Vedlikehold av tekstilsko

Grundig innføring i stell av støvler i tekstilmaterialer.

Hvordan pleier jeg mine støvler riktig?

Riktig stell og vedlikehold er viktig for at dine Alfa sko skal holde seg tørre og pene over tid. Smuss og fuktighet har mindre effekt på velholdte sko. Her vil du få en grundig innføring i hvordan du kan ta godt vare på dine Alfa sko.

Vedlikehold tekstilsko 

Lufting etter hver langtur

Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. De bør derfor tas ut etter hver tur slik at støvlene får lov til lufte skikkelig ut og tørke godt opp. Dette er spesielt viktig å huske på ved flere dagers turer.

Rengjøring av tekstilstøvler

Sett aldri bort sølete støvler

Skal du vaske, pusse eller impregnere støvlene må du også fjerne lissene slik at du kommer til under disse.

Når innleggssålen og lisser er fjernet, må smuss fjernes fra overdelen. For normale nivåer av skitt vil børsting og rengjøring under lunkent rennende vann og litt oppvaskmiddel være nok. For spesielt skitne støvler er rengjøringsprodukter spesielt utviklet for skorens å anbefale. Denne typen produkter fås i velassorterte sko- og sportsbutikker. Det er viktig at du impregnerer skoene grundig etter en slik rengjøringsrunde.

 

Tørking av sko og støvler

Hvis du har hatt behov for å rengjøre skoene med vann må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å sette de i romtemperatur i 24 timer. Har du vasket dem innvendig, kan du fylle skoene med avispapir i 30 minutter først for å få ut størsteparten av fuktigheten.

Sko tåler ikke for sterk varme og vi anbefaler å benytte tørketemperaturer under 37 grader. Plasser aldri støvler til tørk på en radiator, nær ovnen eller en annen varmekilde. Yttermaterialer ”skades" lett ved for sterk tørking; materialene kan krympe og miste eller endre fasong.

 

Impregnering av tekstilstøvler

Overmaterialet i den rengjorte skoen har nå mer åpne porer og vil da lettere absorbere vann. For å redusere vannopptaket, må impregnering tilføres.

Riktig impregnering reduserer vann- og smussopptak, samtidig som skoen beholder sine pusteegenskaper. La impregneringen tørke og trekke godt inn.  Impregnering skal ofte påføres i flere omganger, følg anvisningene for impregneringsproduktet.

 

Hvor ofte skal jeg behandle mine tekstilsko?

Hvor ofte du må impregnere skoene er avhengig av hvor mye du bruker dem. Hvis du ser at skoene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, er det tid for ny impregnering.

 

Impregnering tekstilsko 

Hva slags impregnering skal jeg bruke?

Tekstil på sko impregneres med spray, eventuelle felter med skinn behandles i tillegg med egnet krem. Har skoen GORE-TEX vanntett teknologi er det viktig å benytte en impregnering beregnet på dette. Man skal være forsiktig med å benytte silikonbasert impregnering på GORE-TEX sko, da enkelte materialer kan misfarges. En grei regel er å benytte produkter «approved by GORE-TEX».

Oppbevaring av sko

Oppbevar dine sko på et tørt og godt luftet sted, men ikke for varmt. Oppbevar aldri våte sko i fuktige rom eller i bilen. Det vil kunne dannes mugg, misfarging og ikke minst vond lukt. Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme. Dette tørker ut gummien og forkorter sålens levetid, i tillegg til at sålene blir glattere.

Med regelmessig pleie vil skoene gi deg lang tids turglede!