Uansett om man sitter på post eller går milevis på vidda eller i skogen er fottøyet avgjørende for en vellykket jakt. Ofte kan været i løpet av jakta være uforutsigbart og terrenget ulendt, og sitter man på post må man holde fokus på jakta og ikke miste fokus på grunn av kalde, fuktige eller ubehagelige føtter.

Med ALFA jaktstøvlenes overlegne kvalitet kan du være trygg på at føttene vil holde seg tørre og komfortable hele dagen, dag etter dag. Med fullt fokus på jakta ligger alt til rette for en vellykket jakt.

Se ALFAs jaktstøvler.

Jaktstøvler eller fjellstøvler?

Det er et mange ulike typer jakt. Noen går på jakt i timesvis i ulendt terreng, med våpen og sekk som ekstra vekt. Andre går kun et lite stykke til sin post og har behov for støvler som holder dem tørre og varme på føttene hele dagen. En vellykket jakt innebærer også ofte at dyret skal bæres med hjem. For at jegeren skal holde fokus på sine oppgaver må skotøyet være egnet til oppgaven. Nedenfor finner du noen tips du bør tenke over når du velger støvler til jakta. Til en del jakt er kanskje et par vanlige tursko eller fjellstøvler like egnet som høye og kraftige jaktstøvler. Her er en guide for å finne riktige sko og støvler til tur og jakt.

Se også ALFAs jaktstøvler til dame med spesialtilpasset passform til dameføtter.

Jegere er vant til uforutsigbarhet: Varierende vær og ikke et dyr i sikte kan bekymre selv den mest erfarne jegeren. Med rett jaktstøvler og god kvalitet trenger ikke føttene å bidra til ekstra bekymringer.
Jegere er vant til uforutsigbarhet: Varierende vær og ikke et dyr i sikte kan bekymre selv den mest erfarne jegeren. Med rett jaktstøvler og god kvalitet trenger ikke føttene å bidra til ekstra bekymringer.

3 tips for å finne riktige jaktstøvler til din bruk:

1. Velg jaktstøvler som passer din type jakt og aktivitet

Komfortable og lette jaktstøvler om du skal gå langt

Om du skal gå langt i jakta, for eksempel når du jakter med hund, er vekt og komfort en viktig faktor. Robuste og vanntette støvler er er en stor fordel ettersom jakten kan ta deg gjennom varierende terreng.

Til smygjakt etter f.eks rådyr trenger du lette og lydløse støvler som gir god følelse med underlaget. Noen jegere må av og til smyge i sokkelesten for å komme i posisjon, men ALFAs superlette tur- og jaktstøvler er også godt egnet til denne jaktformen.

Jaktstøvler til tidlig jakt og jakt med hund:

Stabile jaktstøvler til ulendt terreng og tunge bør

Til elgjakt og rådyrjakt er komfortable, vanntette støvler med god passform og isolasjon viktig. Ofte innebærer det å sitte på post lite gåing, men støvlene må holde jegerens føtter komfortable hele dagen etter å ha gått gjennom vått og fuktig terreng.

Egnede jaktstøvler til elgjakt og postering:

Jakt på villrein og hjortejakt foregår ofte i ulendt og bratt terreng. En vellykket jakt innebærer også at man må bære med seg dyret. Her trengs robuste jaktstøvler med god stabilitet og ankelstøtte. Den stabile men likevel lette modellen Bever Pro Advance GTX er rein- og hjortejegerens klare valg. Jerv A/P/S er også et godt alternativ hvis du ikke føler den ekstra skafthøyden som hemmende i bratt terreng.

Stabile jaktstøvler for tunge bører og ulendt terreng:

Varme jaktstøvler for postering og vinterjakt

På jakt vinterstid eller kalde høstdager er man nødt til å holde varmen på føttene, enten man er gående eller sitter på post. ALFAs skinnstøvler er godt isolerte og har mellomsåler som beskytter mot kulden fra bakken. For ekstra kalde dager er vinterjaktstøvelen Gaupe A/P/S GTX et ypperlig alternativ som holder føttene varme og komfortable. Den integrerte gamasjen holder også løssnøen ute av støvlene og gir isolasjon oppover leggene.

På postering vinterstid er overtrekksstøvler et supert alternativ å ta utenpå jaktstøvlene for å holde varmen. ALFAs Overtrekksstøvel er godt isolerte og skaper et isolerende rom mellom støvel/legg og overtrekkstøvel.

Varme jaktstøvler for vinterjakt:

2. Velg jaktstøvler som passer din fot

Det viktigste når man skal kjøpe støvler er tross alt at de passer din fot. Når du tester jaktstøvler, så kjenn at begge støvlene sitter godt på foten og stabiliserer ankelen med den ekstra vekten du kommer til å bære. Ideelt skal du kunne bevege tærne litt, samtidig som skoen sitter komfortabelt og godt rundt hælen. Om støvlene ikke skulle passe har du alltid 30 dagers fri retur på ubrukte produkter kjøpt på alfa.no. Se ALFAs kjøpsbetingelser.

Noen enkle huskeregler for å unngå gnagsår.
Noen enkle huskeregler for å unngå gnagsår.

3. Husk å gå inn jaktstøvler!

Det er en fordel å gå noen kortere turer med skoene før du legger ut på langtur slik at du unngår gnagsår. Les flere av våre tips for å unngå gnagsår.

Vedlikehold av jaktstøvler

Med rett vedlikehold vil jaktstøvlene holde seg i mange år. Les våre tips for impregnering og behandling av jaktstøvler i lær.

NB: Støvlene med det vedlikeholdsfrie Alfa Air™ overmaterialet har ikke behov for impregnering. Disse støvlene trenger du kun å skylle og tørke etter bruk. Les om vedlikehold av støvler med Alfa Air™

Støvler til bærplukking og tung sekk.

Jaktstøvler kan også være et utmerket valg for de som ikke jakter. Om du går i myrterreng, bærer tung sekk eller ferdes i myrterreng så vil den ekstra høyden på skaftet og den gode stabiliten gi deg en bedre friluftsopplevelse.

Den ekstra stabiliten og høyden i jaktstøvler gjør de ypperlige til å bære tung sekk eller når man plukker bær i myra.
Den ekstra stabiliten og høyden i jaktstøvler gjør de ypperlige til å bære tung sekk eller når man plukker bær i myra.

Se alle ALFAs jaktstøvler