Bak kulissene – Utviklingen av Impact A/P/S GTX

Designeren bak ALFA Impact A/P/S GTX tar deg med bak kulissene i produksjonen av skoene og forklarer den unike konstruksjonen og hvilke valg som måtte gjøres for å lage en så bærekraftig tursko som mulig.

Bak kulissene – Utviklingen av Impact A/P/S GTX

Skrevet av Ingrid Brandth - Produktutvikler og Designer hos ALFA

I over to år jeg jeg jobbet med produktutviklingen av Impact A/P/S GTX og konseptet ALFA For Life™. Det har vært en svært interessant og lærerik reise.

ET MER BÆREKRAFTIG FRILUFTSLIV

Når man utvikler sko er det mange måter å bidra til mer bærekraftige produkter. Man kan for eksempel jobbe med resirkulerte materialer, bruke materialer som er nedbrytbare i naturen, utvikle et tidløst og klassisk design som aldri går av moten, bidra til et sunnere arbeidsforhold hos produsentene, ta dyrevelferd på alvor, forenkle reparasjon, redusere transportavstander, redusere overskuddsmateriell, utvikle et produkt av meget høy kvalitet og mye mer.


Impact A/P/S GTX lages av mange skinndeler for å best mulig utnytte skinnet på dyrene.
En god måte å gi et mindre fotavtrykk til skoproduksjon er å minimere overskuddsmaterialet.

SKO SOM VARER LENGE

Da vi startet arbeidet med utviklingen av Impact A/P/S GTX ønsket vi å bidra på så mange områder som mulig. Vi lagde en prioriteringsliste hvor kvalitet, tidløst design og reparasjon kom på førsteplass. ALFA har alltid utviklet klassiske sko av høy kvalitet. For å gjøre det enklere å reparere skoene har vi hentet fram mye kunnskap fra vårt arkiv. I tillegg har vi samarbeidet med skomaker Isac Våge på Gjøvik som er tredje gererasjon Våge som reparerer ALFA sko. Han har delt mye av sin erfaring og kunnskap med oss om hvordan vi kunne konstruere en klassisk sko som forenkler reparasjon og vedlikehold. På Impact A/P/S GTX kan man veldig enkelt bytte kroker og maljer, såle og ikke minst GORE-TEX membranen. Skoen består av mange deler for å utnytte mest mulig av læret.


Impact A/P/S GTX er designet for enkel reparasjon


DYREVELFERD OG ARBEIDSFORHOLD


Med Impact A/P/S GTX følger et sett med voks og klut for enkelt vedlikehold av skoene.

Andre punkt på vår prioriteringsliste var dyrevelferd og arbeidsforholdene hos produsentene. Vi har blant annet jobbet med garveriet Heinen i Nord Tyskland som tar begge deler på alvor. De har som nevnt i tidligere innlegg kontroll over sin bruk av kjemikalier og vann. De produserer kun lær av kuer fra Nord Tyskland, og ingen dyr reiser mer enn to timer til slakteriet.

Læret brukt på Impact A/P/S GTX har en vokset overflate. Voksen består av naturlige materialer og den følger også med når man kjøper Impact A/P/S GTX. Voksen pleier og beskytter læret, og den er ikke skadelig for huden.

VALGET MELLOM RESIRKULERTE MATERIALER OG LANG LEVETID.

Som kjent består ikke skoen kun av lær, men også gummi, skumgummi, forsterkninger, membran og metall. Vi ønsket å benytte oss av resirkulerte materialer for alle disse delene. Vi lagde prototyper hvor vi testet forskjellige materialer, men dessverre nådde ikke disse materialene samme krav til holdbarhet og funksjon som de materialer vi allerede kjenner til. Det er derfor vi har valgt vår kjente AMG gummisåle og forsterkende kalosjering i gummi selv om de ikke er øverst på listen over bærekraftige materialer. Ser vi på det totale regnestykket vil lengre levetid være mest miljøvennlig. Tilbehør som hangtags, esker og sko poser er laget av resirkulert kartong og bomull.


For å sikre god slitestyrke ble det valgt gummikalosjering på Impact A/P/S GTXSkoeskene er laget i resirkulert kartong

FØRSTE STEGET I BÆREKRAFTSATSNINGEN ALFA FOR LIFE™

Impact A/P/S GTX er første sko i vår nye satsning på bærekraftige produkter. Vi kommer til å ta med oss alt vi har lært under utviklingen av Impact A/P/S GTX og stadig strekke oss etter måter vi kan utvikle smarte kontraksjoner og anvende bærekraftige materialer av høy kvalitet.

Impact A/P/S GTX er for ALFA et viktig steg på veien mot å være en bærekraftig bedrift.

Les mer om ALFA For Life™ og Impact A/P/S GTX