HVILKEN JAKTSTØVEL SKAL JEG VELGE?

CRAFTED BY NORWEGIAN NATURE

Helleristninger og dyregraver forteller oss at mennesker har holdt på med jakt i hundrevis av år. Utgangspunktet var å sikre tilgang på mat, men etter som årene har gått er ønsket om friluftsliv og et sosialt fellesskap med likesinnede blitt like viktig.

Det finnes mange ulike former for jakt, som igjen stiller ulike krav til utstyr. Det er viktig med gode støvler som holder deg tørr og varm på beina. Vurderer du nye jaktstøvler, må du vurdere dine behov opp mot støvelens egenskaper.

  • Anbefalte jaktstøvler
  • AlfaAir™- eller lærstøvler?
  • Lær mer om forskjellen på ALFAs jaktstøvler

Hvilken jaktstøvel skal jeg velge?

Alle ALFAs jaktstøvler har en lik "grunnmur", med unntak av M/77 støvler. Våre jaktstøvler har i tillegg spesifikke egenskaper som gjør at de egner seg til ulike bruksområder innen jakt og friluftsliv. Støvlene er utstyrt med et snøresystem med doble låsekroker (med unntak av Jerpe som har BOA® Fit System) som gir deg mulighet til individuell tilpasning av støvelen. Du kan snøre stramt eller løst over vrist og ankel, uavhengig av hverandre. Les mer om snøresystemet Double Lock System.

Den brede passformen er tilpasset nordiske føtter og gir bedre blodsirkulasjon og varmeregulering. I mer enn 50 år har ALFA samarbeidet med såleleverandøren Vibram. Sammen har vi laget en helt unik gummiblanding som sitter ekstra godt på våt stein og det grove mønstret gir deg godt grep på mykt underlag. GORE-TEX-membranen gjør støvlene vanntett og pustende. For ekstra slitestyrke har vi hel og delvis kalosjering på støvlene som gjør dem mer slitesterke.

Klikk her for å se jaktstøvler til dame og her for å se jaktstøvler til herre.

Fjellstøvler eller jaktstøvler

En fjellsko og en jaktstøvel har stort sett like bruksområder og egenskaper. Den største forskjellen finner du i høyden på skaftet og i stabiliteten en jaktstøvel gir deg kontra en fjellsko. Med en jaktstøvel vil du oppleve å få mindre rusk i støvlene og GORE-TEX-membranen vil strekke seg høyere opp i skaftet, slik at du holder deg tørr på føttene lengre enn ved bruk av fjellsko.

For noen kan stabiliteten jaktstøvelen gir deg oppleves som «for stivt», men det vil være mulig å tilpasse dette med snøresystemet. En jaktstøvel har en høyere egenvekt enn en fjellsko, og det er verdt å merke seg at en fjellsko vil være bra nok til det meste og for de fleste. Merk deg også at damer gjerne har et lavere muskelfeste på leggen enn menn. Derfor har vi utviklet egne jaktstøvler til damer.

AlfaAir™ eller lær?

ALFA bruker to forskjellige yttermaterialer på sine jaktstøvler: Alfa Air™ og Fullnarvet lær. Velger du Alfa Air™ får du en lett støvel med gode pusteegenskaper. Materialet er også vedlikeholdsfritt, det er ikke nødvendig å bruke annet enn rent vann og en børste for å holde støvlene rene.

Går du for en støvel i fullnarvet lær gir denne deg god beskyttelse på grunn av tykkelsen på læret, bedre isolasjon og stabilitet. Godt vedlikeholdte lærstøvler oppleves mer robuste i vått terreng. Les mer om yttermateriale i våre tursko.

Jerv A/P/S GTX

Jerv A/P/S GTX er den høyeste og mest påkostede jaktstøvelen i vårt sortiment - ALFAs flaggskip under jakt i krevende forhold. Jerv er en støvel i fullnarvet lær og med innvendig hanskeskinn i skaftet for økt komfort. Høyden på skaftet gir ekstra stabilitet og tykkelsen på skinnet sørger for god isolasjon. Triple sømmer, hvorav én forsterket med kevlar, og helkalosjering gjør skoen ekstra slitesterk. Dette er støvelen for krevende turer og jakt i myr, lyng og tett vegetasjon.

Les mer om jerv a/p/s GTX

Jerpe A/P/S GTX

Jerpe A/P/S GTX er "7-mil"-støvelen; en joggesko med høyt skaft. Alfa Air™-materialet gjør støvelen lett. Dette er støvelen for deg som skal gå langt og være mye i bevegelse. BOA-snøring gjør at man opplever støvelen som stabil, støvelen kan enkelt tas av/på og justeres etter hvert. Passformen er litt smalere enn de andre jaktstøvlene fra ALFA, men støvelen har fortsatt en normal til bred passform. Sålen er litt tynnere enn på andre jaktstøvler, slik at du kommer litt tettere på og har god kontakt med underlaget.

Les mer om jerpe A/P/S GTX

Rype A/P/S GTX

Rype A/P/S GTX er kinderegget vårt! Her har vi hentet det beste fra to verdener; passformen fra Bever Perform GTX i kombinasjon med det lette og vedlikeholdsfrie Alfa Air™-materialet. Stabiliteten til Rype A/P/S GTX er mindre enn hos de andre jaktstøvlene våre, men samtidig føles støtten god.

