Orrfuglleik - Vårens eventyr

Orrfuglleik

Alle har vel hørt fuglene kvitre om våren, og kanskje også mange har hørt hjortenes brøl om høsten. De fleste vet nok også hva dette dreier seg om. Det er parringstid og dyrene prøver å finne seg en make. Denne helgen var jeg ute i skogen for å se folkesky fugler gjennomføre sin parringsdans. Det er sesong for orrfuglleik.

Makevalg gjøres på utallige ulike måter etter hvilken art det dreier seg om. Fuglenes kvitring er hos noen akkompagnert av luftige svev opp over tretoppene, mens andre fokuserer mest på den potensielle partnerens fargerike fjær. Alt handler om konkurranse med andre. Hos de fleste arter er det hann-individene som konkurrerer hos hunnenes oppmerksomhet og gunst, selv om det motsatte også er tilfelle hos enkelte. Disse konkurransene som utspiller seg rundt oss kan gi mye underholdning for tilskuere, og er rett og slett fascinerende å se på!

LEIKENS GANG

Mens fuglenes kvitring og hjortenes brøl er lette for oss å få med seg, er det et annet rituale som skjer hvert år som er bedre skjult. Orrfuglleiken er et skue alle burde være vitne til minst én gang i livet, og den finner sted på skjulte myrer rundt om i Norges natur. Disse spillplassene blir den siste uka i april hvert år fylt med liv, og ivrige orrfugl-hanner konkurrerer iherdig med hverandre for sin mulighet til å videreføre sine gener.

Først handler alt om å bestemme rangstigen til hannene. De bretter utover den intrikate stjerten sin og paraderer rundt på myra avbrutt av et og annet utbrudd av en skarrende buldring. Hannene iakttar hverandre mens de viser seg frem, og innimellom møtes de for et mer personlig oppgjør om hvem som er best. Generelt har evolusjonen ført til et ønske om å unngå skade så lenge som mulig, så også her vil orrfuglene unngå en direkte kamp. Men av og til går det så voldsomt for seg at fjærene bokstavelig talt flyr rundt dem.

Før dette skjer vil hannene måle seg opp mot hverandre og gå litt rundt sammen for å se hva den andre duger til. Dette kan de kanskje dømme ut fra aspekter som størrelsen på motstanderens halefjær, de røde merkene på hodet eller et annet trekk som vises frem. Etter at hannene har bestemt rangeringen seg imellom kommer hunnene inn og parer seg med den hun liker best. De flyr da inn på spillplassen og paringen er raskt overstått.

Innimellom tar orrfuglene seg en pause fra fremvisningen. De setter seg da oppe i trærne rundt spillplassen og sjoer til de andre.

HVORDAN OPPLEVE DETTE

Hvis du ønsker å oppleve orrfuglleiken er dette fullt mulig for de fleste. Det største problemet er å finne spillplassene. Her er lokalkunnskap uvurderlig, og er du ikke fra et område hvor slike spillplasser finnes blir du nødt til å forhøre deg hos lokalbefolkningen der du ønsker å reise. Norges jeger- og fiskeforbund er et eksempel på noen du kan ta kontakt med og spørre om egnede steder. Du kan også spørre grunneieren eller et annet lokalt friluftsmenneske etter de beste stedene.


Et møte mellom to hanner.

Etter du har funnet en plass er det viktig å planlegge turen på forhånd. Når jeg drar på orrfuglleik bruker jeg en utkikksbu vi har bygd, men man trenger ikke mer enn et telt eller en tarp. Det viktigste for en vellykket lek er å ikke bli oppdaget av fuglen. Man er der som tilskuer, og bør ikke forstyrre gangen i dette viktige ritualet. Det er derfor viktig å finne et leirsted i sjul og være så stille som mulig, og det kan være lurt å bruke kamuflasje-netting eller lignende. Slå leir så tidlig som mulig om kvelden og vær stille. Ikke gjør opp bål, for da skremmes fuglene vekk. Legg deg så til å sove, og belag deg på en tidlig morgen. Leken begynner typisk rundt klokken fire om morgenen og varer til sola står opp noen timer senere.

UNIK OPPLEVELSE

Dette er en opplevelse uten sidestykke, og en jeg anbefaler av hele mitt hjerte. Det er noe helt spesielt med å være vitne til et sånt spill og få et innblikk i hvordan naturen rundt oss virker. Jeg har vært på orrfuglleik nesten hvert år siden jeg var ni år, så dette er en aktivitet man uten problem kan ta med seg barn på. For min del er orrfuglleik et eventyr som har vært med å underbygge min kjærlighet for naturen. Jeg håper det kan gjøre det samme for andre!