5 viktige ting å tenke på når du skal på tur med hund i vinterfjellet

Line Victoria gir deg sine beste tips for å ta med hund ut i vinterfjellet.

5 viktige ting å tenke på når du skal på tur med hund i vinterfjellet

Å ha med seg sine firbente venner på tur i vinterfjellet er helt fantastisk. Det er vel ingen som setter like stor pris på å være på tur med deg som hunder gjør. Men av erfaring krever det å ha med hunder på vinterfjellet også litt planlegging og gjennomtenking. 

Ingen hunder er like, og det kan være lurt å vurdere hundens begrensninger når du skal bestemme deg for hvor turen skal gå. 

Her er 5 ting det er lurt å tenke på når du skal ha med hund i vinterfjellet: 

1. VURDER HUNDENS EGNETHET OG KJENN DIN HUNDS BEGRENSNINGER

Det er ikke alle raser som tåler å ligge ute i all slags vær. Hunder som bor ute i hundegård året rundt har bedre potensiale til å kunne sove ute, da pelsen over tid har bygget opp et beskyttende underlag. Det kan være lurt at du tar med deg både dekken, potesokker og jervenduk dersom hunden ikke har god nok pels til å tåle en kald vinternatt i høyfjellet. Hunder kan få frostskader som oss mennesker. Potene er høyt utsatt, men også ballene til hannhundene kan få stygge sår fra is og snø som fester seg i pelsen. Du bør derfor finne ut om hunden faktisk kan sove utenfor teltet. Er du usikker, så er svaret nei. Da må du ha med deg telt som har plass til at hunden(e) sover inne i teltet med deg.  

Kjenn også hundens begrensninger. Man trenger ikke å ha en trekkhund for å bruke hunden i trekk, men hunden du tar med deg bør ha trent trekk på forhånd om du skal bruke den til det. Er den godt nok forberedt på å trekke deg og pulken, og hvor tungt kan den trekke? Tar man ikke hensyn til dette, kan hunden pådra seg alvorlige belastningsskader. I tillegg kan du risikere å ødelegge trekklysten. Begge situasjonene vil du på alle mulig måter unngå. Det skal være gøy for hunden å trekke. 

 
Med levegg og seng av lyng, er Sarek av rasen Grønlandshund (9 mnd) i sitt rette element i vinterfjellet.

2. FORING

Som oss mennesker, krever hunder mer næring og væske når de er i aktivitet, og spesielt viktig er det på vinterstid. Om du skal fore hunden din med ett annet type fòr på tur, for eksempel ett høyenergifòr, bør dette planlegges god tid i forveien. Magen til hunden bruker lang tid på venne seg til nytt fòr, og den bør være helt vant til det nye foret før du drar ut på tur. Da unngår du at hunden har dårlig mage hele turen, og den vil i tillegg ikke klare å ta opp næringen like godt. 

Et godt tips er å dosere maten i riktig mengde for hvert måltid på forhånd. Da sparer du tid på tur, og foret blir enklere å pakke. I tillegg vet du med sikkerhet at du gir riktig mengde til hunden din. Det er også lurt å finne ut om du vil fore med tørrfor eller vom. Skal du fore med vom, må du vurdere om du vil gi det fryst eller opptint. Det krever mye tid, utstyr og pakkvekt for å tine opp vom på tur. Husk øks for å hugge opp kjøttet om du velger vom. 

 
Har du med deg to hunder på tur, har de godt selskap i hverandre. Sarek og Stumpen er gode venner, og leker sammen mesteparten av tiden.
 
Det er vanskelig å unngå å legge merke til hvor godt hundene trives i fjellet. Her er et bilde av en livsnyter.

3. FØRSTEHJELPUTSTYR

Hunden er din makker på tur, og helsen til hunden skal ivaretas minst like nøye som din egen. Pass derfor på at du har pakket de eventuelle medisinene din hund har behov for. Et eget førstehjelpsskrin beregnet for hunden er perfekt å ha med på tur. Dette bør inneholde alt det som er nødvendig om uhellet skulle være ute, og vær kreativ i førstehjelpskrinet. Det kan skje mange uforutsette ulykker på tur med hunder, ha derfor heller med litt for mye enn litt for lite utstyr. Ta i tillegg med en fet potesalve, da skaresnø fort kan lage ubehagelige sår på poten. Ta godt hensyn til hunden dersom du har fjellski med stålkanter, da disse kan lage svært stygge kutt i hundens poter og ben. Utstyr til å kunne sy sterilt bør derfor pakkes med. Sinksalve er perfekt å bruke i typiske gnagsår fra seler og annet utstyr, og her kan du fint kutte av enten på en potesokk, smøre hundens gnagsår med et tykt lag sinksalve, og feste potesokken med sportsteip over såret. Husk å se til og behandle såret hver dag.

 
Å sette pris på turkompisene er viktig. Etter en lang etappe er det alltid koselig å sette seg ned sammen med hundene og gi dem ros for deres harde arbeid. De er mye av grunnen til at vi kommer fram til hver camp.

4. UTSTYR

Å ha med riktig og bra nok utstyr til hunden er viktig når man skal på vintertur i fjellet. Det aller viktigste er å teste utstyret før du drar ut på tur. Test det gjerne flere ganger, så du vet at det utstyret du tar med deg har optimal kvalitet for utendørsbruk i vinterfjellet. Sjekk sømmer på trekkliner, seler og magebelte før du begir deg ut på langtur. Her bør man ta med noen ekstra deler til utstyr som du har erfaring med kan være ”sårbare”. For eksempel er det lurt å ha med en ekstra trekkline, og en liten eske med nål og tråd om noe skulle ryke. Potesokker forsvinner lett i snøen og er derfor en forbruksvare du med god samvittighet kan ta med flere av. Disse veier ingenting, tar svært lite plass, og kan bli nødvendige for bruk både til poter og sår. 

Oppstallingstustyret bør være godt sikret. Skal hunden sove utenfor teltet, er det viktig at den er godt festet til pulken eller et snøanker, helst med kjetting eller vaier. Ikke bruk trekklinen som feste, da hunden kan risikere å tygge av trekklinen om den kjeder seg. Ikke alle hunder gjør dette, men det er ikke verdt å ta risken.

5. HENSYN TIL DYRELIV

Dyrelivet i vinterfjellet er ikke nødvendigvis alltid like merkbart. Men siden du skal ferdes i fjellet med hund, er det lurt å ta noen forhåndsregler. Gjør deg opp litt kunnskap om dyrelivet i det området du skal ferdes i og hvilke hensyn for deg med hund dette medfører. I noen fjellområder i Norge har vi villreinstammer som er svært sårbare, disse må tas godt hensyn til. Det er viktig at hunden din er ordentlig godt oppstallet, så den ikke kan stikke av. Generell hundeeiervett er like viktig når du ferdes i fjellet, som ellers. Vær oppmerksom og ha alltid kontroll på hunden din om du lar den løpe løs. Mange raser har et naturlig jaktinstinkt, dette er kjempeviktig å ta hensyn til. At hunden stikker av i fjellet er uønsket både for folk og dyr. Det er viktig å huske på at vi er på besøk i fjellet, og dyrene som bor der har førsteretten i området.

Vær generelt alltid litt føre-var, enn etter-snar.

Nyt fjellet med dine firbente, og god tur. 

 
Velger du å sette camp litt opp i høyden, slipper du både å ligge ned i kalde daler, og du får i tillegg en helt fantastisk utsikt.