11 tips til deg som får smerte eller gnagsår av skoene dine
Om du får gnagsår av skoene dine så kan kanskje noen av disse tipsene hjelpe deg.
Alle føtter er forskjellige, og ikke alle tips vil fungere for alle. Her har vi samlet et utvalg tips og triks, og kanskje finner du et som fungerer for deg?
Vår viktigste anbefaling er at du tar tak i utfordringen straks du kjenner at noe ikke er som det skal. Ikke vent til du har fått et sår! Det er langt lettere å stoppe et begynnende gnagsår enn å behandle et stort sår.
Her er våre 11 tips for å unngå gnagsår:
1. BRUK NYE SOKKER
Bytt til nye, glatte og myke sokker. Gamle sokker kan nuppe og polstrer ikke foten der hvor de er tynnslitte. Vi anbefaler tekniske sokker som transporterer svette vekk fra foten.
2. TØRK FØTTER OG SOKKER
Våte føtter er mer utsatt enn tørre føtter, så om du er på tur og blir våt på føttene, anbefaler vi å bytte til tørre sokker. Se da til at føttene er rene, varme og tørre før du tar på ny sokk, for å sikre at ikke også den nye sokken blir våt.
3. VURDER EN EKSTRA TYNN TILLEGGSSOKK (LINERSOKK)
Ved å benytte en tynn linersokk innerst, fungerer denne som et ekstra hudlag. På den måten skåner du huden mot påkjenning fra skoen. Linersokken tar også forholdsvis liten plass.
4. GNAGSÅRSOKK
For mange er gnagsårsokker et godt alternativ til taping og linersokk. De virker mykgjørende og forebygger at gnagsår oppstår. Sokkene tas på nærmest huden.
5. FORSØK Å ENDRE HÆLPLASSERING
For noen vil det å endre hælens plassering og høyde i skoen fungere godt. Dette kan gjøres ved å legge i en tynnere eller tykkere innleggssåle. Gjør da en «innendørstest» for å kjenne at skoen hælform kjennes god mot hælen, og at hælen er riktig plassert i forhold til skoens kurver.
6. VURDER FORMSTØPTE INNLEGGSSÅLER
Skoenes oppbygning tar utgangspunkt i en «normal fot». De fleste av oss har større eller mindre avvik fra denne «normen», og vil derfor i de fleste tilfeller oppleve skoen som enda bedre med en formstøpt såle. En riktig såle gir foten bedre demping og avlastning, og dermed mindre sjanse for skader i føtter, ledd og rygg. Den vil også justere fotens posisjon i skoen og hindre at den beveger seg frem og tilbake i skoen. I de fleste fjellsko følger det med en relativt myk innleggssåle, som kan byttes ut med en ferdig formstøpt innleggssåle. Disse fås kjøpt i de fleste sports- og skoforretninger.
7. TA VARE PÅ SKOENE
Spesielt lærsko trenger god pleie. Når du vedlikeholder skoen med næringsstoffer til læret vil fasongen opprettholdes. Slurver man med pleien kan man risikere en endret fasong på skoen, som kan føre til gnagsår på nye presspunkter. En viktig del av vedlikeholdet er riktig tørking og oppbevaring av sko. Husk å ta ut innleggsålene, og er skoene veldig våte kan f.eks avispapir brukes til å trekke ut mye av fuktigheten. Lær skal ikke hurtigtørkes over eller like ved varmekilder, dette forringer både lær og gummi. Sko bør heller ikke oppbevares på varme og lyse steder, dette reduserer levetiden på både lær og gummi.
8. MYKGJØR PRESSENDE PUNKTER
Dersom det er spesifikke punkter som trykker ekstra mye, kan man myke opp punktet med ytterlige voksmengde. Dette vil gjøre læret smidigere og skoen vil forme seg enda bedre her.
9. FINN EN SNØREMETODE SOM PASSER FOR DEG
Det er mange måter å snøre sko på, og dette vil endre belastningen på foten og trykkpunktene mot foten endres. Eksempelvis er Soft Lacing og Rock Lacing gode eksempler på hvordan man kan snøre ett par sko som gir to helt forskjellige følelser og egenskaper til skoene. Det finnes mange gode videoer rundt snøring på YouTube.
10. TAPE UTSATTE OMRÅDER
Skal du ut på langtur og vet at skoen gnager på enkelte punkter, kan det være fornuftig å tape føttene i forkant av turen. Dette gir et ekstra beskyttende lag, slik at presspunktene ikke trykker direkte på føttene.
11. OG SELVFØLGELIG: GNAGSÅRPLASTER
Er uhellet først ute, er gnagsårplaster redningen. Stopp så snart du kjenner du begynner å få gnagsår og sett på ett gnagsårplaster. Da har gnagsårplasteret mest effekt. Gnagsårplaster kan også brukes preventivt om, du ofte får gnagsår på de samme punktene. Les bruksanvisningen nøye. For at gnagsårplasteret skal fungere optimalt er det viktig å varme det opp i forkant av påleggelse og la plasteret sitte helt til det faller av.