Slik vedlikeholder du
fullnarv lærstøvler

Riktig stell og vedlikehold er viktig for at dine Alfa støvler skal holde seg tørre og pene over tid. Ekte lær er som et ekstra hudlag, et naturlig råstoff som trenger pleie for å opprettholde kvaliteten. Smuss og fuktighet har liten effekt på velholdte støvler. Her vil du få en grundig innføring i hvordan du tar godt vare på dine tursko, fjellsko og jaktsko fra ALFA.

Vedlikeholdssett
Hvilke vedlikeholdsprodukter trenger jeg?

Med ALFAs vedlikeholdsett for fullnarvet lær får du alle produktene du trenger for å vedlikeholde skoene dine slik at dere får gode turoppleveler uansett vær i mange år fremover

Hvor ofte skal jeg behandle støvlene mine?

Hvor ofte du må vedlikeholde støvlene er avhengig av hvor mye du bruker dem. Hvis du ser at støvlene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, er det tid for ny impregnering. Før større turer eller før jakta er det en selvfølge at støvlene får full behandling.

På støvler som er riktig impregnert og behandlet vil vannet legge seg som dråper oppå skinnet. Det betyr at skinnet er beskyttet. Skokrem kan du påføre så ofte det er ønskelig.

Rett type omsorg kan forlenge levetiden på støvlene dine betydelig.

HUSK!
Luftning etter hver langtur

Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. De bør derfor tas ut etter hver lengre tur slik at støvlene får lov til å lufte skikkelig ut og tørke godt opp. Dette er spesielt viktig å huske på ved turer som går over flere dager. I en ideell verden bør en lærstøvel gjennomtrukket av vann tørkes i minst 24 timer før den brukes igjen.

Steg 1: Rengjøring av lærstøvler

Sett aldri bort sølete støvler. For normale nivåer av skitt vil børsting med ALFA Skobørste og rengjøring under lunkent rennende vann med litt oppvaskmiddel være nok. For spesielt skitne støvler anbefales ALFA SkoregngjøringssprayEt effektivt og naturlig rengjøringsmiddel som fjerner flekker og skitt.

ALFA skovask

Instrukser for rengjøring med ALFA Clean & Refresh skorengjøringspray:

1. Ta ut innleggssålen og fjern lissene fra skoene slik at du kommer ordentlig til.

2. Fjern løs skitt med en fuktig klut.

3. Rist flasken med skorengjøringspray og spray jevnt på sko/støvelen.

4. Bruk en fuktig klut til å vaske på skoen.

5. Skyll eventuelt under springen eller tørk av med en klut.

6. Gjenta hvis nødvendig.

Overmaterialet i den rengjorte skoen har nå mer åpne porer og vil da lettere absorbere vann. For å redusere vannopptaket, må impregnering tilføres etter at skoen har tørket.

Steg 2: Tørking av lærstøvler

Hvis du har hatt behov for å rengjøre skoene med vann må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å sette dem i romtemperatur i minst 24 timer. Har du vasket dem innvendig, kan du fylle skoene med avispapir i 30 minutter først for å få ut størsteparten av fuktigheten. Videre vil det ta 2-3 dager før de er tørre igjen.

Støvler tåler ikke for sterk varme og vi anbefaler å benytte tørketemperaturer under 37 grader. Plasser aldri støvler til tørk på en radiator, nær ovnen eller en annen varmekilde. Vått lær skades veldig lett ved for sterk tørking; det blir sprøtt og krymper, noe som ofte resulterer i sprekker på utsatte steder.

Steg 3: Smøring av lærstøvler

Skokrem som pleier, mykgjør og gir næring samtidig som den gir fargen tilbake til skinnet, dermed forlenges levetiden på sko/støvelen. ALFA Skokrem kommer i svart og brun farge. Den er vannbasert og inneholder bare naturlige ingredienser.

ALFA Skokrem

Instrukser skopuss med ALFA Skokrem:

1. Tilfør skokremen med en klut og smør den inn i skinnet.

2. La det tørke og så puss over med en klut eller børste.

Deretter impregneres skoen/støvelen med Alfas lærvoks

Steg 4: Impregnering av lærstøvler

Riktig impregnering reduserer vann- og smussopptak, samtidig som skoen beholder sine pusteegenskaper. ALFA Lærvoks er en naturlig voks som impregnerer og beskytter mot vann og skitt.

For enklere impregnering kan ALFAs Impregneringsspray benyttes

ALFA Leather wax lærvoks

Instrukser for impregnering med ALFA Lærvoks:

1. Gni inn voksen med en klut.

2. Vent ca 10 minutter før skoen/støvelen pusses med en klut eller børste.

Riktig vedlikehold gjør læret betydelig mindre utsatt for at skitt fester seg. Videre beskytter et godt vokslag mot rifter og skader på læret. Tørt lær blir på den annen side lettere slitt og skadet.

Oppbevaring av støvler

Oppbevar dine støvler på et tørt og godt luftet sted, men ikke for varmt. Oppbevar aldri våte støvler i fuktige rom eller i bilen. Da vil det kunne dannes mugg og misfarging.  Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme. Dette tørker ut gummien i yttersåle og beskyttelseskanter og forkorter levetiden. Sålene vil også kunne oppfattes som glattere.

Med regelmessig pleie vil lærstøvlene gi deg mange års turglede!