Juv, Lyng, Glittertind eller rett og slett Walk King?

Juv, Lyng, Glittertind eller rett og slett Walk King?

I jobben som skotester for Alfa Sko får jeg prøve et stort utvalg fjellsko og jaktstøvler. Jeg prøver modeller som allerede er på markedet, modeller som snart skal ut for salg og selvfølgelig prototyper av ulik karakter. Både når jeg er ute og trasker i marka eller sitter på sosiale medier får jeg mange spørsmål om valg av skotøy, og noen har etterspurt flere blogginnlegg som omhandler sko. Jeg har lenge hatt i bakhodet at jeg en dag skulle skrive et slikt blogginnlegg, men jeg ville vente til jeg hadde prøvd litt flere ulike fjellsko. Nå etter over fire måneder som eventyrer og skotester for Alfa er det på tide å dele noen refleksjoner rundt noen av skoene, i håp om at du som er på utkikk etter nye fjellsko kan få litt hjelp med valget. Jeg avgrenser meg til de mellomhøye fjellskoene jeg har prøvd. 

HVA ER BRUKSOMRÅDET?

Det første du kan spørre deg selv om er hva du skal bruke skoene til. Skal du bruke skoene utelukkende til dagsturer på hytta? Kanskje du har planer om lengre turer i fjellet med tung oppakning? Eller er du en av oss som liker å rangle på spisse fjelltopper?

Jeg vil si du allerede er godt på vei om du klarer å skrive ned hva skoene hovedsakelig skal brukes til. Alle skoene jeg skal skrive litt om nå kan brukes til varierte aktiviteter og i varierende terreng, men de har styrker og svakheter som det kan være greit å være klar over ved valg av sko. Å velge sko er litt som livet selv: Når man velger noe, velger man bort noe annet. 

Av skoene jeg nå tar for meg vil jeg si at Juv og Glittertind kan grupperes i det vi i Alfa kaller Mountain, mens Walk King og Lyng går som Hiking. Selv innenfor disse kategoriene vil det jo være forskjeller og det er disse jeg nå tenker å fokusere litt på. 


Variasjon er viktig i jobben min og jeg prøver å finne en fin balanse mellom toppturer, skogsturer og lengre fjellturer. 
Foto: Ola Roalkvam

HIKING

For de fleste av oss vil nok Hiking kategorien være den mest aktuelle. Disse skoene er ment til fjellturer for hvermansen, enten det er dagsturer eller flerdagsturer. Skulle jeg kun hatt et par fjellsko ville jeg gått for en sko i denne kategorien. Skoene gir støtte til ankelen uten å bli for stive eller tunge. Alfa har et bredt utvalg sko i denne kategorien, men jeg vil her ta for meg ALFA Lyng A/P/S (Oppgradert modell Holt A/P/S GTX) og ALFA Walk King


Sålen til Lyng liker jeg veldig godt. Sitter som støpt på våt, så vel som tørr stein.

ALFA LYNG A/P/S

Dette synes jeg er en veldig spennende sko. Første gang jeg tok den på foten og tråkket i vann var jeg helt sikker på at foten ble klissvåt til tross for at jeg visste at skoen hadde GoreTex membran.

Det som gjør skoen spennende er GoreTex Surround teknologien. Kort forklart er det lagt inn en goretex sokk i skoen og lufting under innersålen. Det jeg trodde var vann som trakk inn til sokken første gang jeg tråkket i vann var egentlig vann som trakk inn under goretex-sokken. Jeg ble ikke våt, men kjente godt at vannet trakk inn i skoen. Det ga en veldig avkjølende effekt som jeg senere har begynt å bruke for det den er verdt.

Ved siden av at skoen puster ekstra godt kan jeg bare tråkke ned i litt kaldt vann for å avkjøle føttene om jeg blir varm. Ganske smart, men på kalde dager kan det resultere i at føttene blir veldig kalde, så det blir for min del en sko for sen vår, sommer og tidlig høst. Skoen er dessuten både veldig lett og har et stilig design. Det man bør være litt obs på om man kjøper Lyng er at den har mindre støtte i ankelen. Å kombinere Lyng med tur med tung bør er derfor ingen genistrek. For meg blir heller Lyng den perfekte skoen til å ha på hytta der jeg hovedsakelig går på dagsturer uten særlig tung sekk. 

På denne type tur er Lyng akkurat en sånn type sko jeg har behov for! 

Mine Walk King har fått kjørt seg, men er fortsatt i veldig god stand. 

ALFA WALK KING/ALFA WALK QUEEN

Denne skoen er bestselgeren til Alfa og ikke uten grunn. Det er en arbeidshest av en sko. Riktig nok litt tyngre enn Lyng, men tilgjengjeld er den svært slitesterk Jeg møter ofte folk som har hatt Walk King i 10 år og fortsatt er de gode som gull. Skoen er også litt stivere enn Lyng, noe som gjør den mer aktuell på turer med tyngre sekk. Skoen er av kvalitetslær som former seg veldig godt til foten, men skal skoen holde seg tipp topp i 10 år burde du passe på at du vedlikeholder skoene og smører inn læret jevnlig. 

