystemet aktivt for å tilpasse støtten du trenger etter terrenget du ferdes i. Som regel finner du fire låsekroker på hver støvel. Snøresystemet gir mulighet til å snøre stramt eller løst over vrist og ankel, uavhengig av hverandre. På denne måten kan du individuelt tilpasse snøringen etter din fot og terrenget du beveger deg i. Les mer om snøresystemet her.