GORE-TEX

Hvordan holder GORE-TEX føttene mine tørre på tur?

GORE-TEX

TEKNOLOGIEN

Selve GORE-TEX-membranen er en slitesterk mikroporøs film som blir laminert til et tekstil. GORE-TEX filmen har små porer som slipper igjennom fukt (vanndamp), men ikke vanndråper. Dette fordi porene er ca 20.000 ganger mindre enn størrelsen på en vanndråpe, samtidig som de er store nok til å tillate at de mer flyktige vanndampmolekylene passerer gjennom. På denne måten gjør det materialet både vanntett og pustende. Membranen plasseres nærmest foten for å optimalisere dets egenskaper. Jo tettere på kroppen membranen sitter, jo bedre fungerer dens fukttransporterende egenskaper. 

Som nevnt er GORE-TEX-membranen laminert til et tekstil. Dette sliteforet er nøye tilpasset skoens bruksområde, for å optimalisere både funksjon og komfort. For at GORE-TEX-membranen skal ha best forutsetninger, er også alle øvrige materialer i produktet spesielt utvalgt og behandlet / impregnert slik at materialene ikke trekker vann.


GORE-TEX-teknologien lamineres til et beskyttende tekstil som er tilpasset skoens bruksområde.

For at membranens form skal passe inn i en sko, må ulike deler sys sammen. I denne prosessen blir det små hull fra nålene, som kan virke mikroskopiske og ubetydelige. Ett lite hull er nok til å skape en lekkasje, og derfor må sømmene forsegles for å holde føttene tørre og komfortable. Når alle sømmer er tapet og forseglet, vil produktet være vanntett og pustende. 


Forsegling av sømmer er en kunst, og svært viktig for å holde produktet vanntett.

​KVALITETSTESTING

I tillegg til å teste alle materialene som skal brukes i en skomodell, blir også et utvalg sko testet underveis i produksjonen og som ferdig produkt. Dette skjer på mange måter:

  • Minst 2% av alle GORE-TEX sko som produseres blir kontrollert i en sentrifuge for å se at de er tette. Denne sentrifugetesten vil avsløre selv den minste lekkasje, og er viktig for å sikre den høye kvaliteten GORE-TEX står for. 
  • For å sikre at GORE-TEX skoene også er vanntette i tøff bruk, blir flere av skoene satt til å gå 2 døgn i strekk under vann i en maskin. Dette er ekstremtesting som går langt ut over det mange andre leverandører gjør på sine membraner. 
  • Det finnes også innretninger som kan teste vannsøylen, som innebærer hvor stort trykk vannet må ha før det evt. trenger gjennom som en lekkasje. 

Sentrifugetesten avslører raskt sko med lekkasje og sikrer høy kvalitet.

​ULIKE BRUKSOMRÅDER

I tillegg til at membranen er vanntett og pustende, kan den også brukes for å øke skoens isolasjonsevne. Dette er vanlig i vintersko tiltenkt streng kulde, men ikke i lavsko for varme sommerdager.  Heldigvis finnes det flere forskjellige varianter, og de ulike GORE-TEX membranene har forskjellige tekniske egenskaper. Blant de mange ulike produktene fordelt i fire kategorier, velger vi passende membran ut fra skoens bruksområde: 

  • GORE-TEX INSULATED

Denne typen membran brukes i våre vintermodeller, for ekstra god isolasjon i lave temperaturer. Den er 100% vanntett, så vann og snø sperres ute, mens svetten enkelt fordamper fra innsiden. Det isolerende foret beskytter mot lave temperaturer og sørger for et tørt, varmt og behagelig klima for føttene. De isolerende egenskapene kombinert med slitestyrke gjør at denne passer godt for bruk under kalde værforhold.

  • GORE-TEX PERFORMANCE COMFORT

Denne membrantypen er 100% vanntett og har god pusteevne. Den gode pusteevnen kombinert med slitestyrken gjør at denne membrantypen passer godt i sko til litt mer krevende bruk, som f.eks. produkter i våre Mountain, Hiking og Hunting-kategorier. 

  • GORE-TEX EXTENDED COMFORT

Membranene i Extended Comfort-gruppen brukes bl.a. i våre Approach og Hiking sko, hvor ekstra god pusteevne er påkrevd. Vannet sperres ute, men svette fordamper fra innsiden. Denne membrantypen egner seg godt under under varme forhold og/eller høyere aktivitetsnivå. Den er selvfølgelig 100 % vanntett med god slitestyrke og svært god pusteevne.