Er du en av de som aldri gidder å pusse skoene ville jeg nok heller holdt en knapp på Lyng som er nærmest vedlikeholdsfrie. Er du på den andre siden flink med vedlikehold blir Walk King fantastisk gode etter en tids bruk. Personlig er jeg stor fan av lærsko og tror nok jeg alltid kommer til å ha et par Walk King i hus. Bruksområdet føler jeg er litt bredere enn Lyng, mtp. at skoen er stivere, men mange vil nok si Lyng er en stiligere sko. Selv synes jeg det er like kult med lærsko! 

Skulle jeg gått for kun et par fjellsko ville jeg nok personlig foretrukket denne kategorien sko, da jeg synes Mountain kan bli litt stivt og massivt for enkle dagsturer uten tung oppakning, som man gjerne driver mest med. Liker man å utfordre seg selv i litt mer krevende terreng eller mer tyngre oppakning vil det nok være aktuelt med en Mountain sko. 

Lyng er en stilfull sko som passer perfekt til Goretex-antrekket! 

Walk King er en arbeidshest av de sjeldne! 

Med tung oppakning vil nok Mountain kategorien være et bedre valg. 

MOUNTAIN

De skoene jeg tar for meg her er beregnet på et litt røffere bruk. De har stivere såle, bedre støtte til ankelen, helkallosjering og stegjernfeste. For meg som ofte er ute og bærer tungt blir dette en mer riktig kategori sko, dersom jeg da ikke skal gå for jaktstøvler. Selv har jeg ikke prøvd disse skoene med stegjern, men har fått gått endel utfordrende topper og i mye ulendt terreng med de begge. 

ALFA JUV A/P/S

Jeg ser mange utstyrsinteresserte sjeler der ute har gått for Juv og det ikke helt uten grunn. En vedlikeholdsfri fjellsko som er moteriktig og teknisk god er jo drømmen for mange der ute. Jeg har fått gått over 400km med Juv og synes skoen sitter overraskende godt på foten.

Da jeg tok på meg Juv for første gang var jeg litt skeptisk, for skoen kjentes i trangeste laget for meg som har ganske bred fot.  Men til tross for at den har et syntetisk yttermateriale så tilpasset den seg fort og ble sittende tight og fint på foten. Den ble faktisk veldig fort komfortabel, og det beste av alt var jo det at den var så lett og samtidig ga den stabiliteten jeg trengte. Jeg er som nevnt veldig pro lærsko og for meg blir både Lyng og Juv en sko beregnet på litt kortere turer enn hva jeg ville lagt ut på med Walk King og Glittertind. Juv ville jeg absolutt gått for om jeg skulle på helgeturer som innebar tinderangling eller turer i litt røft terreng. Den har en uslåelig kombinasjon mellom det å være lett, pustende, stabil og robust. 

Også Juv´en min har fått kjørt seg bra på turen. Det vedlikeholdsfrie yttermaterialet tåler veldig mye juling! 

ALFA GLITTERTIND

ALFA Juv APS er en sko fler og fler velger, og ikke uten grunn, men om jeg skal legge ut på lengre turer i røft terreng ville jeg nok heller sverget til Glittertind. Det har nok litt med følelsen av å ha noe skikkelig robust og sikkert på foten. Juv er jo mye lettere og puster bedre, men Glittertind på sin side som er tyngre og stivere, gir en uslåelig følelse av å ha en toppkvalitets Mountain sko på føttene. 

Den er dessuten veldig tilpasningsdyktig, da den er laget i lær. For meg er Glittertind en sko som gir meg den tryggheten jeg ser etter i en sko jeg skal ha på føttene i krevende terreng.

To fornøyde karer på Møysalen i Vesterålen. Her sitter Tom Lassesen og jeg iført hvert vårt par med Alfa Glittertind.


Juv gir den perfekte kombinasjonen mellom lav vekt, stabilitet og slitestyrke! 

I ordentlig steinete og røft terreng gir Glittertind meg den sikkerheten jeg trenger. Å tråkke over eller få vondt av å sparke borti stein er et ikke-tema med disse skoene på føttene. 

--

Det er så mye mer man kan si om alle skoene, og jeg føler nå jeg bare har skummet fløten i dette temaet, men i frykt for å kjede alle og enhver med for mange detaljer så runder jeg av her. Jeg åpner heller for at du som leser kan stille meg spørsmål om skoene, og søke råd og tips i kommentarfeltet under eller direkte til meg i sosiale medier. Jeg prøver å svare på alle slike henvendelser, men pga av begrenset tilgang på strøm og internett kan det ta noe tid før jeg får svart. 


Bestem deg for bruksområdet, prøv skoene og finn din favoritt!