For vinterentusiasten er det lite som kan sammenlignes med å sette sine egne spor gjennom hvitt og urørt fjellandskap, føle nærheten til naturen og respektere dens krefter.

ALFA har alltid hatt som mål at våre produkter skal gjøre disse fantastiske opplevelsene mulige. Vi vet hvor viktig en god, stabil, varm og komfortbel fjellskisko er for turopplevelsen. Få ting kan så enkelt ødelegge en god skitur, som når føttene sier stopp. Med Alfas fjellskisko holder føttene seg tørre, varme og komfortable - både på lange og korte turer, i sol eller snøstorm. For oss handler det om deg og fjellene, og hvor du vil at skiene skal ta deg.

I videoen til høyre gir ALFA Eventyreren - Andreas Orset en introduksjon til ALFAs fjellskisko.

5 tips for valg av fjellskisko

1. Velg rett fjellskisko for turene du skal gå

På lange, slake fjellskiturer i fjellet eller i skogen er en komfortabel sko å foretrekke. Til denne bruken er ALFA Skarvet Advance GTX en klar favoritt.

Om skituren inkluderer brattere nedoverkjøringer eller det er isete forhold er en sko med mer stabilitet avgjørende. Stivheten i binnsålen samt støtten i læret på skoen avgjør hvor godt skoene vil styre skiene nedover. ALFA Guard Advance GTX er utviklet med mer stabilitet for mer leken skikjøring og for de som ønsker mer støtte på turen.

75 mm bindinger gir også mer vridningsstabile såler, noe som gir bedre styreegenskaper på skiene. Sjekk ut vår 75 mm modell ALFA Greenland 75 Advance GTX.

2. Skal du gå i dyp løssnø eller på skare på fjellskituren

Er man på fjellskitur i påsken så kan man være heldig å få lette skiforhold på skaren. På det raske og humpete føret vil en stabil sko gi god støtte til føttene og beina. Litt ekstra beskyttelse på skoen for å skjerme læret for de den skarpe snøen er også en fordel. ALFA Guard Advance GTX gir ekstra stabilitet og har en helkallosjering som beskytter læret mot skarekanter.

I dyp løssnø er gamasjer en nødvendighet. For de som går de fleste av sine fjellskiturer i løssnøen er integrerte gamasjer meget praktisk. Den integrerte gamasjen på ALFA Outback A/P/S GTX holder snøen trygt ute fra skoen. Ettersom den er integrert i skoen kommer ikke snø opp langs skoen og inn i gamasjen, slik man kan oppleve med løse gamasjer. I tillegg gir den høye gamasjen god isolasjon for føttene og leggene.

Med integrerte gamasjer på fjellskiskoene er man rustet for alt av vær og vind!
Med integrerte gamasjer på fjellskiskoene er man rustet for alt av vær og vind!

3. Hold varmen på føttene på fjellskituren.

Et udiskutabelt krav for en vellykket fjellskitur er at du holder varmen på føttene. ALFAs fjellskisko er godt isolerte og binnsålen i naturmateriale sikrer god isolasjon mot underlaget. Dette gjør at fjellskiskoene er godt egnet for vanlige norske vinterdager med temperaturer ned mot -20 grader. Den høye, integrerte gamasjen på ALFA Outback A/P/S GTX sørger for en ekstra varmeisolerende luftlomme oppover leggene og vil være god på de kaldeste dagene.

For dager med ekstrem kulde vil ekspedisjonsskoen ALFA Polar A/P/S holde føttene varme. Denne skoen er utviklet for ekspedisjoner til polene og med den varme og komfortable Polar Liner så holder du varmen hele dagen.

4. Velg fjellskisko som passer din binding

Pass på at skoene du kjøper passer bindingene på skiene. Den mest brukte bindingen er Rottefellas BC binding. På ALFAs fjellskisko finner du såler som passer BC bindinger på de fleste modellene.

Den andre bindingstypen er den tradisjonelle 75 mm bindingen. ALFA har denne såler som passer denne bindingen på Greenland 75 Advance GTX.

BC bindinger er i dag den vanligste bindingen på fjellski
BC bindinger er i dag den vanligste bindingen på fjellski

5. Test fjellskiskoene før du legger ut på lengre skiturer!

Før du tar i bruk dine nye fjellsko, så kjenn at begge skoene sitter godt på foten. Ideelt skal du kunne bevege tærne litt, samtidig som skoen sitter godt på hælen og er komfortabel. Om skoene ikke skulle passe har du alltid 30 dagers fri retur på produkter kjøpt på alfa.no.

Det er en fordel å gå noen kortere turer med skoene før du legger ut på langtur slik at du unngår gnagsår. Les flere av våre tips for å unngå gnagsår.

Noen enkle huskeregler for å unngå gnagsår både på fjellturer om sommeren og fjellskiturer om vinteren!
Noen enkle huskeregler for å unngå gnagsår både på fjellturer om sommeren og fjellskiturer om vinteren!

Fortsatt usikker

Er du fortsatt usikker på hvilken fjellskisko som vil passe deg? Sjekk ALFA Eventyreren - Andreas Orset test av de ulike fjellskiskomodellene.

ALFA Eventyreren - Andreas Orset gikk Norge på kryss og tvers i over ett år for å teste ALFAs produkter. Her gir han deg sine beste tips når du skal velge fjellskisko.
ALFA Eventyreren - Andreas Orset gikk Norge på kryss og tvers i over ett år for å teste ALFAs produkter. Her gir han deg sine beste tips når du skal velge fjellskisko.

Se alle ALFAs fjellskisko