Kamerautstyr for turbruk

Kamerautstyr på tur

Jeg får ofte spørsmål om hvordan kamerautstyr jeg tar med meg på tur, derfor har jeg skrevet dette innlegget hvor jeg skal gå gjennom det forskjellige utstyret jeg nå bruker og hva jeg vil anbefale. Utstyret jeg nå bruker er et forholdsvis dyrt oppsett, så før jeg går gjennom dette vil jeg gjerne spole et par år tilbake for det er faktisk ikke nødvendig med kamera og linser til over 50 000 for at bildene blir helt fantastiske.

I 2017 gjennomførte jeg en seiltur fra Canada til Norge med et stopp på tre uker med fotturer på Grønland. På denne turen hadde jeg bestemt meg for å lage en film om hva vi opplevde, men jeg hadde et lite problem. Det eneste kamera jeg hadde var et lite kompaktkamera fra Sony (rx100 m3). Dette kamera hadde ikke engang muligheten til ekstern mikrofon, men jeg ville gjøre det beste ut av hva jeg hadde og det var ikke aktuelt å kjøpe et nytt kamera på det tidspunktet. For å gjøre en lang historie kort ble det både noen fantastiske bilder og jeg lagde en dokumentar om fra turen. Både bildene og film ble tilslutt publisert og kom på trykk i noen av verdens største seilmagasiner, og fikk mye oppmerksomhet innad i seilmiljøet (link til film:The arctic homecoming ). Når jeg i dag sier at alt dette ble gjort med et kompaktkamera til et par tusen kroner pleier de fleste å si at det ikke burde være mulig. Så for å avlive myten en gang for alle, er det ikke nødvendig med det dyreste kamerautstyret for å kunne ta profesjonelle bilder og film.

Kamera jeg brukte til å filme en dokumentar og ta bilder til noen av verdens største seilmagasiner(Sony Rx100 iii).

KAMERA

Da er det på tide å gå gjennom det kamerautstyret jeg har brukt de siste to månedene både i Buskerud og på Svalbard. Først ut tenker jeg vi går gjennom kameraene jeg har hatt med meg på turene, og her har jeg brukt et Sony a7 iii. Dette er virkelig et kamera som leverer resultater fra øverste hylle både når det kommer til bilder og film. Kombinasjonen av å kunne levere fantastisk film og bilder har gjort at jeg virkelig liker dette kameraet samtidig som vekten er ok i forhold til kvaliteten jeg får igjen. På et kamera som dette er det derimot nødvendig med egne linser og her har jeg med meg to forskjellige linser. Den første som jeg bruker 90% av tiden er en Sony 16-35mm f4. Dette er en vidvinkel som virkelig får frem den storslagene naturen. Den neste linsen jeg har med meg er en 70-300mm f4,5-5,6. Dette er en zoom som jeg i hovedsak bruker til dyr eller når jeg vil komprimere bakgrunnen i forhold til forgrunnen. I tillegg til dette har jeg med meg mitt trofaste Sony rx100 iii, et kompaktkamera som nå funger som en backup om det skulle skje noe med speilrefleksen. Skal jeg bruke dagen til å klatre eller andre utfordrende aktiviteter er det som regle dette som også blir brukt, fordi det tåler mer og samtidig leverer veldig gode bilder. Tilslutt har jeg med meg et Gopro hero 5, dette blir derimot sjeldent brukt, men jeg er veldig glad i å ha det montert på hjelmen på krevende turer siden jeg kan ta bilder med voice control. Dette er spesielt greit om det er lave temperaturer.

Kamerautstyret som jeg har hatt med meg de to siste månedene.

DRONE

I tillegg til dette har jeg ofte med meg en Dji Mavic 2 pro drone. Denne brukes i hovedsak til å filme, men bildene den kan levere er også veldig gode. Jeg har tidligere også brukt den første versjonen av denne dronen (Dji Mavi Pro), men den ble sjeldent med på tur fordi jeg syntes kvaliteten på bilder og film ikke kunne forsvare vekten. Dette er derimot ikke et problem lengre på den nye Mavic 2.En annen ulempe med en drone på tur er at den trenger veldig mye strøm og det er derfor nødvendig å kunne lade den dirkete fra en stikkontakt. Når det kommer til dronen har jeg også et fly more kit, som gjør at jeg kan ha med inntil tre batterier på tur. Det som også er fint dronebatteriene er at de enkelt kan gjøres om til powerbank for å lade kamerautstyr eller annen småelektronikk om jeg ikke får flydd den nok.

Bilde tatt med drone på Svalabard

ANNET TILBEHØR

Her kan det nevnes at jeg nesten alltid har med meg en Joby gorillapod 3k. Dette er et lite stativ som kan være veldig greit å bruke til timelapse eller bilder med lange eksponeringer. Jeg har også noen ganger med meg et skikkelig stativ, men dette veier ofte for mye med tanke på hva jeg føler at jeg får ut av det, noe som gjør at det ofte blir nedprioritert. I tillegg til dette kan jeg nevne at jeg pleier å ha med både en stor powerbank, rikelig med minnekort og filtre for kameraet og dronen.

ET SISTE BONUS TIPS

Etter å ha prøvd mange forskjellige kameraer de siste årene har jeg funnet ut at noe av det viktigste er å ha et kamera som jeg har lett tilgjengelig. Jeg pleier derfor å si at det er ikke vits med et speilreflekskamera på tur om det i hovedsak ligger pakket ned i sekken. Da vil jeg heller anbefale et kompaktkamera som du kan ha lett tilgjengelig i en lomme. Ønsker du derimot å bruke speilrefleks vil jeg anbefale en eller annen form for rigg som gjør at du kan komme lett til kamera, samtidig som det kan beskytte mot vær og vind. Jeg er derfor veldig glad i oppsettet på bildet, eventuelt om været er bra kan peak design capture anbefales. Dette gjør det mulig å montere kamera rett på sekkestroppen og det tåler veldig mye. Tilsutt vil jeg anbefale å forsikre kameraet så du kan bruke det uten å være redd for at det skal gå i stykker, for ønsker du å knipse de kuleste bildene må du tørre å bruke kameraet i all slags vær eller om du henger i toppen av en fjellvegg med flere hundre meter ned.