En guide til støkkjakt etter skogsfugl
Skogsfugljakt var den første jaktformen Mats deltok på, det har etterhvert blitt mange mil på støkkjakt. Nå går han sjeldent en dag uten å se fugl - selv uten hund.
Hei, Mats heter jeg og driver @mittjegerliv på instagram. Denne guiden tar for seg noen enkle tips til hvordan du kan lykkes litt mer på skogsfugljakt. Jeg har jaktet fugl, og spesielt skogsfugl, aktivt siden jeg tok jegerprøven i 2009. Skogsfugljakt var den første jaktformen jeg deltok på, og det var noe jeg virkelig falt for. Etter som jeg aldri har hatt fuglehund selv pga. allergi i familien har det blitt mange mil på støkkjakt. Dette har gitt meg erfaring rundt hva som fungerer og hva som ikke fungerer, og sjeldent går jeg en dag på jakt uten å se fugl - selv uten hund. Tilfeldigheter? Kanskje, men jeg mener man uansett stiller sterkere på støkkjakt om man planlegger dagen litt i forkant.
Guiden er på ingen måte ment som en fasit, men en oppsummering av erfaringene jeg har gjort etter et lite tiår på jakt etter nettopp skogsfugl. Den gir ikke tips til ammunisjon, hagle eller hvordan skaffe jaktkort. Som jeger har du disse grunnleggende punktene klart på forhånd.
Mine beste tips til skogsfugljakt:
1. VÆR I GOD FORM
Det er selvfølgelig ikke et krav, men dagen kan nytes mye bedre om man stiller litt trent. Det blir fort noen ekstra kilometer, og gjerne mil, om man skal gå på støkkjakt en hel dag – kontra det å gå med en fuglehund som tar mesteparten av søket for deg. Da sier det seg selv at skal man nyte turen fult ut, bør formen være på plass.
Personlig bruker jeg tiden fra juli-august til å forberede meg på lange dager i skogen. I førstningen går jeg to-tre turer i bymarka hver uke. Jeg legger ikke opp til noen hardøkter, men går en mil her og en mil der. Gjerne med en sekk med litt vekt i. Da stiller man litt sterkere når 10. september kommer og sekken fylles med patroner og blautmyra og kollene skal fortæres frem og tilbake.
2. GJØR DEG KJENT I OMRÅDET
Gjør deg så godt kjent i området du skal jakte i som over hode mulig. Du kan jakte mye mer effektivt om du kjenner området du skal gå i på forhånd. Om det så bare er noen få tips fra en kjentmann eller Google: Litt info er bedre enn ingenting! Man gjør seg noen tanker om hvor det er mest sannsynlig at fuglen sitter i terrenget, og kanskje man slipper å gå på timevis uten å se så mye som en fjær.
Det aller beste er selvfølgelig om man gjør seg selv «lokalkjent» i området før jakta starter. Ta turer i området du skal jakte i på forhånd, og gjør deg kjent med hvor du kan se fugl. Se etter fugl hele veien. Går man for eksempel på et orrfugl-kull i månedsskiftet august/september, er det store sjanser for at det samme kullet befinner seg i det samme området når jakta starter 10. september.
Hold også utkikk etter områder som er typiske storfuglterreng. Storfugl liker seg i gammel granskog, gjerne med åpne myrdrag som den har som fluktruter. Fuglen trenger å dekke to behov på denne tiden av året, skjul og mat. Finner du disse to, er det nok stor sannsynlighet for at fuglen også har funnet det.
Når alt dette er sagt, så er min erfaring at man aldri med sikkerhet kan vite hvor fuglen sitter. Uansett! Jeg har ikke tellingen på hvor mange ganger det har lettet fugl fra plasser hvor jeg overhodet ikke kunne sett for meg at det sitter fugl, og her kommer neste tips inn.
