HVILKEN FJELLSKO SKAL JEG VELGE?

CRAFTED BY NORWEGIAN NATURE

Hva er fordelene med en fjellsko? I denne artikkelen forteller vi alt du trenger å vite om fjellstøvler og hjelper deg med å finne riktig sko for ditt bruk. Gode sko er alfa og omega for en fin turopplevelse – også på fjellet. Fjellskoene du trenger skal være stabile, ha godt grep og være komfortable, og her har du flere sko å velge mellom.

Tursko, fjellsko eller jaktsko?

Med mange allsidige sko tilgjengelig er det forståelig at begrepene brukes om hverandre. For å forklare det enkelt kan vi si at det noen ville kalt «høye tursko» kategoriseres som fjellstøvler eller fjellsko.

ALFAs høye fjellsko er designet for å være komfortable på lange turer med god støtte rundt anklene. De passer godt når man går mer bortover, slik man typisk gjør i Norge, enn bratte turer rett opp og ned, som man gjerne gjør lenger sør i Europa. Kort forklart bør du velge fjellsko dersom du skal gå fjelltur med sekk, ønsker god ankelstøtte og terrenget kan være mer fuktig og kategoriseres som middels til krevende.

Er du usikker på om det er fjellsko, tursko eller jaktsko som passer best til ditt bruk, anbefaler vi deg å ta en titt på vår tursko-guide.

Gode fjellsko = god støtte

Ettersom fjellskoene har høyere skaft er disse også godt egnet når du bærer litt tyngre sekker, eller går i brattere bakker. Det gjør at anklene får ekstra avlastning. Men husk at uansett sko, bør man alltid være bevisst i krevende terreng, for å unngå overtråkk eller andre skader. 

Noen modeller er ekstra avstivet, for å tåle enda tøffere terreng. Disse har mindre fleksibilitet og egner seg derfor ikke like godt til den typiske langturen, men er ypperlig for toppturer. Noen av disse modellene kan også ha stegjernsfeste.

Barriere mot fuktighet

Det høye skaftet på fjellskoene gjør dem mer motstandsdyktig mot fuktighet enn lavere sko. Det er mindre sannsynlig at vann trenger seg over kanten, de er derfor også velegnet i fuktigere terreng slik at du holder deg tørr i fuktig terreng.  

Hvilket materiale er best?

I fjellsko-kategorien skiller vi mellom to type materialer; skinn og AlfaAir™.

Skinn er et slitesterkt materiale som isolerer godt og er veldig stabilt. Skinn egner seg godt til alle årstidene. Tar du godt vare på skoene dine med bra vedlikehold, så holder sko i skinn i mange år fremover.

AlfaAir™-materialet er et innovativt, vedlikeholdsfritt materiale som har lav vekt. Materialet krever lite vedlikehold. Du kan bare skylle skoen etter bruk, så er den klar til neste tur. AlfaAir passer veldig godt til sommer, vår og høst.

Fjellsko til herre, dame og barn

Tilpassede sko er viktig for god komfort og derfor har vi fjellsko med ulik passform. De fleste skoene våre finnes i modeller for både herre og dame. Vi har samlet en oversikt på hver av dem, så ta en titt på fjellsko til herre eller fjellsko til dame etter hva som passer deg best.

Hos ALFA finner du også slitesterke fjellstøvler til barn. Turskoene til junior er utviklet for både tur og lek med godt grep på de fleste underlag. De har også enkel snøring og GORE-TEX for å holde barna tørre på føttene.

Over broen i fjelllandskapet