Fjellturer rundt Todalen

Fjellturer rundt Todalen

Todalen er stedet jeg kaller hjem. Det er en bygd innerst i en fjord helt nord på Nordmøre, omkranset av de mektige toppene og frodige fjell-dalene i Trollheimen. Teltturer, toppturer, ski, fjellsko, fiske, bading, klatring og mye mer er tilgjengelig rett utenfor dørstokken. Området er perfekt for turglade mennesker, og i denne bloggen skal jeg fortelle dere om fire fjellturer med utgangspunkt i Todalen.

BJØRÅSKARET - 1178 MOH

Hvis du vokste opp med å se Jul i Blåfjell er dette et turmål for deg. For de som ikke kjenner til Blåfjell er kanskje Innerdalen kjent i seg selv? Hvis man tar turen opp til Bjøråskaret blir man belønnet av panoramautsikt over Innerdalen med Innerdalstårnet (Blåfjell) i sentrum og Sunndalsfjella rundt.


Ved inngangen til Bjøråskaret.

Turen begynner ved Innerdalsmerket. Følg hovedveien inn til Todalen og skilting videre mot Kårvatn. Etter man har kommet inn på Dalavegen skal man fortsette å kjøre i ca. 3,7 km, da kommer man til en parkeringsplass. Gå så litt tilbake langs veien til skilting mot Innerdalen. Om sommeren kan man følge merket turistlinje oppover lia og inn mellom Skjerdingfjellet og Snøfjellet. Ruta er like enkel å finne om vinteren. Nede i skogen er merkingene synlige da også, og når man kommer over skoggrensa er skaret godt synlig. Dette er ikke av de mest krevende turene, men har stort sett jevn stigning hele veien. For de som orker å bære skiene litt er dette en fantastisk vår-skitur!

For de som ønsker det er det mulig å gå videre over Bjøråskaret og ned til Innerdalen. Stien ned på den andre siden er nokså bratt, så den egner seg ikke om vinteren. Men om sommeren er all nedoverbakken verdt det når man kommer ned i dalen. Alternativt kan man fortsette opp på toppen av enten Skjerdingfjellet (1522 moh.) eller Snøfjellet (1579 moh.). For de med ekstra is i magen er Skjerdingfjelltraversen en imponerende tur, men egner seg nok best om sommeren.

Turen blir belønnet med utsikt ned til Innerdalen.

SNØFJELLET - 1579 MOH

Turen til Bjøråskaret kan forlenges til en topptur på Snøfjellet, en skikkelig luftig topp med nok en utrolig panoramautsikt. Herfra får man virkelig sett Nordmøre fra fjord til fjells.


Følg ryggen til venstre helt opp til hamrene under toppen.

Første del av turen følger samme rute som turen til Bjøråskaret (beskrevet over). For å fortsette til Snøfjellet tar man av opp ryggen mot øst og følger den oppover. Ryggen fører helt opp til berghamrene under toppen. Følg den bortover og man vil komme inn på en sti merket med varder. Det er litt klyving i det bratteste partiet før det flater ut mot toppen. På toppen finner man varden helt ute på kanten av stupet ned mot Bjøråvatnet.

Luftig på toppen.

YTRE SULA - 1318 MOH

En av de mest kjente turene i området er toppturen til Ytre Sula. Fjellet ligger helt i vest i Trollheimen, og byr på en nydelig utsikt over både fjell og fjorder. På klare dager kan man se helt ut til kysten!


Indre Sula sett fra toppen av Ytre Sula.

Den mest populære ruta til toppen går fra Nordvik. Her tar man av og følger en bomvei opp til en demning. Det er en parkeringsplass oppe ved demningen, og veien er åpen hele året. Skulle veien ikke være brøytet kan man parkere ved forsamlingshuset på andre siden av veien og gå nedenifra (ca. 2,5 km ekstra). Fra parkeringen oppe ved demningen ser man toppen, og turen begynner for fullt.

Begynn å gå mot sørøst til du kommer til foten av fjellet. Mange velger her å fortsette rett opp mot toppen, men denne ruten er veldig bratt (25-30 grader helning). Et alternativ er å skrå opp sørover og opp et skar nedenfor toppen. Hvis man følger dette skaret opp og runder en mindre topp kommer du inn på en flate før turen fortsetter opp mot toppen langs ryggen. De samme to alternativene gjelder for turen ned igjen. Den bratteste av disse rutene kan være nokså skredutsatt om vinteren.

Sommers tid kan man velge å fortsette over toppen og videre til Indre Sula (1325 moh.). Dette er en mye mer luftig tur og egner seg best for dem uten alt for stor grad av høydeskrekk. Stien opp til toppen er merket med oppreiste steiner, men kan til tider være noe utydelig.

Utsikten vestover fra toppen av Ytre Sula.

NEÅDALSSNOTA - 1621 MOH

Trollheimens dronning er med sine 1621 høydemeter et imponerende syn fra alle vinkler. Dette er en av de lengste toppturene i Trollheimen, og uansett hvilken vinkel du angriper fjellet fra må du være forberedt på å bruke hele dagen. Man må også være forberedt på et dette er en krevende tur, og at det ikke er dekning annet enn på toppen.


Ekte glede når toppen nås.

Jeg valgte å ta med telt og bruke to dager på å nå toppen. Turen gikk fra Kårvatn og opp den kronglete og bratte stien til Neådalen. Følg dalen innover og passer både det Nedre og Øvre Neådalsvatnet. Toppen av Neådalssnota vil være synlig store deler av turen, og fungerer som bra motivsasjon for å fortsette. Etter å ha passert begge vannene skal man runde Neådalspiken og fortsette til man se Sprikltjønnin. Her tar man av innover en dal opp mot toppen. Det lønner seg å gå opp mot nordøst før man kommer helt inn i dalen og følge ryggen siste stykket mot toppen.

Kårvatn er et bra utgangspunkt for utallige turer i Trollheimen. Være det seg hytte til hytte, toppturer, eller andre overnattingsturer med eller uten telt. Trondhjems turistforening har turisthytte der, og du kan også stikke innom en meget avsidesliggende sportsbutikk!

Deilig når det et vær for t-skjorte på 1621 moh.