Skitur i Alfa skisko

HVILKEN SKISKO SKAL JEG VELGE?

CRAFTED BY NORWEGIAN NATURE

Å holde føttene varme og komfortable er en meget god start for en god skitur. Men hva er egentlig forskjellen på ulike skisko og hva gjør enkelte varmere enn andre? ALFA har vært eksperter i sporet siden 1931. Vi har lagt ned tusenvis av timer med testing på Lygna, rett ved hovedkontoret på Hadeland. Resultatet har blitt unike skisko med GORE-TEX.

Selv om skoene dekker en liten del av kroppen er det utrolig irriterende å fryse på føttene, både for liten og stor på skitur. Kalde føtter fører raskt til dårlig humør og at man ikke kan nyte de fine vinterdagene slik man fortjener. Vi har skisko til dame, skisko til herre og skisko til barn. Her er tre ting du bør tenke på ved kjøp av skisko til tur og trening.

Tre ting du bør tenke på ved kjøp av skisko

#1 Isolasjon

Noe som burde vært selvsagt når man er ute i minusgrader er at skiskoene må ha isolasjon så du ikke fryser på føttene. Her er det store forskjeller mellom ulike skisko. Det er også viktig at skoene er isolert rundt hele foten. Spesielt er isolasjonen i binnsålen som isolerer mot kulden fra snøen avgjørende for hvor varm du holder deg på føttene. Her er det stor forskjell mellom ulike modeller. Binnsåler med i karbon eller plast vil ha dårlig isolasjonsevne, mens naturmaterialer isolerer mot kulden.

ALFA lager skisko for norske vinterdager, og da har vi selvsagt godt isolerte binnsåler i naturmaterialer i våre modeller.

#2 Pusteegenskaper

Føttene kan også bli fuktige av svette fra føttene. De vanntette og vannavstøtende materialene som ofte brukes for at ikke skisko skal trekke til seg fuktighet puster ofte meget dårlig. Nesten som en gummistøvel. Når man går på ski, selv i kuldegrader så svetter man på føttene. Dette er kanskje ikke noe man tenker over så lenge man holder tempoet oppe. Men så fort man stanser vil man begynne å fryse på føttene om skoene er fulle av svette. 

ALFA løser utfordringen med vanntetthet og pustende egenskaper med en GORE-TEX membran i langrennsskoene. ALFAs langrennssko er de eneste skiskoene på markedet med GORE-TEX membran. På denne måten sørger ALFAs skisko for varme og komfortable føtter hele skituren.

#3 Vanntetthet

Skigåing forbindes med vinter og minusgrader. Dette er kanskje ikke den tiden av året man tenker det er nødvendig med den vanntette sko. Men har man vært på skitur så vet man at det ikke alltid er kuldegrader og tørre forhold. Fuktig snø legger seg ofte på sko og ski og smelter her. Om ikke ytterlaget er vannavstøtende så trekker fuktigheten inn i skoen. Da blir skoene tyngre og man begynner fort å fryse på føttene så snart man roer ned på tempoet eller det blir kaldere.

ALFAs langrennssko har vannavstøtende yttermaterialer som puster og en GORE-TEX membran nærmest foten. Dette holde fuktighet fra omgivelsene ute av skoen.

Hvilken skisko bør jeg velge?

Skisko til lange dager på tur, gjerne i rolig tempo og med stopp underveis. På de fine vinterdagene når man ikke ønsker å gå inn igjen er det viktig å ha en skisko som holder deg varm på føttene, sitter komfortabelt og som puster slik at ikke svette fra føttene gjør deg klam og deretter kald.

Horizon A/P/S GTX
Den varmeste!

Skisko til lange dager på tur, gjerne i rolig i tempo og stopp underveis. På de fine vinterdagene når man ikke ønsker å gå inn igjen er det viktig å ha en skisko som holder deg varm på føttene, sitter komfortabelt og som puster slik at ikke svette fra føttene gjør deg klam og deretter kald.

Horizon A/P/S GTX er antagelig markedets varmeste skisko. Den er utviklet for deg som ønsker å nyte skituren mest mulig. Med denne skoen kan du fint også ta en rast, fyre opp bålet og kose deg. Skiskoenes unike varmeegenskaper kommer av en ekstra isolert binnsåle som beskytter mot kulde fra bakken og har vinterisolert GORE-TEX med fleecefor.

TRAC jr. GTX
Gi barna skiglede

For å gi barn gode skiopplevelser som inspirerer til å leke utendørs om vinteren er det viktig at de holder seg varme på føttene.

ALFA Trac JR GTX er bygget opp på samme måte som Horizon A/P/S med en godt isolerte binnsåle og overdel. Skoen er varm nok til at den også kan brukes som vintersko i barnehagen og GORE-TEX membranen sørger for at skoen puster selv når den er vanntett slik at barna ikke blir våte og klamme på føttene.

EXC Advance GTX 
Skisko til trening og konkurranse

Til trening og konkurranse ønsker du en skisko som gjør at du går effektivt med god kontroll. Ofte glemmer man da kanskje at med kalde og ukomfortable føtter så presterer man kanskje ikke like optimalt. Det er viktig at skoene puster godt så ikke svette samles i skoene samtidig som ikke fuktig snø trekker inn og gjør skoene våte og tyngre.

ALFA EXC Advance GTX er en komfortabel sko som vil holde deg varm, samtidig som den puster godt dersom du ønsker å øke tempoet. Skoen har god stabilitet og en spesialutviklet såle med flekspunkt under tåballen som sikrer god kraftoverføring i frasparket.

ALFA Combi Advance GTX
Ja takk, begge deler!

Ønsker du å kunne ha en skisko du kan bruke til alt? Både gå klassisk og skøyte, og som gir deg god kontroll på skiene i utforkjøringer samtidig som de sitter komfortabelt på foten og gir god støtte?

ALFA Combi Advance GTX har en unik ankelstøtte som ligger integrert inne i skoen. Denne konstruksjonen gjør at støtten sitter nær ankelen og dermed gir en optimal støtte som sitter komfortabelt uten noe behov for hard stramming rundt leggen. Det er perfekt til skøyting og gir god stabilitet i utforkjøringer og til staking. Samtidig gir ankelstøtten god fleksibilitet i ankelen fremover og sålen på skoene har flekspunkt under tåballen som gjør at man går komfortabelt i diagonalgang. Combi Advance GTX er en super sko til både trening og konkurranse, men kan også brukes på tur av de som vil ha litt ekstra støtte i utforkjøringene eller bytte fritt mellom skøyting og klassisk.

Utviklingen av Combi Advance GTX har pågått i over 3 år før den kommer på markedet i vinter. I denne utviklingen har mange testpersoner på ulike nivåer vært involvert. Fra turgåere som har nytt vinteren rundt bålet til topputøvere som har brukt skiskoene i internasjonale langløp og NM i langrenn, i både klassisk og fri teknikk.

God tur!