Føttene, mitt viktigste redskap!

Føttene, mitt viktigste redskap!

I jobben som skotester og profesjonell turgåer er kunnskap om fotpleie helt essensielt. Er det noe som kan sette en stopper for en ellers perfekt tur, så er det gnagsår. Derfor kan det være lurt å være klar over et par ting som kan forebygge at gnagsårene får ødelegge turopplevelsen. 

Jeg møter ofte folk i fjellet som sliter med gnagsår og andre fotplager. Selv har jeg bare siden starten av eventyrer-livet gått med 4 ulike tursko, alle helt nye. Ikke ett gnagsår har jeg fått så langt, og mange lurer på hvordan jeg klarer å gå inn sko etter sko uten å pådra meg gnagsår. Svaret er enkelt: Gode sko og fokus på fotpleie. 


Våre sko er bygget på ulike lester, noe som kort fortalt betyr at passformen vil kunne variere noe mellom modellene. Jeg som skotester vil teste enkelte sko som passer min fot bedre enn andre, og det blir derfor særlig viktig for meg å pleie føttene godt for å forebygge skader på føttene.


GODE SKO

Jeg har prøvd sko fra mange ulike turskoprodusenter, og har merket stor forskjell i kvalitet og passform. Alfa har alltid hatt som mål å utvikle sko som er best i sin klasse. Skoene skal bidra til bedre turopplevelser gjennom en unik kombinasjon av kvalitet og komfort. Fokuset på komfort fremfor unødvendige sømmer, som kun er der for designes skyld, setter jeg som eventyrer stor pris på. Jo færre sømmer, jo mindre er sjansen for gnag og dermed blir også komforten i skoen bedre. 

Ved valg av sko vil det også være viktig å ha fokus på passform. Husk at alle føtter er forskjellige, og vi har sko bygget på ulike lester. Skal du oppnå maksimal komfort og minimal sjanse for fotplager, lønner det seg å bruke litt tid på å finne den skoen som sitter best på din fot. Å velge riktig sko er naturligvis viktig, men fokus på fotpleie vil også være viktig for å opprettholde friske og fine føtter. 

FOTPLEIE

Jeg synes føttene får overraskende lite oppmerksomhet i forhold til hvor viktige de er på tur. Derfor vil jeg sette fokus på fotpleie gjennom å dele noen tips og triks.

Jeg opplever at nordmenn er veldig flinke til å komme seg ut på tur, men mange er også veldig flinke til å pådra seg store gnagsår. Jeg tror en viktig grunn er manglende forståelse av hvorfor gnagsår oppstår og lite kunnskap om forebyggende tiltak. 

Gnagsår oppstår på grunn av friksjon, altså gnissing mot huden. Når friksjonen er stor og gnissingen vedvarer vil huden bli varm og øm og det vil skapes væskefylte blemmer mellom ny og gammel hud. 

Et par dager før jeg går på tur pleier jeg å fjerne det gamle hudlaget med fotfil og klippe neglene. For meg er det jeg gjør i forkant av tur svært effektivt når det kommer til forebygging av fotplager. 

FOTPLEIE FØR TUREN


Jeg pleier å fjerne hard hud før jeg går på tur. I hard hud kan det lett oppstå skrekker og gnagsår, så det er en fordel å få bort dette hudlaget. 


Min erfaring er at jeg kan file bort overraskende mye hud. Jeg prøver alltid å være forsiktig så jeg ikke tar for mye og skaper åpne sår. Før jeg begynner filingen vasker jeg føttene grundig og tørker de godt. Dette bildet viser hvordan huden ser ut underveis i filingen. 

Etter å ha filt bort hard hud kjennes foten lett og fin. Her er foten til høyre på bildet filt, mens den venstre fortsatt har den mørke, harde huden.

Disse to har blitt gode turkamerater og ligger som regel alltid i sekken.


FOTPLEIE PÅ TUR

Litt spesielt er det å være på tur i et år. Gnagsår, sprekker i huden eller fotsopp er for min del ganske så uaktuelt. Derfor bruker jeg litt tid på å følge med på hvordan føttene mine har det underveis på turen. I løpet av dagen lufter jeg gjerne føttene i en pause og om kvelden prøver jeg å ta en grundigere sjekk. Å gå med fuktige føtter over tid er veldig dumt, og det av spesielt to grunner: 

  1. Når føttene tørker opp etter å ha vært fuktige over lengre tid vil huden kunne bli hard og sprekke opp. 
  2. Fuktige føtter kan føre til fotsopp. 

Ved siden av å lufte og vaske føttene, har jeg med meg både talkum og salisyltalg.  


Talkum er et naturlig mineral og virker svalende og behagelig på fuktig og sår hud. Talkum bruker jeg av og til på føttene når jeg opplever at føttene trenger ekstra beskyttelse mot friksjon. Huden føles veldig glatt og myk etter bruk av talkum, og det er spesielt godt å pudre inn føttene etter en dag hvor jeg har vært mye svett på føttene. Ved bruk av Talkum bør man være obs på at føttene kan bli tørre og sprekke opp, så det er lurt å tilføre føttene noe ekstra fett. 

For å tilse at huden ikke blir tørr og hard smører jeg føttene med salisyltalg som er en fet hudstift. Denne stiften hjelper føttene å med å forbli myke og vannavstøtende og vil dermed forebygge hudsprekker og gnagsår. 

ANDRE TIPS OG TRIKS FOR FOREBYGGING AV GNAGSÅR

For meg er de tipsene jeg har kommet med over de viktigste, men det finnes mange andre tips og triks jeg har vært borti. Her kommer noen: 

  • Teiping av utsatte områder på føttene. Vet du at hælen er særlig utsatt, så er det mye bedre å teipe før du drar på tur, eller så fort du kjenner gnag. Ikke vent til du får blemme, noe altfor mange gjør. Tensoplast, eller elastotape (forankret med sportstape) gjør nytten. 
  • Bruk en tynn innersokk som sitter godt inntil foten. På denne måten kan du sørge for at eventuell gnissing skjer mellom innersokk og yttersokk, fremfor mellom sokk og hud. Det blir i prinsippet det samme som å bruke teip. Enkelte bruker en tynn tettsittende sportssokk, andre bruker f.eks. en nylonsokk. Selv har jeg bare testet sistnevnte. Det fungerer godt. 
  • Ha med ekstra sokker slik at du slipper å gå med våt sokk over tid. 
  • Smør inn utsatte steder med anti-gnagsårstift eller sett på gnagsårplaster på utsatte områder. 

Så langt på turen har jeg ikke hatt behov for disse opplistede tipsene. Jeg har holdt meg til nøye fotpleie og har kun brukt relativt tynn ullsokk i skoene. Det har fungert så langt, og dersom jeg skulle kjenne noen form for gnag vil jeg nok raskt benytte første punkt i listen, nemlig teiping med tensoplast. 

Jeg vil utover høsten komme med flere tips til dette temaet og fokusere noe mer på teiping og behandling av vannblemmer/gnagsår. Håper dette innlegget kan være til nytte for mange turgåere der ute og jeg krysser fingrene for at en og annen nå slipper å ødelegge fremtidige turer med gnagsår. 

Dette er mine tips og triks for å forebygge sår. Jeg vet mange har prøvd ulike ting. Noe fungerer for noen, andre knep fungerer for andre. Del gjerne dine triks for forebygging av gnagsår i kommentarfeltet :)