Les mer om rype a/p/s GTX

Bever Pro Advance 2.0 GTX

Bever Pro Advance 2.0 GTX er vår mest stabile jaktstøvel med avstivet såle, hæl og skaft. Dette er en jaktstøvel i fullnarvet lær, med helkalosjering og triple sømmer, hvorav én forsterket med kevlar. Summen av dette gjør støvelen til en av våre mest slitesterke. Til å være en så kraftig støvel er vekten lav.

Les mer om Bever pro Advance 2.0 GTX

Bever Perform GTX

Bever Perform GTX er vår originale jaktstøvel i fullnarvet lær med den gode ALFA-passformen! Bever Perform GTX er sydd med triple sømmer, hvorav én forsterket med Kevlar. Hæl- og tåkalosjering gir økt slitestyrke. Støvelen finnes i tre ulike modeller; unisex, dame og wide (bred). Bever Perform GTX til Norges mest solgte tekniske jaktstøvel.

Les mer om Bever PERFORM GTX

M/77 og Pilot

Marsjstøvelen ble utviklet i samarbeid med det norske forsvaret i 1976. M/77-støvelen er laget i fullnarvet lær og med romslig passform. Den er ufôret, tørker raskt og et enkelt sokkeskift bidrar til tørre føtter og sko.

Les mer om M/77 og Pilot
Har du lett for å fryse på post?

ALFA jaktstøvler er beregnet for å gå i. Skal du postere er det godt - og ofte helt nødvendig - å ha ekstra beskyttelse mot kulda. ALFA Overtrekkstøvel er lett, beskyttende og utviklet for svært kalde forhold. Fleecefôr, teipede sømmer og isolerende yttersåle sørger for varm komfort og godt grep på snø. ALFA Overtrekkstøvel kan enkelt tas av og på, rulles sammen og pakkes i sekken.

Skal man ha ALFAs Overtrekkstøvel utenpå jaktstøvelen bør man på grunn av det høye skaftet gå opp 2-3 størrelser.

Jaktstøvler størrelse

Bruksområdet til en jaktstøvel begrenses ikke bare til jakt. Jaktstøvler kan også benyttes på krevende fjellturer eller dersom du av ulike årsaker trenger ekstra støtte når du er på tur. Bruksområdet ditt avgjør hvilken størrelse du burde velge. Ønsker du å bruke en spesialtilpasset innleggssåle eller en tykkere ullsåle som isolerer bedre i støvlene, bør du vurdere å gå opp én størrelse, avhengig av tykkelsen på sålen du legger inn. Ta også høyde for hva slags sokker du skal ha på deg. Ved bruk av tykke ullsokker eller lag-på-lag med sokker, bør du også gå opp én størrelse – husk at luft mellom lagene gir varme! Velger du å gå opp én eller to størrelser kan fortsatt støvlene sitte godt ved riktig bruk av snøresystemet.

Tips

Bruk snøresystemet aktivt for å sikre god blodsirkulasjon og lufting. Sitter du på post eller har lunsjpause, snør opp skoene, da holder du deg varm på beina lenger.

Vurder om du skal kjøpe støvlene i en større størrelse, slik at du kan få plass til en god sokk (eller to). Skal du ha èn jaktstøvel anbefaler vi at du kjøper en lærstøvel, den gir deg best isolasjon og støtte.

Vedlikehold jaktstøvler

Riktig stell og vedlikehold er viktig for at jaktstøvlene dine skal holde seg tørre og fine over tid. Dersom du skal bruke støvlene over flere dager, er det viktig med tørking og lufting. Ideelt sett bør en lærstøvel gjennomtrukket av vann tørke i minst 24 timer før den brukes igjen. Alfa Air™ er et syntetisk materiale og støvlene bør være tørre innen 24 timer for å unngå lukt. Jakter du over flere dager bør du vurdere å ha et ekstra sett med støvler. Under finner du vedlikeholdsguider til jaktstøvler i fullnarvet lær og med Alfa Air™.

Vedlikehold av Alfa Air™

Les mer

Vedlikehold av fullnarvet lær

Les mer

Jaktstøvler kan brukes hele året og er ikke begrenset til jaktbruk. På noen fjell- og toppturer kan det være godt med ekstra støtte, eller kanskje du har en skade som gjør at du trenger økt stabilitet i en sko. Skal du bruke støvelen til fjellturer og jakt er kanskje behovet litt annerledes enn om den bare skal brukes til en av delene, så ta med dette i vurderingen. Det viktigste er å finne en støvel som sitter godt på foten din.

God jakt!

Tur med fjellsko, hund og kikkert

FAQs

Brukes jaktstøvlene hardt, bør de behandles med skopleieprodukter etter hver tur. Rengjør først støvlene og la de tørke. Bruk deretter skokrem før du impregnerer støvlene. Husk å oppbevare dem på et tørt og luftig sted, og vurder to par støvler dersom du er ofte ute på tur.

Høyden på jaktstøvlene gir deg stabiliteten du trenger når du skal gå i ulent terreng eller bære tung sekk. Gore-Tex-membranen går høyere opp i en enn jaktstøvel sammenliknet med en fjellsko - mindre sjanse for rusk i skoene er det også!

Velg en jaktstøvel som sitter godt på foten din. Passform trumfer de fleste andre egenskaper ved en støvel. Terreng, årstid og om du skal gå mye er andre faktorer en jeger bør tenke på. Skal du velge deg én jaktstøvel, bør du gå for en støvel i lær.