Møt Karen, også kjent som Friluftsjenta. Med en lidenskap for ekspedisjoner og en imponerende merittliste, står hun nå foran sitt største eventyr – en soloekspedisjon til Sydpolen. Karen har alltid søkt mestring gjennom ekstreme turer, og denne gangen skal hun tilbringe over syv uker alene i Antarktis. Med nøye forberedelser, både fysisk og mentalt, er hun klar til å utfordre seg selv i noen av verdens tøffeste forhold. ALFA Sko er stolt over å være en del av hennes reise og sikre at hun har det beste fottøyet når hun setter kursen mot verdens mest avsidesliggende punkt.
Karen deler sine tanker, forberedelser og motivasjon for å legge ut på en så krevende reise. Fra utstyrvalg til mentale utfordringer, får vi et innblikk i hvordan hun har planlagt og trent for å nå sitt store mål.
Jeg starter min soloekspedisjon til Sydpolen rundt 18. november, og planen er å nå polpunktet innen midten av januar. Drømmen om å krysse Antarktis begynte å ta form etter at jeg krysset Grønland i 2018. Siden da har jeg kjent på et sterkt ønske om å utfordre både kropp og sinn.
For meg handler denne ekspedisjonen om mer enn bare å nå Sydpolen – Jeg har planlagt og drømt om den hver dag i de siste seks årene. Å endelig gjennomføre reisen er et bevis for meg selv på at man kan få
til det meste med god planlegging og prioriteringer.
I løpet av vinteren har jeg brukt mye tid på å forberede både kropp og hode ved å være på flere turer. Jeg har krysset Hardangervidda, Spitsbergen og Finnmarksvidda, og i sommer fokuserte jeg på utholdenhetstrening, blant annet med fem uker høydetrening i Alpene. Nå på høsten jobber jeg med skadeforebygging og styrketrening, blant annet ved å trekke dekk og trene på treningssenter. Mentalt har jeg forberedt meg ved å snakke med erfarne polfarere, visualisere utfordringer og tenke gjennom ulike scenarier som kan oppstå.
Denne ekspedisjonen blir både en fysisk og mental test, og jeg er klar for å finne ut hva jeg er i stand til når jeg virkelig setter meg selv på prøve.
Spørsmål og svar med Friluftsjenta!
Hva slags utstyr skal du bruke, og hvordan har du valgt det?
Det meste av utstyret jeg bruker, er velprøvd over flere år. Nytt for denne turen er et lettere telt for én person, som jeg har designet i samarbeid med Barents. Jeg har også funnet lettere alternativer, blant annet lettere ski – Mountain Race fra Åsnes. Når det gjelder skisko, har jeg testet forskjellige varianter, men ender alltid opp med Polar A/P/S. De er solide, holder meg varm, og jeg stoler på dem. Jeg veksler mellom Polar Liner og Kartank for variasjon, noe som kan forebygge gnagsår og belastningsskader. Jeg bruker også et lag med tynne sokker, et lag med tykke sokker og en dampsperre mellom for å holde føttene varme og frie for gnagsår.
Hva slags støtte har du hatt under forberedelsene?
Jeg har et fantastisk støtteapparat, både i familien, kjæresten, venner, samarbeidspartnere og mentorer blant tidligere polfarere. Jeg har fått gode råd fra Liv Arnesen, Børge Ousland, Hedvig Hjertaker og ALFA-ambassadør AK Teigland. Christian Eide og Lars Ebbesen har vært uvurderlige mentorer som har hjulpet meg med alle spørsmål jeg har hatt. Polar-miljøet og hjemmet har gitt meg stor støtte.
Hva tror du blir den største utfordringen underveis?
Den største utfordringen blir nok lengden på turen. Det kan bli overveldende å tenke på at jeg skal være alene i isødet i over syv uker. Jeg må ta én dag av gangen og gleder meg til å komme inn i turboboblen.
Hvordan planlegger du å holde motet oppe i de mest krevende øyeblikkene?
Jeg har med meg flere ting som kan hjelpe på motivasjonen: lapper og brev fra de jeg er glad i, musikk, podkaster og lydbøker, samt litt variasjon i maten. Den viktigste motivasjonen kommer likevel innenfra – mestringsfølelsen fra dag til dag og gleden over å endelig oppleve Antarktis. Jeg håper også å kunne inspirere andre til å følge sine drømmer.
Hva ser du mest frem til å oppleve på turen?
Jeg ser mest frem til å oppleve isolasjonen, å være fullstendig frakoblet omverdenen og alene over lengre tid. Det er noe få får oppleve i dag, og jeg tror det blir en verdifull erfaring å ta med seg videre i livet.
Hva er dine planer etter ekspedisjonen?
Jeg har mange nye turplaner og drømmer, men for så store prosjekter gjelder det å ta én tur om gangen. Etter ekspedisjonen er planen å begynne å studere til høsten og fortsette med formidling av friluftsliv gjennom foredrag og bokskriving.
Hele teamet i ALFA ønsker deg en fantastisk tur og masse lykke til. Vi heier på deg hele veien til Sydpolen!