Vedlikehold av ALFA Air™ støvler

Grundig innføring i stell av støvler med Alfa Air™ overmateriale.

Hvordan pleier jeg mine Alfa Air™ støvler riktig?

Alfa Air er i prinsippet et vedlikeholdsfritt materiale, og trenger kort oppsummert ikke annet enn rent vaskevann og riktig tørking. Det er riktignok viktig å rengjøre/ta vare på skoene for å opprettholde kvaliteten gjennom hele støvelens levetid.

Lufting etter hver langtur

Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. De bør derfor tas ut etter hver tur slik at støvlene får lov til lufte skikkelig ut og tørke godt opp. Dette er spesielt viktig å huske på ved flere dagers turer. For sko med GORE-TEX Surround er det ekstra viktig at skoene får tørke godt, slik at det ikke blir liggende fuktighet i sålens luftkanaler.

Rengjøring av Alfa Air™

Sett aldri bort sølete støvler.

Ved behandling av støvlene bør også lissene tas av, slik at du kommer til under disse. Når innleggssålen og lisser er fjernet, må smuss fjernes fra overdelen. For normale nivåer av skitt vil rengjøring under lunkent rennende vann sammen med en oppvaskbørste være nok. For mer skitne støvler anbefaler vi i tillegg milde rengjøringsmidler eller produkter spesielt utviklet for skorens. Denne typen produkter fås i velassorterte sportsbutikker.

 

Innvending rengjøring

Innleggsålene kan vaskes i maskin på 40 grader med vaskemiddel som fjerner bakterier på lave temperaturer For å vaske støvlene innvendig anbefaler vi lunkent vann og litt Zalo Antibakteriell e.l.. Bruk en myk børste for å rengjøre skoen innvendig, skyll godt og la støvelen tørke lenge (minimum noen dager). Dette kan fjerne ubehagelig lukt fra bakterier, og salter som tetter membranen og derfor reduserer skoenes pusteevne.

Tørking av sko og støvler

Hvis du har hatt behov for å rengjøre skoene med vann utvendig må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å sette dem i romtemperatur i 24 timer.

Har du vasket skoene innvendig, kan du fylle skoene med avispapir i 30 minutter først for å få ut størstedelen av fuktigheten.  Husk på at innleggssålene tørkes best på utsiden av støvlene!

Mange kan ha opplevd at det kan oppstå vond lukt i sko, spesielt konstruert med tekstil-/syntetmaterialer. En av årsakene kan være at tørkeprosessen har tatt for lang tid.

Et typisk eksempel er hvis våte joggesko glemmes igjen på trappa en fuktig høstkveld.  Når man finner dem igjen dagen etter, er det lett å mistenke nabokatta for å ha markert på skoa.

Sko tåler ikke for sterk varme og vi anbefaler å benytte tørketemperaturer under 37°C. Plasser aldri støvler til tørk på en radiator, nær ovnen eller en annen varmekilde. Både skinn og syntetiske yttermaterialer ”skades" veldig lett ved for sterk tørking: Materialene kan krympe og miste eller endre fasong. For Alfa Air™ gjelder dette også dersom skoene står i direkte sollys, da materialet lett absorberer varme.

 

Impregnering av Alfa Air™ støvler

Overmaterialet Alfa Air™ er vedlikeholdsfritt og skal ikke impregneres. Spesielt anbefaler vi å unngå silikonholdige produkter, da de vil kunne medføre misfarging på yttermaterialet og tette GORE-TEX® membranen.

Allikevel er det viktig å holde støvlene rene for å ikke forkorte skoens levetid.

Oppbevaring av sko

Oppbevar dine sko i romtemperatur på et tørt og godt luftet sted. Sko og støvler med Alfa Air™ overmateriale bør aldri stå i direkte sollys, da materialet lett absorberer varme. Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme. Dette tørker ut gummien og forkorter sålens levetid.

Våte sko skal heller ikke oppbevares i fuktige rom eller i bilen. Det vil kunne dannes mugg, misfarging og ikke minst vond lukt. 

Med regelmessig pleie vil skoene gi deg lang tids turglede!