Vedlikehold fullnarv lærstøvler

Grundig innføring i stell av støvler i fullnarvet lær.

Hvordan pleier jeg mine støvler riktig?

Riktig stell og vedlikehold er viktig for at dine Alfa støvler skal holde seg tørre og pene over tid. Ekte lær er som et ekstra hudlag, et naturlig råstoff som trenger pleie for å opprettholde kvaliteten. Smuss og fuktighet har liten effekt på velholdte støvler.

Her vil du få en grundig innføring i hvordan du tar godt vare på dine Alfa støvler.

Fullnarv støvler som har behov for vedlikehold

Lufting etter hver langtur

Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. De bør derfor tas ut etter hver lengre tur slik at støvlene får lov til å lufte skikkelig ut og tørke godt opp. Dette er spesielt viktig å huske på ved turer som går over flere dager. I en ideell verden bør en lærstøvel gjennomtrukket av vann tørkes i minst 24 timer før den brukes igjen.

Rengjøring av lærstøvler

Sett aldri bort sølete støvler.

Skal du vaske, pusse eller impregnere støvlene må du også fjerne lissene slik at du kommer til under disse.

Når innleggssålen og lisser er fjernet, må smuss fjernes fra skinnet. For normale nivåer av skitt vil børsting og rengjøring under lunkent rennende vann og litt oppvaskmiddel være nok. For spesielt skitne støvler er rengjøringsprodukter spesielt utviklet for å rense sko å anbefale. Denne typen produkter fås i velassorterte sko- og sportsbutikker.

Overmaterialet i den rengjorte skoen har nå mer åpne porer og vil da lettere absorbere vann. For å redusere vannopptaket, må impregnering tilføres etter at skoen har tørket.

Tørking av lærstøvler

Hvis du har hatt behov for å rengjøre skoene med vann må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å sette dem i romtemperatur i minst 24 timer. Har du vasket dem innvendig, kan du fylle skoene med avispapir i 30 minutter først for å få ut størsteparten av fuktigheten. Videre vil det ta 2-3 dager før de er tørre igjen

Støvler tåler ikke for sterk varme og vi anbefaler å benytte tørketemperaturer under 37 grader. Plasser aldri støvler til tørk på en radiator, nær ovnen eller en annen varmekilde. Vått lær skades veldig lett ved for sterk tørking; det blir sprøtt og krymper, noe som ofte resulterer i sprekker på utsatte steder.

Impregnering av lærstøvler

Riktig impregnering reduserer vann- og smussopptak, samtidig som skoen beholder sine pusteegenskaper. La impregneringen tørke og trekke godt inn.  Impregnering skal ofte påføres i flere omganger, følg anvisningene for impregneringsproduktet.

Riktig vedlikehold gjør læret betydelig mindre utsatt for at skitt fester seg. Videre beskytter et godt vokslag mot rifter og skader på læret. Tørt lær blir på den annen side lettere slitt og skadet.

Etter impregnering bør støvlene jevnlig gnis eller børstes godt med skokrem eller -voks. Husk også å polere. Dette er spesielt viktig etter at de har vært våte. Skokremen tilfører skoene både smøring og beskyttelse.


Hva slags vedlikeholdsprodukter skal jeg bruke?

På lærstøvler anbefaler vi hovedsakelig bruk av skokrem eller voksbaserte skopleieprodukter. Etter rengjøring og impregnering anbefaler vi til lærstøvler i fullnarv vedlikeholdsprodukter som ikke inneholder for mye fett. Fett reduserer pusteevnen i læret og kan føre til at føttene raskere blir klamme. Er det en lærstøvel uten GORE-TEX kan du benytte alle typer lærimpregnering, men vi anbefaler generelt ikke bruk av skopleiemidler med kreosot (tjære) av miljøhensyn. 

Utstyret du trenger for å vedlikeholde fullnarv-skinnstøvler

Hvor ofte skal jeg behandle støvlene mine?

Hvor ofte du må impregnere støvlene er avhengig av hvor mye du bruker dem. Hvis du ser at støvlene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, er det tid for ny impregnering. Før større turer eller før jakta er det en selvfølge at støvlene får full behandling.

På støvler som er riktig impregnert og behandlet vil vannet legge seg som dråper oppå skinnet. Det betyr at skinnet er beskyttet. Skokrem kan du påføre så ofte det er ønskelig.

Rett type omsorg kan forlenge levetiden på støvlene dine betydelig.

Oppbevaring av støvler

Oppbevar dine støvler på et tørt og godt luftet sted, men ikke for varmt. Oppbevar aldri våte støvler i fuktige rom eller i bilen. Da vil det kunne dannes mugg og misfarging.  Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme. Dette tørker ut gummien i yttersåle og beskyttelseskanter og forkorter levetiden. Sålene vil også kunne oppfattes som glattere.

Godt vedlikeholdt fullnarv sko

Med regelmessig pleie vil lærstøvlene gi deg mange års turglede!