Såle: Grep og komfort

Hva har yttersålen å si for grepet og komforten på tur, og hvilke såle passer min bruk?

Såle: Grep og komfort

YTTERSÅLE

Nederst mot bakken finner vi yttersålen. Denne er avgjørende for den gode turopplevelsen, da den står for grepsevnen mot underlaget. Hvorvidt grepet er godt eller dårlig vil i hovedsak avgjøres av to elementer: gummiblanding og mønster. ALFA fokuserer på å ta frem såler tilpasset nordiske forhold, og sammen med Vibram® har vi både spesialutviklede mønstre og gummiblandinger. Vi bruker såler tilpasset skoenes bruksområde for å sikre den beste kombinasjonen av slitestyrke, grep og komfort. Eksempelvis velger vi for flere av våre modeller en såle med en spesialutviklet gummiblanding som sitter ekstra godt på fuktig, hardt underlag som f.eks. våt og sleip stein. 

I en yttersåle kan man også bygge inn flere funksjoner. En definert hel sørger for et bedre feste i nedoverbakker, mens sålens mønster gir god gripeevne i ujevne terreng og en såle med definert kant rundt hele sålen gir godt feste på stein og grus. Mange av våre såler har også et godt rom mellom knottene, for at stein og grus ikke skal feste seg. Dette gjør sålene «selvrensende» da man slipper å fjerne skitt fra skoene. 

I tillegg til de spesialutviklede sålene, benytter vi også standard Vibram®-såler på enkelte av våre modeller. De er ikke spesielt tilpasset nordiske forhold, men for mindre krevende bruk fungerer de godt. For tørre underlag, vei, sti og steinete ur vil de gi både slitestyrke og grep. Derimot vil de på sleipe, glatte underlag ikke fungere like godt som våre spesialutviklede såler med mykere gummiblanding. Dette da den hardere gummiblandingen er lagd for å tåle større slitasje fra spisse steiner, men ikke feste på glatt og vått underlag. 

MELLOMSÅLE

Over yttersålen ligger mellomsålen. Her kan egenskapene varieres ettersom skoens bruksområde. Felles for alle ALFA sko er at vi har fokus på riktig stabilitet og støtabsorbsjon. 

  • En lett EVA mellomsåle har svært lav vekt, men høy støtabsorbsjon. Denne passer utmerket på sko som er tiltenkt turer på sti og grus. 
  • En stabiliserende PU mellomsåle er svært slitesterk, og har støtabsorberende egenskaper. Det er allikevel stabilitet som er hovedfokus på denne sålen, og den passer svært godt til bruk i kraftigere støvler og for mer krevende bruksområder. 
  • Mellom de to finnes det også en kombinasjonsvariant, som gir muligheten for å lage en lettere sko med god støtdemping, hvor man bygger inn ekstra stabilitet der det er behov. 

​BINNSÅLE

Binnsåler er sålens kjerne, den «innerste» sålen. Her er det mulig å bygge inn mange ulike, tekniske egenskaper. De fleste av ALFAs binnsåler produseres i naturmaterialer som fungerer isolerende og fuktabsorberende, for å sørge for tørre og komfortable føtter hele dagen. Sko med plastikkbaserte binnsåler vil kunne oppleves som kalde, selv om de kan ha god isolasjon i andre deler av skoen. Dette fordi binnsålen leder kulde fra bakken opp til foten. I tillegg vil den ikke absorbere svetten som foten produserer, og man ender opp med klamme føtter som raskt kjøles ned.  

Vi tilpasser binnsålene til bruksområdet, og eksempelvis har vi i våre støvler tilpasset vinterforhold, ofte valgt en binnsåle med luftfylte hulrom som isolerer ekstra godt mot kulde fra bakken. De er også svært fuktabsorberende, slik at føttene holdes tørre og varme selv i ekstrem kulde. 

For sommerbruk bygger vi i enkelte modeller inn en ventilerende binnsåle med luftkanaler under foten. Disse fører enda raskere svette og varme vekk fra foten og ut av skoen, for å holde klimaet i skoen behagelig selv ved høyt aktivitetsnivå eller høye temperaturer. Også i binnsålen kan man bygge inn stabiliserende egenskaper, som sørger for god stabilitet i hele produktets levetid. 

INNLEGGSSÅLE

Hva vi ønsker og trenger fra en innleggssåle kan være svært individuelt og baserer seg hovedsakelig på vår fots utforming. Mens noen har behov for ekstra støtte, har andre føtter som passer bedre i flatere sko. Vi har valgt nøytrale innleggssåler som passer de aller fleste, men velger å ha de uttagbare slik at de med ønske om andre kvaliteter kan bytte innleggssålen med en som passer deres fot enda bedre. 

Vi deler inn våre innleggssåler i tre ulike kategorier: 

  • Anatomiske innleggssåler i pustende skumkonstruksjon med støtdempende egenskaper og antibakteriell overflate for å unngå lukt. 
  • Klassiske innleggssåler utformet i EVA med støtdempende egenskaper og antibakteriell overflate for å motvirke lukt. 
  • Termo innleggssåler i to lag, med myk, isolerende fleece.