HVILKEN TURSKO SKAL JEG VELGE?

CRAFTED BY NORWEGIAN NATURE

Det kan være vanskelig å finne ut av hvilke sko man trenger til sitt bruk. Det finnes mange ulike skafthøyder å velge mellom, og enda flere tursko. Her hjelper vi deg med å finne skoen som passer ditt bruksområde og din fot, slik at du kan nyte turene.

  • Anbefalte tursko, fjellsko og jaktstøvler.
  • Hvordan velge tursko?

Tursko eller fjellsko?

Mange stiller seg spørsmålet "Hvilken fjellsko skal jeg velge?". Ofte står man mellom å kjøpe en ”tursko eller fjellstøvel” - eller kanskje tursko med mellomhøyt skaft. Det begynner ofte som et valg for komfort og vekt, men koker ned til bruksområde og hvilken støtte og stabilitet man har behov for. Skal du ha nye fjellsko til langtur eller lurer på om fjellsko eller tursko er det riktige for deg, finner du noen gode tips her.

ALFA har tursko i tre høyder (lav, middels og høy), samt jaktstøvler som er enda høyere i skaftet. Mange ønsker seg én tursko til all type bruk, men vår klare anbefaling er at dersom du er en ivrig turperson som går ulike type turer, bør skoskapet inneholde minst to par tilpasset bruken. For å velge rett tursko for deg, får du under en innføring i de ulike høydenes bruksområder. Helt nederst finner du også en
kort veiledning til riktig valg.

Lette og slitesterke tursko med suverent sålegrep

Når bruker man lave tursko? En helt lav tursko har ingen ankelstøtte, og vi anbefaler på generelt grunnlag denne type sko kun til bruk på sti og vei hvor terrenget ikke er krevende. De passer aller best uten sekk, eller evt. med en veldig lett sekk på ryggen. Sko uten ankelstøtte stiller høyere krav til anklenes styrke og stabilitet. For turer på sti og i andre områder hvor terrenget er oversiktlig og relativt ryddig er lavsko ypperlig. Med få hindringer å snuble i, er turskoene både lette og komfortable. Klikk her om du ønsker å se lette tursko.

De siste årene er det rapportert om økende antall ankelskader i fjellet, og vi mener at en høyere og mer stabil støvel vil være mer egnet til krevende terreng, partier med mye stein og andre utfordringer. Overtråkk eller enda verre brukket ankel er ikke det man ønsker seg på tur.

Lave tursko vil ofte også være mindre motstandsdyktige mot vann som kommer ovenfra, eller fra for eksempel lyng og langt gress. Dette fordi vannet kan trekke over toppkanten og inn i skoen, så selv om skoen har en GORE-TEX membran som beskytter er det nesten uunngåelig å få vann ned i en lavsko under våte forhold.

Se våre anbefalte lave tursko under:

Eide Advance GTX

Lette gore-tex tursko utviklet etter ergonomiske prinsipper for hvordan føttene beveger seg når vi går. Eide er en del av STEG-kolleksjonen som inneholder sko som egner seg like godt til hverdags, som til enkle gåturer på hardt underlag og asfalt.

Les mer om STEG-kolleksjonen her

Cecilie + GTX

Lett og komfortabel fritidssko, designet av Cecilie Skog med høy ankelsokk, god demping og godt grep. Perfekt til bruk i gåturer i natur og bybildet. Skoen finnes i høy og lav variant.

Les mer om Cecilie her

Drift Advance GTX

Lette og komfortable tursko med god demping og ekstremt godt grep. Disse skoene er et godt valg for de aller fleste utendørsaktiviteter. Det slitesterke Bluesign® godkjente materialet er tilpasset turer i skog og mark (finnes i flere farger).

Les mer om Drift her

Piggen A/P/S GTX

En meget lette og slitesterke tursko med suverent sålegrep og god demping, egnet for all type uteaktivitet. Med elastisk materiale og BOA®-snøring kan du justere passformen med mikropresisjon. Piggen har kombinasjonen av det vedlikeholdsfrie og slitesterke yttermaterialet AlfaAir™ og GORE-TEX membran, som sørger for vanntetthet og pusteevne (finnes i flere farger).

Les mer om Piggen her
Fjelltur med Alfa sko

Mellomhøye tursko

Ett hakk opp i høyde finner man den mellomhøye turskoen. Denne passer bedre med lett sekk og kan gjerne brukes på lengre dagsturer der man bærer en forholdsvis lett sekk og har gode stier å tråkke på.

Moderat ankelstøtte gjør at den vil være god på de litt kronglete partiene, men man må likevel være ekstra obs når utfordringene øker. En halvhøy sko gir anklene noe avlastning, men jo tyngre sekken er eller jo brattere man går, jo mer vil anklene utfordres. Middels høye sko vil også tåle noe høyere, vått gress. Vann som kommer «fra siden» vil i tilfeller der skoen har GORE-TEX membran ikke trenge inn i skoen, men kan som på lavsko etter en tid krype over toppkanten.

