Pakkeliste til telttur

Frister det å dra på telttur i sommer? Å ha en ferdigskrevet pakkeliste gjør det enklere å pakke til overnattingstur akkurat når du har lyst! Her får du ALFAs forslag til pakkeliste for sommerturer:

- Sørg for at turutstyret er samlet på ett sted hjemme slik at du kommer deg raskt av gårde når du får lyst til å komme deg på tur.
- Bruk gjerne en tarp eller presenning med barduner eller tau istedenfor telt om turen går under tregrensen og det er meldt godt vær. Ikke glem plugger og teltstenger dersom du velger telt.
- Ha gjerne med et par lette sko til bruk i leiren.

Pakkeliste sommertur:
- Telt, tarp eller presenning
- Liggerunderlag
- Sovepose
- Sekk
- Tursko eller fjellsko
- Lett kopp, lett tallerken og turbestikk
- Toalettsaker og toalettpapir
- Førstehjelpsutstyr
- Hodelykt
- Drikkeflaske
- Kokeapparat
- Brensel til kokeapparat
- Kaffekjele, eventuelt gryte eller stekepanne
- Fyrstikker i vanntett pose
- Turklær
- Ekstra sokker og varmt undertøy
- Vind- og vanntett jakke
- Mat
- Kaffe, te, solbærtoddy eller kakao
- Sjokolade
- Kart og kompass, eventuelt GPS

Eventuelt:
- Mobiltelefon og powerbank
- Fiskestang og fiskekort
- Fotoapparat
- Lue, buff og hansker
- Ekstra batterier til hodelykt og GPS
Er du ofte på telttur om sommeren kan det også være smart å ha det du trenger til turen samlet på ett sted, slik det går raskt fra du bestemmer deg til å dra på tur til du er av gårde!

TAK OVER HODET
Telt, liggerunderlag og sovepose er jo selve kjernen av utstyr man har med seg på telttur, men er det meldt strålende vær og man planlegger telttur i skogsterreng, kan man droppe telt og heller velge en tarp eller presenning som tak over stedet man ønsker å slå leir. Tarpen eller presenningen fester man til trær med barduner eller tau for å gi ly om det skulle komme et regnskyll.

Går turen over skoggrensen er telt det beste alternativet – men sørg for at teltet er komplett med teltstenger, barduner og plugger. Å mangle teltstenger når man er langt over tregrensen er en svært kjedelig opplevelse.

ALT SKAL BÆRES
Hvor mye du ønsker å pakke i sekken avhenger av hvor langt du skal gå og hvor lenge. Skal du sette opp teltet på ett sted og gå dagsturer – eller tenker du forflytte deg fra sted til sted? Tenk på det når du fyller sekken – alt skal bæres.
Blir sekken stor og tung er det en fordel med stabile fjellsko eller jaktstøvler med godt grep på underlaget og stivere skaft. La gjerne støvlene få en runde med impregnering på forhånd – enten tekstilimpregnering for tursko i tekstil eller lærvoks for lærstøvler. Da er man ekstra sikret dersom turen blir våt.

I Sør-Norge er sommernettene ganske mørke selv på midtsommeren og det kan være en trygghet å ha med hodelykt. Skal du på telttur nord i landet i sommermånedene behøver du ikke ha med lykt.

Å pakke klær i vanntette pakkposer er en god idé uansett hvordan værmelding er. Da er det enkelt å få oversikt over innholdet i sekken når den åpnes. Foregår turen med kano er vanntette pakkposer en nødvendighet i tilfelle uhellet er ute og man kantrer.

Å ha med et par lette tursko til bruk i camp anbefales – slik at turstøvlene får luftet seg.

Minimer unødvendig emballasje for å spare vekt og ta med søppel som ikke kan brennes hjem igjen. Det generelle bålforbudet i Norge gjelder fra 15. april til 15. september, men det er lov å bruke kokeapparater som primus eller stormkjøkken i denne perioden - så lenge det utvises forsiktighet og sunn fornuft.