Høstfarger og jaktstøvler: Som hånd i hanske

Jeg har allerede sett høsten banke på døren. De frodige engene begynner å få en gylden, nærmest gulrød farge og nettene byr på sesongens første kuldegrader. For meg er høsten en tid jeg ser frem til. Ikke bare fordi jeg synes naturen viser seg frem fra sin aller flotteste side, men også fordi det er en tid jeg forbinder med gode minner som gjerne innebærer jaktstøvler på føttene. Så nå som høysesongen for bruk av jaktstøvler står for tur synes jeg det er på sin plass med et aldri så lite blogginnlegg om nettopp høst og jaktstøvler.

Høstfarger og jaktstøvler: Som hånd i hanske

 

Lygna i kledd i høstens fargerDET BESTE MED HØSTEN

Hva synes du er det beste med høsten? Er det den friske høstluften, de fargerike bladene eller kanskje de hyggelige kveldene med jaktlaget? Til tross for at høsten gjerne byr på en hel del nedbør(særlig på Vestlandet, der jeg nå holder til) så klarer jeg ikke mislike høsten. Jeg liker stemningen i fjellheimen. Rimen som ligger som et teppe over bakken i morgentimene og de flotte høstfargene som kommer til syne så fort rimen tiner. Jeg gleder meg til å snøre på meg jaktstøvlene og komme meg ut i høstkledd natur. 

Svartisen en solfylt høstdag

JAKTSTØVLER – BREDERE BRUKSOMRÅDE ENN DU KANSKJE TROR

Jeg er av de som gjerne kan bruke jaktstøvler hele året. Tidligere sverget jeg til støvlene så fort jeg satt føttene ut i naturen uansett vær, terreng og aktivitet. Etter å ha prøvd et bredt spekter av Alfa-sko har jeg endret litt på skopreferansene og jaktstøvlene blir ikke like flittig brukt som før, men fremdeles er det mange tilfeller der jaktstøvler er det absolutt beste valget og fremdeles ser jeg noen som gjør som jeg gjorde og alltid sverger til jaktstøvler. MIN GENERELLE REGEL

Når jeg skal velge fottøy er det flere ting jeg tar hensyn til. Vær før, nå og fremover vektlegges helt klart. Er marka veldig våt eller vil den bli våt i løpet av turen får jeg mer lyst til å sette føttene i et par høye støvler enn i en halvhøy hikingsko.  Skal jeg gå i kratt, myr eller tett skog vil også et par gode jaktstøvler være fordelaktig. Også aktivetet er sentralt i valget av sko. Jakt, fiske og bæring av spesielt tung sekk gjøres best iført jaktstøvler. 

Jaktstøvler bruker jeg nesten alltid når jeg driver med generelt arbeid i skog og mark

 

Også fotturer over myr og vått terreng gjøres best med jaktstøvler

SÅ HVILKE JAKTSTØVLER BØR DU VELGE?

Alfa har et bredt spekter av jaktstøvler og det er kanskje vanskelig å velge hvilket par som passer akkurat deg. Jeg vil her skrive noen ord om mine favoritter: Jerv, Bever Pro Advance, Bukk A/P/S og Gaupe A/P/S. Kanskje får du noen tanker om hvilke sko som passer ditt bruk og behov. 

JERV A/P/S – HØYDE OG KOMFORT

Jeg har til gode å høre noen som setter foten i Jerv og ikke nevner den fantastiske komforten. Dette er en støvel med ekstra skafthøyde og passer derfor veldig godt for de som går mye i myrlendt terreng og trenger stabilitet. Skaftet er ikke avstivet som på Bever Pro, men høyden gir likevel den stabiliteten som trengs samtidig som komforten ivaretas. Jerv byr på det ytterste av materialer og oser kvalitet. 

BEVER PRO ADVANCE – LETTVEKTER OG ALLROUNDER

Det som er så unikt med Bever Pro er forholdet mellom den lave vekten og stabiliteten som likevel er i støvelen. Dette gjør Bever Pro til en utrolig god allrounder som passer seg like godt til lange dager i jaktteigen som på fjelltur med familien. Denne støvelen er det ikke noe i veien å bruke som vanlig fjellstøvel – noe jeg har gjort gjentatte ganger det siste året. På grunn av det ekstra avstivede skaftet passer støvelen både til bratt terreng og til turer med tung oppakning. For meg har Bever Pro vært et sikkert valg de gangene sekken har kjentes litt ekstra tung. Det bør nevnes at en del damer med ”normal” tyngde og skostørrelse finner skoen litt for stiv – og Bever Perform W som er spesialtilpasset en kvinnelig lest kan da være et bedre valg. 

BUKK A/P/S

En svært spennende støvel er Bukk A/P/S. Støvelen er innovativ med sin utrolig lave vekt og sitt vedlikeholdsfrie materiale. Jeg har snakket med flere jegere som er lei av å vedlikeholde støvlene sine og som gikk til innkjøp av Bukk. De trekker ofte frem det enestående grepet og følelsen man får til underlaget når jeg spør hva de synes. Bukk har nemlig en såle som gir en mye bedre følelse til underlaget enn hva man får i en tradisjonell lærstøvel. Det er særlig en fordel for de som driver med smygjakt. Støvelens oppbygning gjør Bukk til en støvel som passer like godt som turstøvel som jaktstøvel. Bruksområdet er bredt, men for posteringsjakt på senhøsten ville jeg vært litt forsiktig med å bruke Bukk – det blir den fort litt for kald for. Støvelen har heller ikke stabiliteten man finner i for eksempel Bever Pro, så den er  heller ikke tiltenkt turer med veldig tung sekk. 

GAUPE A/P/S - EN STØVEL JEG VIL FÅ FREM I SPOTLIGHTEN

På kalde dager sverger jeg til Gaupe som er en varmere støvel beregnet på tur og jakt når temperaturene er lave. Selv om støvelen er varm er gåegenskapene helt supre og jeg har gått turer på senhøst og vinter, med og uten truger. Gaupe har imponert meg og jeg synes særlig den egner seg til posteringsjakt og for de som går et stykke med hund. Når ventetiden på hunden blir lang er det gull å beholde varmen i tærne. KLAR FOR EN NY SESONG

Så nå som høsten banker på døren er det på tide å pusse jaktstøvlene og gjøre seg klar for en flott tid i naturen. Jeg merker jeg gleder meg stort til å gå i et høstfarget landskap, trekke frisk høstluft og sove ute under den bekmørke stjernehimmelen. 

Del gjerne høststemningen med oss andre gjennom emneknaggen #eventyrlyst - det skal hvertfall jeg. 

God høst til dere alle!