Turens første topptur, Blåtinden (1180 moh) «Den Sovende Soldat»

Turens første topptur, Blåtinden (1180 moh) «Den Sovende Soldat»

Det føles godt å være tilbake i Troms-fylke. Et par år har gått siden jeg var her sist, og jeg har savnet den nydelige naturen fylket har å by på. De mektige fjellene reiser seg majestetisk fra fjordene og det er et hav av 1000-meters topper. Turens første ordentlig topptur gikk til Blåtinden.

Bildet er tatt i retning Nordkjosbotn, og det skal vanskelig gjøres å se noen sovende soldat på dette bildet. Fjellet reiser seg rett fra bilveien og ser rimelig bratt ut.

Fjellet ligger lett tilgjengelig ved E8 og mange har nok lagt merke til fjellets spesielle form når de har kjørt fra Nordkjosbotn i retning Tromsø. Bruker man en smule fantasi kan man lett se at fjellet likner på en sovende soldat, derav kallenavnet «Den Sovende Soldat».

Det som er så kult med Blåtinden er at turen starter helt nede ved fjorden og til tross for stigningen på 1180 høydemeter, er turen til toppen faktisk ikke så lang og krevende. Lite vegetasjon, tydelig merking og gode stier gjør dette til en overkommelig topptur for de aller fleste.

Det var godt å komme opp i høyden. Utsikten man får fra toppene i Troms er utrolig flott og pauser der man stopper opp og nyter synet av fjord og fjell er på sin plass. 

Min gode kompis Sondre Storli var med på turen til Blåtinden. Han har vært på mange av 1000-meters toppene i Troms og jeg fikk en god del tips til steder jeg burde besøke nå som jeg er på tur i fylket.

Mange toppturer i Troms er rimelig luftige. Stien til Blåtinden holder god avstand til luftige partier og er derfor en topptur også for de som foretrekker trygge omgivelser.

Når man kommer over tregrensa blir fjellet fort ganske steinete, og frem til toppen går man fra stein til stein. Jeg vil nok anbefale å ha en halvhøy fjellsko med litt ankelstøtte, som sikkerhet mot overtråkk. Endel steiner er litt løse og kan fort bevege på seg når du tråkker på dem. Selv om fjelltoppen består av mye løs stein er det enkelt å ta seg opp, da stien er smart lagt opp i de mest fremkommelige områdene.

Blåtiden er et godt valg av fjelltur om man er ute etter en topp med god utsikt og som samtidig ikke er for krevende.

Litt avhengig av oppakning og lengde på pausene ville jeg anslått at turen til toppen og ned varer 3 til 5 timer. Total lengde ble for meg 9,8 km og stigningen er forholdsvis jevn med noe mer stigning de siste 2 km´erne opp til toppen. 

Utsikten er upåklagelig. Her har man nydelig utsikt mot Lyngsalpene, såvel som toppene i Tromsø-traktene.

Spesielt med «Den Sovende Soldat» er varden på toppen. En ting er at den er stor, men det aller kuleste er at man kan sitte inni den. Her kan lunsjen nytes mens man skuer utover de mange toppene i Troms. Varden i seg selv er verdt turen opp på Blåtinden!

En liten time (51km) fra Tromsø finner man Blåtinden. Hit anbefaler jeg enhver Tromsøværing å legge søndagsturen. Og da særlig i godt vær. 

Stien er lett å finne. Her er sporet fra min tur til Blåtinden.