HVILKEN FJELLSKO SKAL JEG VELGE?

CRAFTED BY NORWEGIAN NATURE

Hva er fordelene med en fjellsko? Her forteller vi alt du trenger å vite om fjellstøvler og hjelper deg med å finne riktig sko for din bruk. Gode sko er alfa og omega for en fin turopplevelse – også på fjellet. Fjellskoene du trenger skal være stabile, ha godt grep og være komfortable, og her har du flere sko å velge mellom.

  • Anbefalte fjellsko
  • Hvordan velge fjellsko?

Tilpassede sko er viktig for god komfort og derfor har vi fjellsko med ulik passform. De fleste skoene våre finnes i modeller for både herre og dame. Vi har samlet en oversikt på hver av dem, så ta en titt på fjellsko til herre eller fjellsko til dame etter hva som passer deg best.

Hos ALFA finner du også slitesterke fjellstøvler til barn. Turskoene til junior er utviklet for både tur og lek med godt grep på de fleste underlag. De har også enkel snøring og GORE-TEX for å holde barna tørre på føttene.

Tursko, fjellsko eller jaktsko?

Med mange allsidige sko tilgjengelig er det forståelig at begrepene brukes om hverandre. For å forklare det enkelt kan vi si at det noen ville kalt «høye tursko» kategoriseres som fjellstøvler eller fjellsko.

ALFAs høye fjellsko er designet for å være komfortable på lange turer med god støtte rundt anklene. De passer godt når man går mer bortover, slik man typisk gjør i Norge, enn bratte turer rett opp og ned, som man gjerne gjør lenger sør i Europa. Kort forklart bør du velge fjellsko dersom du skal gå fjelltur med sekk, ønsker god ankelstøtte og terrenget kan være mer fuktig og kategoriseres som middels til krevende.

Er du usikker på om det er fjellsko, tursko eller jaktsko som passer best til ditt bruk, anbefaler vi deg å ta en titt på vår tursko-guide.

Gode fjellsko = god støtte

Ettersom fjellskoene har høyere skaft er disse også godt egnet når du bærer litt tyngre sekker, eller går i brattere bakker. Det gjør at anklene får ekstra avlastning. Men husk at uansett sko, bør man alltid være bevisst i krevende terreng, for å unngå overtråkk eller andre skader. 

Noen modeller er ekstra avstivet, for å tåle enda tøffere terreng. Disse har mindre fleksibilitet og egner seg derfor ikke like godt til den typiske langturen, men er ypperlig for toppturer. Noen av disse modellene kan også ha stegjernsfeste.

Barriere mot fuktighet

Det høye skaftet på fjellskoene gjør dem mer motstandsdyktig mot fuktighet enn lavere sko. Det er mindre sannsynlig at vann trenger seg over kanten, de er derfor også velegnet i fuktigere terreng slik at du holder deg tørr i fuktig terreng.  

Hvilket materiale er best?

I fjellsko-kategorien skiller vi mellom to type materialer; skinn og AlfaAir™.

Skinn er et slitesterkt materiale som isolerer godt og er veldig stabilt. Skinn egner seg godt til alle årstidene. Tar du godt vare på skoene dine med bra vedlikehold, så holder sko i skinn i mange år fremover.

AlfaAir™-materialet er et innovativt, vedlikeholdsfritt materiale som har lav vekt. Materialet krever lite vedlikehold. Du kan bare skylle skoen etter bruk, så er den klar til neste tur. AlfaAir passer veldig godt til sommer, vår og høst.

Over broen i fjelllandskapet

FAQs

Er det tørt i fjellet kan det være tilstrekkelig med tursko. Er det krevende eller vått terreng anbefales bruk av fjellsko da den gir bedre stabilitet.

Fjellsko er sko med høyt skaft, beregnet for å gi ekstra støtte når du beveger deg i ulent terreng.

Du trenger ikke å «gå inn» ALFA fjellsko. En tilpasning vil være nødvendig, og med det mener vi at du må lære deg å snøre fjellskoene etter foten din, bruke riktige sokker og eventuelt vurdere en innleggssåle. Tips til hvordan du kan unngå gnangsår leser du på Alfa.no

Forskjellen finner du i høyden på skaftet. En fjellsko vil ha et høyere skaft enn en tursko, og dermed gi foten din mer støtte. Er du usikker på hvilken sko du skal velge? På alfa.no kan du lese våre turskoguide.

Skal du ha én fjellsko bør du velge skinn. En skinnsko vil ha et bredere bruksområde og lenger levetid enn en tekstilsko.

Hvilke fjellsko som er best er det foten din som avgjør. Walk King og Queen er allsidige fjellsko som fungerer for de fleste og til det meste. Læret gir deg høy slitestyrke og god stabilitet. Samtidig sørger GORE-TEX for at du holder deg tørr på beina hele turen.

Hvilken fjellsko som er best for deg er det foten din som avgjør. Det er viktig at passformen kjennes god ut på foten din og at den gir deg den støtten du trenger. Dersom du ha én fjellsko anbefaler vi å velge en modell i lær, denne har lengst levetid.

Det er foten din som avgjør hvilke fjellsko som er best. Walk Queen er allsidige fjellsko til dame som fungerer for de fleste og til det meste. Læret gir deg høy slitestyrke og god stabilitet. Samtidig sørger GORE-TEX for at du holder deg tørr på beina hele turen.

Det viktigste er at fjellskoen skal kjennes behagelig å ha på foten. Som regel sier vi at det skal være 1 cm bak hælen, litt avhengig av hvilken fjellsko du velger. Prøv fjellskoen med riktige sokker, står du mellom to størrelser bør du velge den største.