Se våre anbefalte mellomhøye tursko under:

Rute Advance GTX

Lette og komfortable tursko med ankelstøtte, godt grep og GORE-TEX. Perfekte halvhøye sko for dagsturer i skog og mark (finnes i flere farger).

Les mer om Rute her

Gren Advance GTX

Lette og behagelige tursko for hverdagsturer i skog og mark. Skoen har ankelstøtte, godt grep og GORE-TEX (finnes i flere farger).

Les mer om Gren her

Bregne A/P/S GTX

Svært lett og slitesterk ankelhøy tursko til dame som tilpasses din passform med BOA®-snøring. Skoen har suverent sålegrep og god demping ( Finnes i flere farger)

Les mer om Bregne her
På jakt med brune Alfa jaktstøvler

«Hvorfor fjellsko?» tenker kanskje noen. De fleste av ALFAs høye fjellsko er tiltenkt det typisk norske fjell-terrenget. De er komfortable nok til å gå lange turer med, samtidig som de gir ekstra ankelstøtte og god avlastning når man går med sekk. Noen modeller er også ekstra avstivet, for å tåle tøffere terreng og er ypperlig for toppturer.

Med et litt høyere skaft får man mer beskyttelse enn i en lav eller mellomhøy tursko. De er også velegnet i fuktigere terreng fordi det vil ta lengre tid før vann «kryper oppover» materialet og når over toppkanten.

Les vår guide for hvordan du kan velge riktig fjellsko. Guiden forklarer hvilke egenskaper du burde vurdere.

Se våre anbefalte fjellsko til gåturer under, eller se hele utvalget av fjellsko her.

Impact A/P/S GTX

Unike fjellstøvler med høy slitestyrke som gir ekstra lang levetid for å gi et lavt miljøavtrykk. I tillegg er skoen designet slik at alle deler enkelt kan byttes av en skomaker om delen skulle gå i stykker. Den perfekte turskoen til aktive turgåere som ønsker å investere i utstyr som gir et bærekraftig friluftsliv.

Les mer om Impact her

Juvass A/P/S GTX

Juvass modellen er utviklet i tett samarbeid med guidene på Juvasshytta for å å tåle den tøffeste bruken i det norske fjellet. Støvlene er lette og slitesterke, og laget i et vedlikeholdsfritt materiale. Dette er skoen for aktive turgåere i fjellet som ønsker sko som hjelper dem med å nå målene sine.

Les mer om Juvass her

Walk King/Queen Air A/P/S GTX

Lette og meget komfortable fjellstøvler i vedlikeholdsfritt materiale og GORE-TEX. Dette er solide støvler med et bredt bruksområde som sitter meget godt på foten. Støvlene passer like bra på turer i skogen som på fjellet. 

Les mer om walk king/queen her

Eggi Advance GTX

Superlette fjellstøvler i skinn med godt grep og GORE-TEX. Disse støvlene passer meget godt til hytte-til-hytte turer og turer hvor man ikke bærer for tung sekk.

Les mer om Eggi her
Tur på sommeren med ankelhøy tursko med Boa

Ekstra høye tursko / Jaktstøvler

Jaktstøvlene er generelt sett de høyeste støvlene vi har. Jaktstøvler gir ekstra god beskyttelse for ankelen, i tillegg til motstandsevne mot fuktighet. På generell basis kan vi si at jo lengre fuktigheten må «krype oppover materialet», jo lengre holder skoen seg tørr. Dersom du går du i myrlendt terreng, med tung sekk eller i svært krevende terreng, kan jaktstøvler også være ypperlige turkamerater. Vær oppmerksom på ditt behov. Personer med lav kroppsvekt kan oppleve at de aller mest avstivede av jaktstøvlene (som Bever Pro Advance) kan bli i overkant stabile. Dette går da ut over komforten dersom man skal gå lengre turer, spesielt hvis går uten en relativt tung sekk på ryggen. Det er derfor viktig å alltid ta en "testrunde" innendørs før man legger ut på tur, for å kjenne at støvelen sitter godt og er behagelig å bevege seg i. Ønsker du å vite mer om våre jaktstøvler og forskjellene mellom dem, kan du lese vår guide her.


Se våre anbefalte jaktstøvler til turgåing under eller se hele utvalget av jaktstøvler her.

Rype A/P/S GTX

Lette, høye støvler i vedlikeholdsfritt materiale og GORE-TEX. Perfekte tursko på fuktige dager eller i myrlendt terreng. Rype A/P/S GTX er også et godt alternativ om man bærer tungt og har behov for ekstra ankelstøtte. 

Les mer om Rype her

Jerpe ›› UNNTAKET SOM BEKREFTER REGELEN

Jerpe A/P/S GTX i AlfaAir-materiale er en høyere støvel med svært lav vekt og høy komfort. Den er god for middels tung sekk på tur og jakt, men passer like godt til bærplukking og lengre turer på grunn av den lave vekten og høye komforten. I disse støvlene får man altså både motstandsevne mot vann, høy komfort og litt ekstra stabilitet.

