9 måter å unngå kalde føtter i vinter

Fryser du på føttene? Sjekk disse tipsene for hvordan du lettere kan holde varmen på vinteren.

9 måter å unngå kalde føtter i vinter

4 TIPS TIL Å VELGE SKO SOM HOLDER FØTTENE VARME

Varme føtter er tørre føtter. For deg som skal kjøpe deg en ny sko, er det noen elementer som kan være lurt å tenke på for å sørge for at føttene holder seg tørre og varme:

1. GORE-TEX
GORE-TEX er en membran som transporterer fuktighet vekk fra foten samtidig som den holder uønsket fuktighet ute (ikke til å tro, sier du? Det er faktisk slik – og her kan du lese mer om hvordan GORE-TEX fungerer). Tørre føtter holder lettere varmen fordi svetten leder varmen bort fra foten. En pustende sko vil derfor motvirke at du får de klamme, kalde føttene. Nesten alle ALFAs sko har GORE-TEX, så det er bare å finne en favoritt.  


2. Naturmaterialer 
En sko bygd med egnede naturmaterialer vil være fuktabsorberende, noe som holder føttene tørre gjennom dagen. Det er et av kriteriene for å holde føttene varme. Kombinasjonen av GORE-TEX og naturmaterialer vil være spesielt egnet på kalde dager. ALFA har en utbredt bruk av naturmaterialer for å sørge for at føttene holder seg varme på kalde dager. 

3. Isolasjon mot bakken
Den direkte kulden fra bakken kan virke ekstra nedkjølende på føttene. Det er derfor viktig at sålekonstruksjonen består av isolerende naturmaterialer som isolerer mot kulden fra bakken og samtidig ikke leder varmen fra foten vekk. De fleste av ALFAs sko har naturmaterialer som isolerer svært godt mot kulden fra bakken. 

4. Riktig størrelse
Sko i riktig størrelse vil være romslige nok til å ha et lite, isolerende luftlag innvendig. Dette er viktig for å holde varmen på føttene, så sørg for at du ikke kjøper for små støvler. På vinteren kan det være en fordel å ha litt bredere sko enn på sommerstid. Da får man også lettere plass til en tykkere sokk uten at det blir trangt i skolen, som igjen vil føre til at man raskt blir kald. Les mer om hvordan du finner en sko som passer her.

5 TIPS TIL Å HOLDE FØTTENE VARME

Det er selvfølgelig mange aspekter som påvirker om man får kalde føtter. Noen av disse er genetiske, men mye kan du også påvirke selv. Har du allerede skoen klar, har vi også noen tips som kan holde føttene tørre og varme gjennom dagen: 

1. Riktige sokker
Ved bruk av riktige sokker vil føttene holde seg tørrere og varmere. Vi anbefaler en teknisk ullsokk. Ull holder godt på varmen, men ved å blande inn tekniske materialer vil både evnen til å lede vekk fuktighet og slitestyrken økes. Bomullsokker er ikke «lov» i tur- eller skisko! 

På spesielt kalde dager, eller hvis du fryser mye på bena, kan det være smart å bruke en tynn ullsokk innerst og en tykkere ullsokk utenpå. Prøv deg frem til en kombinasjon som passer deg. 

2. Varmesåle eller -sokker
Er du en skikkelig frossenpinn, kan tekniske hjelpemidler som varmesåler eller –sokker være et godt alternativ på skikkelig kalde dager. Vær allikevel klar over at FOR varme føtter kan produsere mer svette og dermed bli våte og kalde over tid. 

3. Vær i aktivitet 
Å være i aktivitet gir god blodsirkulasjon, noe som også holder føttene varme. Sørg for å ikke stå stille for lenge om gangen. Må du stå stille er vårt beste tips å «vifte» med tærne inni skoen regelmessig. Dette vil sørge for at blodet strømmer ut i tærne selv om du ikke er i bevegelse. Det kan også hjelpe å stå på ett isolerende underlag som isopor om du ikke har mulighet til å bevege deg spesielt mye.

4. Luft ut skoene i pauser
Selv på vinteren kan det være fordelaktig å åpne skoen litt for å lufte ut. Dette kan du gjøre raskt i en pause. Tenk som når du lufter et hus: Det er bedre å «brålufte» hele skoen raskt i stedet for å sitte med åpen snøring hele pausa. På den måten får du byttet luften uten å kjøle ned selve skoen innvendig. 

5. Overtrekksstøvler
Har du sko som ikke er tilpasset den kulden du skal være ute i, ikke har plass til flere par sokker eller du skal stå stille lenge, bruk et par overtrekksstøvler utenpå skoen din. Denne isolerer mot kulden fra bakken, og skaper et isolerende luftlag mellom overtreksstøvelen og skoen. Med overtrekksstøvler kan selv mindre varme støvler fint brukes på vinterstid. 

Alfa har varme vintersko til dame og vintersko til herre.