3. VÆR PÅ HUGGET
Med den siste setningen i det forrige tipset, sier denne seg selv. Vær på hugget, alltid! Går man på støkkjakt går man som sagt uten hund, og uten noe form for forvarsel på når fuglen letter. Dette gjør at man sjelden kan tillate seg å gå med hagla over skulderen. Fuglen kan brase ut fra lynget når som helst, og hvor som helst. Det er selvfølgelig noen plasser der det er større sjanse for at den sitter, men man vet aldri.
Her kommer også tipset med å være i litt god form når jakta starter. Hagla kjennes kanskje lett ut når du prøver den i butikken, men etter 8-10 timer og flere mil med hagla i hendene skal jeg love dere at det kjennes. Men på støkkjakt så har man ikke så mange alternativ om man vil lykkes med jakta. Med forberedelser og trening stiller man sterkere når situasjonen kommer, og man har større sjanse til å få til et godt plassert skudd.
4. VÆR NYSGJERRIG, GÅ FREM OG TILBAKE, STOPP OPP
Dette varierer litt i forhold til når på høsten man jakter, men en liten tommelfingerregel når man går på støkkjakt er at man finkjemmer terrenget.
Tidlig på høsten kan fuglen trykke veldig. Det betyr at den stoler på kamuflasjen sin, og gjemmer seg godt nede i lynget og satser på at den ikke blir oppdaget. Jeg har selv opplevd å gå forbi fugl på veldig kort hold, for så at fuglen letter når jeg har passert den. Derfor har jeg god erfaring med å gå enten frem og tilbake med så mye mellomrom som føles naturlig eller gå sikksakk i terrenget for å dekke mest mulig av området.
Det beste tipset i mine øyne, er at man må huske på å ta pauser. Ofte! Gå 30-40-50 meter, for så å stoppe helt opp og lytte. Dette gjør ofte at fuglen som trykker blir veldig usikker, da den ikke har kontroll på hvor du er. I de fleste tilfeller når det er fugl i nærheten, vil den lette etter kort tid, eller når du starter å gå igjen.
5. KOORDINERT STØKKJAKT
Støkkjakt er spennende alene, men kanskje enda mer spennende dersom man går 2-3 stykker. Man kan da dekke mye mer terreng og gi hverandre gode skuddmuligheter.
Når jeg går på støkkjakt med kompisene mine, planlegger vi bestandig hvordan vi skal gå. Planlegger ruta i grove trekk, og avtaler et møtepunkt om vi ikke ser hverandre på en stund. Vi bruker som regel å ha 20-30 meter imellom oss, og går da på en måte manngard igjennom skogen. Fordelen her er at man kan hjelpe hverandre mye. Om du støkker fugl som ikke gir skuddmulighet til deg selv, kan samme fuglen komme i fin skuddmulighet for partneren din.
Her er det imidlertid viktig å tenke sikkerhet. Ting skjer fort i skogen, og man kan lett bli litt overivrig. Derfor bruker vi stort sett å gå med et synlig plagg på kroppen, slik at vi kan se hverandre bedre mellom trærne. Man kan også plystre jevnlig, for å gi et hint om hvor man befinner seg. Tenk også ut på forhånd hvilke vinkler man kan skyte. Har man partneren på venstre side, og ingen på høyre side sier det seg selv at man ikke skyter mot venstre. Alltid ha kontroll på hvor partneren din er før du løsner skuddet.
STØRRE SJANSE FOR Å LYKKES
Følger du disse tipsene når høsten kommer, er jeg sikker på at sjansene for å lykkes blir litt større. Det finnes ingen fasit på hvor fuglen sitter, men man kan stille sterkere om man gjør bare litt forarbeid.
Kort oppsummert:
- Vær i form
- Gjør forarbeidet
- Vær på hugget
- Gå igjennom så mye terreng som mulig
- Gjerne finn en partner og samarbeide med
- Og sist men ikke minst, nyt dagene i skogen
Skitt jakt!
Mitt Jegerliv – Mats Thorsvik