Les mer om sko med AlfaAir her

Hvordan velge tursko?

For å finne en tursko eller fjellstøvel som passer deg, anbefaler vi at du stiller deg selv noen spørsmål, for å finne en modell som er tilpasset ditt bruksområde. Til syvende og sist er det også viktig å la foten få være med på avgjørelsen. Hvis en tursko ikke passer din fot, vil den heller ikke bidra til en enda bedre turopplevelse.

Spør deg selv..

Hvor skal jeg bruke turskoen?
Hvordan er terrenget der?
Er området ofte vått?
Skal jeg gå lange turer eller korte turer?
Skal jeg ha tung sekk på ryggen eller går jeg uten sekk?
Hvor mye ankelstøtte trenger/ønsker jeg?
Sitter turskoen godt på foten min?

 Lav tursko Middels høy tursko Høy fjellstøvel  Jaktstøvel
Terreng Oversiktlig, lett

Oversiktlig med
enkelte utfordringer

Middels krevende Krevende
Fuktighet Tørt Litt fuktighet Mer fuktighet Vått
Turtype Kort tur Hytte-til-hytte Fjelltur Full dag
Sekkestørrelse Uten eller veldig lett sekk Lett sekk Sekk Tung sekk
Ankelstøtte Ingen Middels God Svært god

Oppsummeringen over er ingen fasit, men en oversikt over de ulike skaftehøydenes anbefalte bruksområder og egenskaper. Ved å krysse av for hva som passer best i din situasjon, vil du komme frem til skafthøyden som passer deg best. Sjeldent vil alle svarene havne innenfor en skafthøyde. Eksempelvis går noen kanskje mest i oversiktlig, lett terreng (lav) med litt fuktighet (middels) men med sekk (høy). Da anbefaler vi å velge den høye skafthøyden, for å ikke risikere ankelskade ved å bære sekk med for lite ankelstøtte i turskoen.

Det samme gjelder de som f.eks. går korte turer (lav) i middels til krevende terreng (høy) med lett sekk (middels). På grunn av terrengets utfordringer går man da tryggere med en høy tursko enn en lav eller middels, og kan tenke på turen i stedet for å hele tiden akte seg for hvor man tråkker. Går du ulike type turer og ikke ønsker mer enn ett par, anbefaler vi å holde den typen turer man oftest går i bakhodet i prosessen.

Det vil kanskje være behov for å inngå noen «kompromisser» hvis man skal ha en tursko til all type bruk, så velg ut hvilke kriterier som er viktigst for deg - og velg sko deretter. God tur!

GORE-TEX, holder føttene komfortable uansett vær

GORE-TEX er det ultimate fór for vanntette, pustende og slitesterke sko. Samtidig som fukt utenfra blokkeres, slippes luft ut så svetten fordampes fra innsiden av skoene. Dette gir et tørt og behagelig klima for føttene i all slags vær.

Les mer

Hvordan unngå gnagår?

Alle føtter er forskjellige og noen har lettere for å få gnagsår enn andre. Her gir vi deg 11 tips til hvordan du kan unngå gnagsår.

Les Mer

Slik vedlikeholder du skoene dine!

For at du skal holde deg tørr og komfortabel på føttene, er det viktig at du buker tid på å vedlikeholder skoene dine.

Les mer

FAQ

Det er foten din som avgjør hva som er den beste turskoen. Alle føtter er forskjellige. Gren Advance 2.0 GTX er en tursko med en behagelig passform som passer de fleste og til det meste.

Lave tursko ha ringen ankelstøtte. Skoene bør derfor brukes på åpne stier og veier hvor terrenget ikke er krevende. Du bør gå uten sekk, eventuelt bruk en veldig lett sekk på ryggen.

En tursko skal ha en romslig og god passform og sitte behagelig på foten. Ta alltid hensyn til terrenget du skal gå i, og hvor tungt du skal bære ved valg av tursko. Tung oppakning og krevende terreng stiller høyere krav til ankelstøtte enn lettere turer på stier og vei.

En tursko skal sitte behagelig på foten og ha godt grep. Høyde på skaftet gir foten din stabilitet, og stabiliteten du trenger avhenger av bruken din og lasten du skal bære. Middels høyt skaft anbefales dersom du skal bruke en lett sekk. Mer krevende terreng og oppakning krever høyere skaft.

Gåsko kan du kjøpe i butikker eller nettbutikker som selger sko. Gåsko er skal ha en god passform og gi foten tilstrekkelig med demping og stabilitet, og kan brukes til hverdags og på enkle turer på grus, asfalt og stier.

Du kan kjøpe tursko i sportsbutikker eller nettbutikker som selger sko. Turskoen bør ha en behagelig passform og gi deg god støtte og godt grep på de fleste typer underlag. ALFA har et stort utvalg av tursko, fjellsko og jaktstøvler som er tilpasset norske forhold.