I moskusland
(Sponset innhold)
Med korte ben, masse tykk pels, kort hals og langt stort hodet er moskusen litt av et syn. Den løper fort, stanger hardt og klatrer overraskende bra. Moskusen er nok det mest eksotiske dyret vi har her til lands og det var klart jeg måtte se den med egne øyne! Full av nysgjerrighet og spenning la vi i vei inn i de langstrakte fjellområdene på Dovrefjell. Vi trosset kulden, spente på oss trugene og skuet innover det snødekte landskapet. Ville moskusen vise seg? Og isåfall hvor mange?
MOSKUSOPPLEVELSE AV DE SJELDNE!
Spekteret av utendørsaktiviteter er stort og til tross for de brutale 20 minusgradene vi hadde denne januarmorgenen sto moskussafari med Marcel Kjell Gundel og Stein Pedersen i Moskusopplevelse for tur. De fleste moskusguider har vinterstengt, men litt snø og kulde stopper verken eventyrere eller dyktige guider, så safari ble det, og det i strålende solskinnsvær!
HISTORIENE ER MANGE
Siden moskusen første gang ble importert til Dovrefjell i 1932 har historiene knyttet til dette ikke helt ufarlige dyret blitt mange. Moskus blir jevnlig omtalt i media, enten det dreier seg om angrep på mennesker, påkjørsler eller moskus som omringer telt eller hytter. Moskusen er i utgangspunktet ikke farlig for mennesker. Den er en fredelig planteeter, men kan angripe om du kommer for nær.
Oftest er det dumdristige fotografer eller nysgjerrigperer som sniker seg innpå dyrene uten å kjenne moskusens signaler. De angriper ikke uten grunn, men dersom de føler seg truet kan de finne på å gå til angrep, og du vil ikke ha en 2,5 m lang og 350 - 450 kg tung moskus løpende mot deg i 60 km/t. Da er det nok heller lurt å holde den anbefalte avstanden på 200 meter.
På moskussafari gjelder det å lese moskusens oppførsel for å kunne komme inn på optimal avstand uten å gjøre dyrene urolige eller opphissede. Det gjelder å ta de rette veivalgene og la moskusen bli komfortabel med at du er der. Her er det mange som synder og det kan få smertefulle konsekvenser.
Det var fascinerende hvordan moskusen kunne stå helt i ro i lang tid. De bruker kun 30% av den energien de bruker om sommeren, noe som tilsier at det må bli en rolig hverdag for de mellom 200-300 dyrene som går rundt på Dovrefjell.
EN VELDIG MERKELIG HOBBY
Da vi kom litt nærmere så vi det for første gang. To moskus rygget rolig tilbake før de brått endret retning og løp mot hverandre i en voldsom fart. Stillheten på fjellet ble brutt av en spesiell "hul" lyd i det moskusene brast sammen. "Moskusen har en veldig merkelig hobby" smilte Jarand. Og jeg er helt enig. Det var som om moskusen aldri ble lei. Den kunne holde på med disse kampene i evigheter.
Marcell fortalte at moskusen har hjernen bakerst i hodet med et hulrom foran selve hjernen. Og sånn må det jo nesten være om man skal stå sånn og kræsje hodene sammen helt til en gir seg. Disse kampene er størst på sommeren, da føreroksen skal bli kåret. Nå virket det mer som om ungokser trente på å kjempe seg i mellom.
Norge har så mye bra å by på! Det er bare å bli oppmerksom på alle de spennende mulighetene der ute!
Go Explore!