Knyter M77 marsjtøvel

Hvordan vedlikeholde og gå inn M77 marsjstøvler

ALFA utviklet for snart 50 år siden den ultimate marsjstøvelen til det Norske Forsvaret. Støvlene tåler tøff bruk i norsk natur og har høy slitestyrke, tørker rask, har lav vekt og kan tilpasses føttene med rett vedlikehold. ALFA leverer i dag M/77 marsjstøvlene til Forsvaret med den samme solide kvaliteten som i 1977. Med rett vedlikehold vil skoene være relativt vanntette og de vil over tid tilpasse seg din fot. Lær deg mer om vedlikehold og hvordan du går inn dine M/77 støvler.

Vedlikeholdssett
Hvilke vedlikeholdsprodukter trenger jeg?

Med ALFAs vedlikeholdsett for fullnarvet lær får du alle produktene du trenger for å vedlikeholde skoene dine slik at dere får gode turoppleveler uansett vær i mange år fremover

Lufting etter hver tur!

Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. De bør derfor tas ut etter hver lengre tur slik at støvlene får lov til å lufte skikkelig ut og tørke godt opp. Dette er spesielt viktig å huske på ved turer som går over flere dager. I en ideell verden bør en lærstøvel gjennomtrukket av vann tørkes i minst 24 timer før den brukes igjen.

588730040-m77_perform-black-front

Oppbevaring av støvler

Oppbevar dine støvler på et tørt og godt luftet sted, men ikke for varmt. Oppbevar aldri våte støvler i fuktige rom eller i bilen. Da vil det kunne dannes mugg og misfarging.  Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme. Dette tørker ut gummien i yttersåle og beskyttelseskanter og forkorter levetiden. Sålene vil også kunne oppfattes som glattere.

STEG 1

Rengjøring av lærstøvler

Sett aldri bort sølete støvler. Skal du vaske, pusse eller impregnere støvlene må du også fjerne lissene slik at du kommer til under disse.Når innleggssålen og lisser er fjernet, må smuss fjernes fra skinnet.

For normale nivåer av skitt vil børsting med ALFA Skobørste Fullnarvet skinn og rengjøring  under lunkent rennende vann og litt oppvaskmiddel være nok. For spesielt skitne støvler anbefales ALFA SkorengjøringssprayEt effektivt rengjørings middel som fjerner flekker og skitt.

instrukser:
1. Fjern løs skitt med en fuktig klut.
2. Rist flasken og spray jevnt på sko/støvelen.
3. Bruk en fuktig klut til å vaske på skoen.
4. Skyll eventuelt under springen eller tørk av med en klut.
5.Gjenta hvis nødvendig og deretter impregner skoen umiddelbart.

Overmaterialet i den rengjorte skoen har nå mer åpne porer og vil da lettere absorbere vann. For å redusere vannopptaket, må impregnering tilføres etter at skoen har tørket.

STEG 2

Tørking av lærstøvler

Hvis du har hatt behov for å rengjøre skoene med vann må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å sette dem i romtemperatur i minst 24 timer. Har du vasket dem innvendig, kan du fylle skoene med avispapir i 30 minutter først for å få ut størsteparten av fuktigheten. Videre vil det ta 2-3 dager før de er tørre igjenStøvler tåler ikke for sterk varme og vi anbefaler å benytte tørketemperaturer under 37 grader. Plasser aldri støvler til tørk på en radiator, nær ovnen eller en annen varmekilde. Vått lær skades veldig lett ved for sterk tørking; det blir sprøtt og krymper, noe som ofte resulterer i sprekker på utsatte steder.

STEG 3

Smøring av lærstøvler

Alfa Shoes Care Polish - skokrem som pleier, beskytter og gir fargen tilbake på sko/støvler i fullnarvet skinn, det vil si skinn med blanke overflater. Pleier, mykgjør og gir næring til skinnet, dermed forlenges levetiden på sko/støvelen. Den er vannbasert og inneholder bare naturlige ingredienser.

ALFA Skokrem


Instrukser:
1. Rengjør skinnet.

2. Tilfør skokremen med en klut og smør den inn i skinnet.

3. La det tørke og så puss over med en klut eller børste.

4. Deretter impregneres skoen/støvelen med Alfas spray eller voks

STEG 4

Impregnering av lærstøvler

Riktig impregnering reduserer vann- og smussopptak, samtidig som skoen beholder sine pusteegenskaper.
Bruk da ALFA Lærvoks - Skoimpregneringen naturlig voks som impregnerer og beskytter mot vann og skitt. Denne gir fuktighet til skinnet og etterlater en litt skinnende hinne, og bør derfor kun brukes på fullnarv skinn, det vil si skinn med en glatt overflate. 

ALFA Leather wax lærvoks

Instrukser:
1. Rengjør skoen/støvelen med en klut eller børste.

2. Tilfør voksen med en klut.

3. Vent ca 10 minutter før skoen/støvelen pusses med en klut eller børste.

Riktig vedlikehold gjør læret betydelig mindre utsatt for at skitt fester seg. Videre beskytter et godt vokslag mot rifter og skader på læret. Tørt lær blir på den annen side lettere slitt og skadet.

Etter impregnering bør støvlene jevnlig gnis eller børstes godt med skokrem eller -voks. 

Hvor ofte skal jeg behandle støvlene mine?

Hvor ofte du må impregnere støvlene er avhengig av hvor mye du bruker dem. Hvis du ser at støvlene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, er det tid for ny impregnering. Før større turer eller før jakta er det en selvfølge at støvlene får full behandling.

På støvler som er riktig impregnert og behandlet vil vannet legge seg som dråper oppå skinnet. Det betyr at skinnet er beskyttet. Skokrem kan du påføre så ofte det er ønskelig.

Rett type omsorg kan forlenge levetiden på støvlene dine betydelig.

Hvordan gå inn m/77 støvler?

Før skoene tas i bruk må de settes inn med ulike skopleieprodukter. Ta av skolisser og smør inn hele skoen først med lærvoks og deretter med skokrem – vær nøye når du smører sømmene. Hell lunket vann i støvlene og la de stå i om lag 30 minutter slik at læret trekker til seg vannet. Teip føttene dersom du pleier å få gnagsår, ta på deg støvlene og gå. Når du går presses fuktigheten ut av læret og du vil kjenne at de blir tørrere – da tilpasser støvlene seg foten din. Du har nå startet prosessen med å gå inn støvlene og få dem tilpasset deg.

Glade venner på toppen av fjellet