Tips for å forebygge gnagsår

Noen enkle tips for å forbygge gnagsår.

Tips for å forebygge gnagsår

Når vi snakker om gnagsår er passformen på skoen bud nummer 1.  Ved å gjøre en grundig test av skoene innendørs før du tar endelig avgjørelse for hvilken modell du velger, er du allerede godt på vei. Når du prøver er det noen viktige faktorer å tenke på: 

VELG RIKTIGE SOKKER

Tekniske sokker som transporterer svette bort fra foten er det beste valget for turbruk. De kan gjerne ha en viss andel ull, men ull er lite slitesterkt og har ofte en grovere struktur enn kunstfiber. Når det gjelder bomullssokker, sier vi at dette er «forbudt» på tur da det holder på fuktighet og raskt vil gi en klam og kald følelse. 

Prøv skoene med det antall sokker og den tykkelsen du kommer til å benytte på tur. En tynn eller tykk sokk fra eller til utgjøre 0,5-1 størrelse i skovalget. Vi anbefaler på generell basis å holde «sokkegarderoben» i god stand, da slitte sokker med hull og nupper lettere vil bidra til gnagsår enn nyere og hele sokker. 

Ved å velge en noe tykkere sokk i fjellsko enn i lettere tursko, polstrer og beskytter du foten mot det noe hardere «skallet» i fjellsko enn lette tursko. Mange tursko er mer elastiske og føyer seg etter foten som beveger seg i skoen, mens fjellskoen er konstruert for å beskytte bedre mot ytre påkjenninger. 

HA NOK PLASS I SKOEN

Vi anbefaler ca. en pekefinger klaring i hælen når tåen er i front av skoen. Når du måler dette, er det viktig at snøringen er løs, slik at du får tåen helt frem i skoen. 

GOD PASSFORM

Det er viktig at skoen føles bra og sitter godt fra ca. midt på foten, rundt hælen og bak opp over ankelen. Her bør skoen sitte godt, uten å glippe for mye. Dersom forfoten og tærne har ekstra plass er dette mindre viktig. Tærne trenger litt rom for å holde varmen. 

PRØV BEGGE SKOENE

Høyre og venstre fot er hos de aller fleste noe forskjellige, og både bredde og lengde varierer i større eller mindre grad. Fotens grad av pronasjon/stilling kan også variere. En stor andel har størst venstrefot, så prøv alltid begge skoene før du tar valget. Ta alltid mest hensyn til den største foten, men finn sko som sitter godt på begge føttene. 

INNENDØRSTEST

Vi anbefaler å teste skoen i en trapp – både opp og ned – med mest mulig variert bevegelse. På denne måten får du simulert det å bevege seg i et kupert terreng med både oppover- og nedoverbakker.

VIL SKOEN FORME SEG?

Når du velger sko er det viktig å tenke over om det er en type som vil forme seg etter foten. Velger du en fjellsko i skinn vil den forme seg ved bruk, og bli bedre og bedre. De fleste skinnsko vil kunne forme og strekke seg i bredden, men ikke i lengden. Har skoen en kraftig, beskyttende tåkappe vil den være enda mindre tilpasningsdyktig i lengderetningen. Tekstilsko vil naturlig føles noe mykere mot foten, men tilpasser seg ikke etter foten på samme måte som en lærsko.

NÅR DU HAR VALGT RIKTIG SKO FOR DEG

Selv om du har gått en innendørstest anbefaler vi å gå flere korte turer før du legger av gårde på mange timers fjelltur, for å redusere risikoen for gnagsår, blemmer og vonde føtter. På denne måten vil du både «gå inn» skoen, men også kjenne om det er punkter der det kan være nødvendig å tape eller på annen måte forebygge gnagsår ytterligere. 

En viktig del av å «gå inn» nye sko og støvler, er å benytte snøresystemet på riktig måte. De fleste av ALFAs modeller er utstyrt med låsekroker, enten ett eller to par. Riktig plasserte låsekorker, gir stor grad av individuell tilpasning til foten. Prøv deg frem til hva som passer DIN fot best!

ENDA FLERE TIPS?

Fotpleie er selvfølgelig viktig for å unngå gnagsår, og her finner du de beste gnagsårtipsene fra ALFAs Eventyrer Andreas Orset! 


Huskregler for skovalg