Vedlikeholder Alfa sko utendørs Vedlikeholder Alfa sko utendørs

Vedlikehold av Nubuck lærstøvler

Riktig stell og vedlikehold er viktig for at dine Alfa støvler skal holde seg tørre og pene over tid. Ekte lær er som et ekstra hudlag, et naturlig råstoff som trenger pleie for å opprettholde kvaliteten. Smuss og fuktighet har liten effekt på velholdte støvler. Her vil du få en grundig innføring i hvordan du tar godt vare på dine Alfa støvler.

Vedlikeholdssett
Hvilke vedlikeholdsprodukter trenger jeg?

Med ALFAs skopleiesett for nubuck og semsket skinn, får du alle produktene du trenger for å vedlikeholde skoene dine slik at dere får gode turoppleveler uansett vær i mange år fremover

HUSK!
Luftning etter hver langtur

Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. De bør derfor tas ut etter hver lengre tur slik at støvlene får lov til å lufte skikkelig ut og tørke godt opp. Dette er spesielt viktig å huske på ved turer som går over flere dager. I en ideell verden bør en lærstøvel gjennomtrukket av vann tørkes i minst 24 timer før den brukes igjen.

Barn i Alfa turskoBarn med Alfa tursko

Steg 1: Rengjøring av lærstøvler

Sett aldri bort sølete støvler. Skal du vaske, pusse eller impregnere støvlene må du også fjerne lissene slik at du kommer til under disse.Når innleggssåler og lisser er fjernet, må smuss fjernes fra skinnet. For normale nivåer av skitt vil børsting med ALFA Skobørste Nubuck skinn og rengjøring under lunkent rennende vann og litt oppvaskmiddel være nok. For spesielt skitne støvler bruk da Alfa skorengjøring-spray som er et effektivt rengjørings middel som fjerner flekker og skitt.

Instrukser:
1. Fjern løs skitt med en fuktig klut.

2. Rist flasken og spray jevnt på sko/støvelen.

3. Bruk en fuktig klut til å vaske på skoen.

4. Skyll eventuelt under springen eller tørk av med en klut.

5. Gjenta hvis nødvendig og deretter tørk og impregner skoen umiddelbart.

Overmaterialet i den rengjorte skoen har nå mer åpne porer og vil da lettere absorbere vann. For å redusere vannopptaket må impregnering tilføres etter støvelen har tørket.

Barn løper i Alfa tursko

Steg 2: Tørking av lærstøvler

Hvis du har hatt behov for å rengjøre skoene med vann må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å sette dem i romtemperatur i minst 24 timer. Har du vasket dem innvendig, kan du fylle skoene med avispapir i 30 minutter først for å få ut størsteparten av fuktigheten. Videre vil det ta 2-3 dager før de er tørre igjen. Støvler tåler ikke for sterk varme og vi anbefaler å benytte tørketemperaturer under 37 grader. Plasser aldri støvler til tørk på en radiator, nær ovnen eller en annen varmekilde. Vått lær skades veldig lett ved for sterk tørking; det blir sprøtt og krymper, noe som ofte resulterer i sprekker på utsatte steder.

Barn leker i Alfa tursko

Steg 3: Smøring av Nubuck støvler

Vi anbefaler å bruke en krem som er spesielt utviklet for nubuck som ikke ødelegger det spesielle utseende til læret. Middelet kan gjerne påføres med en klut. Slike kremer er mer flytende og er mindre tilbøyelige til å tette skinnet enn kremer med et høyt voksinnhold. Kraftig børsting genererer også varme, som hjelper med absorpsjon av kremen inn i læret. Bruk ALFA Skobørste Nubuck skinn som har en stiv børste til å friske opp nubucken så den får tilbake sitt semskede utrykk. 

Barn løper opp fjellet

Steg 4: Impregnering av lærstøvler

ALFA Skoimpregnering - Spray beskytter sko og støvler mot vann og skitt. Vår unike teknologi etterligner naturens egen kjemi, som et blad som er vannavvisende, og er både biologisk nedbrytbar, snill mot naturen, og kan fint påfø

Instruksjoner:
1. Rengjør skoen.

2. Rist flasken godt.

3. Spray på impregneringen over hele skoen/støvelen.

4. Tørk av overskytende impregnering med en klut.

5. Støvelen bør tørke i 24 timer for maksimal effekt.

Med riktig vedlikehold blir læret betydelig mindre utsatt for at skitt fester seg. Videre beskytter impregneringen mot rifter og skader på læret og tørt lær blir også lettere slitt og skadet.

Barn leker utendørs

Hvor ofte skal jeg behandle støvlene mine?

Hvor ofte du må impregnere og vedlikeholde støvlene er avhengig av hvor mye du bruker dem. Hvis du ser at støvlene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, er det tid for ny impregnering. Før større turer eller før jakta er det en selvfølge at støvlene får full behandling. Hvis støvler er riktig impregnert og behandlet, skal vannet legge seg som dråper oppå skinnet. Det betyr at skinnet er  beskyttet. Skokrem kan du påføre så ofte det er ønskelig. Rett type omsorg kan forlenge levetiden på støvlene dine betydelig.

Oppbevaring av støvler

Oppbevar dine støvler på et tørt og godt luftet sted, men ikke for varmt. Oppbevar aldri våte støvler i fuktige rom eller i bilen. Da vil det kunne dannes mugg og misfarging. Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme. Dette tørker ut gummien i yttersåle og beskyttelseskanter og forkorter levetiden. Sålene vil også kunne oppfattes som glattere.

Med regelmessig pleie vil lærstøvlene gi deg mange års turglede!

Glade venner på toppen av fjellet