  • GORE-TEX SURROUND

Membranen GORE-TEX Surround er en nyutviklet teknologi som kombinerer 100% vanntetthet og svært god pusteevne på en innovativ måte. De eksepsjonelle pusteegenskapene stammer fra luftekanalene under foten, slik at skoene puster 360 grader rundt foten. Membranen er 100% vanntett, så vann sperres ute, mens svetten enkelt fordamper ut i fra hele foten. Denne teknologien egner seg best til bruk under varme forhold og/eller høy aktivitet. 

Vi gjør oppmerksom på at disse skoenes åpne konstruksjon gjør at vann også kan trenge inn gjennom luftekanalene på siden, f.eks. hvis man tråkker i vann eller myr. Mange vil da oppleve en litt uvant/rar følelse når føttene blir avkjølt av vannet. Dette er helt normalt og har ingen betydning i forhold til å holde deg tørr på føttene - den vanntette GORE-TEX innersokken sørger for det.  Denne egenskapen kan også utnyttes til å kjøle ned føttene en varm sommerdag uten at man blir våt.

ALLTID TØRR?

At membranen er vanntett behøver ikke nødvendigvis å være ensbetydende med at skoene vil holde føttene tørre i alle forhold. Med en GORE-TEX-sko er du garantert at det ikke vil trenge vann inn gjennom selve skoen, men det kan derimot "krype over" toppkanten i svært fuktige forhold. 

Flere forhold slik som skoens yttermateriale og skafthøyde, impregnering og om du har snørt buksen rundt skaftet på skoen vil her spille en stor rolle. På generell basis vil tekstilsko lettere kunne lede vann oppover skaftet og over toppkanten, mens det skal mer fuktighet til for å krype opp en støvel i lær eller AlfaAir™. Dette betyr at en lærstøvel på generell basis vil kunne holde deg tørr lenger enn en tekstilsko. I tillegg spiller også skafthøyden en stor rolle for hvor langt vannet må "krype" og dermed hvor raskt det vil nå toppkanten. 

Hvilket bruksområde du har, og i hvilke terreng og forhold du går, vil derfor være en viktig faktor for å velge riktig sko. Tenk derfor nøye gjennom hvor og når du skal bruke skoen før du investerer i en ny sko. Mye ute i ruskevær, fuktige områder eller områder med f.eks. høyt, vått gress? Da vil det være fordelaktig med et høyere skaft på skoen. I mange tilfeller vil også lær eller AlfaAir™ fungerer godt for denne type bruk. 

Er du derimot mer på tur i tørrere områder, eller på dager med mindre nedbør, vil en lavere tekstilsko være ypperlig for å holde foten tørr.

​GORE-TEX OG MILJØ

Via en livssyklusanalyse av flere produkter har Gore konkludert med at den beste måten å redusere fotavtrykket for friluftsklær- og sko, er å øke kvaliteten og levetiden. De har kommet frem til at produksjonen og frakten av en hikingsko står for hele 77% av CO2-utslippet, så jo lenger et produkt brukes, jo mindre er den årlige belastningen på miljøet. 

Gore har kvantifisert sine mål for fremtiden og bruker flere sertifiserings- og målingsverktøy i sitt bærekraftsarbeid:

  • Higg Index-verktøyet identifiserer mulige fotavtrykksreduksjoner gjennom hele verdikjeden og brukes for å øke den langsiktige bærekraften. Den fokuserer på flere områder, som f.eks. vann- og energibruk, avfall og kjemikalier. 
  • bluesign® sertifiseringer gjøres på mange av produktene, og innebærer at det kun er benyttet kjent trygge og sporbare kjemikalier.
  • OEKO-TEX® Standard 100 er et uavhengig sertifiseringsystem for både råvarer og ferdigprodukter, og er ansett som det mest brukte verden over.

Ønsker du å vite mer om GORE-TEX og miljø? Se denne filmen

​GORE-TEX GARANTIEN

Det finnes mange membraner på markedet, og ALFA har valgt å arbeide med GORE-TEX som er verdensledende innen denne type teknologi. Dette er i dag den eneste membranen vi kan stå inne for kvalitets- og holdbarhetsmessig. Visste du at ALFA er en av skoprodusentene i verden med lengst erfaring med GORE-TEX? Vi har samarbeidet siden 1970-tallet, og vet derfor hvor viktig det er at membranen blir satt inn på riktig måte i henhold til de strenge retningslinjene. På en ALFA-sko vet du at dette er i orden!