Velkommen til Møre og Romsdal!

Skitur i Møre og Romsdal

Møre og Romsdal er et utrolig vakkert og variert fylke som begynner ute ved kysten med vakre skjærgårder før det strekker seg inn i landet med lange fjordarmer som til slutt går over i skarpe fjell. Det er her jeg har vokst opp, mellom havet og fjelltoppene. Dette er fylket som har fylt meg med kjærlighet for friluftsliv og natur, og som har gitt meg mulighetene for å utforske naturen rundt meg. Det er her jeg ble fascinert over plantenes vekst og dyrenes liv, hvor de mektige fjellene har lokket meg ut og opp motbakkene, og hvor fjellvannene har slukket tørsten min på flere måter. Håpet mitt er at dere i slutten av denne måneden er like forelsket i fylket mitt som det jeg er!

Det er et variert fylke på flere måter. Det er ingenting som heter flate vidder her, og skal du på langtur må du regne med en del motbakker. Været er også lunefullt, og det kan snu i løpet av minutter. Men etter motbakkene kommer man til utsikten, og etter styggværet titter solen alltid frem igjen. Det er da Møre og Romsdal viser seg fra sin beste side.

I mitt første blogginnlegg her vil jeg presentere dere for noen av turområdene vi har i fylket. Det blir ingen komplett liste, men jeg håper den vil gi dere et lite innblikk i hva Møre og Romsdal har å by på!


Rampestreken over Åndalsnes. Luftig, og med utrolig fin utsikt!


ROMSDALSFJELLA

De ville fjellene rundt Romsdalen er lett å la seg imponere av. De stupbratte fjellsidene krever respekt fra turgåere. Kjente turer i området inkluderer Romsdalshornet (1550 moh.) og Romsdalseggen. Romsdalseggen er et godt alternativ til den mer kjente Besseggen, og byr på enda mer luftig utsikt og mer sug i magen.

Molde og Romsdals turistforening har flere hytter i området, de fleste av dem med utrolig vakker beliggenhet og fantastisk utsikt (sjekk ut Vasstindbu på ut.no!).

Bilde fra Romsdalseggen med Romsdalen i bakgrunn. Romsdalshornet kan sees til venstre for meg, og på høyre side av dalen ser man Trollveggen.

Steinformasjonen på toppen av Mannen, som også er opphav til fjellets navn.

REINHEIMEN NASJONALPARK

Reinheimen er en nasjonalpark som ligger både i Møre og Romsdal og i nabofylket Oppland. Den delen som ligger i Møre og Romsdal er også kjent som Tafjordfjella. Her finner vi Møre og Romsdals høyeste fjell, Puttegga (1999 moh.), og mange andre turperler. Mange av dere har kanskje hørt om fjellet Mannen (1294 moh.), som også ligger i dette området. Turen dit er veldig fin, selv om fjellet kanskje er mest kjent som noe annet enn et turmål...

 

Turisthyttene i området er eid og drevet av Ålesund og Sunnmøre turistforening, og gjør hele området lett tilgjengelig for de som ikke ønsker å ligge ute eller i telt. Det mest sentrale utfartsstedet for turer i området er Reindalseter, og derfra ligger fjellheimen åpen for flere fantastiske turer. For de som heller ønsker å sove i telt og bestemme helt selv hvor neste natt skal tilbringes er området minst like egnet til dette!

TROLLHEIMEN

Trollheimen er hvor jeg fikk min introduksjon til friluftsliv. Området har vært min lekeplass fra før jeg kunne gå, og har betydd utrolig mye for meg. Den mest kjente turen er kanskje trekanten i Trollheimen (Gjevilvasshytta – Trollheimshytta – Jøldalshytta – Gjevilvasshytta).


Uendelige muligheter for skiturer om vinteren i Trollheimen.

Det er godt mulig jeg er partisk, men jeg syns den delen av Trollheimen som ligger mot vest er desidert finest. Her finner man kjente perler som Innerdalen, og litt mer skjulte skatter som den kronglete Neådalen. Om vinteren kan man gå toppturer, lengre turer med telt eller til hytter og drive med isklatring, og om sommeren er mulighetene endeløse. Dette er et sted som definitivt må oppleves!

Et besøk til Innerdalen kan benyttes til å bestige Innerdalstårnet for dem uten høydeskrekk. Alternativt er vannene der veldig fine å padle på!

Disse tre områdene er langt fra alt Møre og Romsdal har å by på. Sunnmørsalpene i sør, Sunndalsfjella, Tustna og mange, mange flere områder både ute ved havet og inne ved fjordene kunne vært nevnt her. Det er rett og slett for mye til å få med alt. Friluftslivet venter rett utenfor døra nesten uansett hvor du befinner deg i Møre og Romsdal, og mulighetene er uendelige. Om du følger merkede stier eller mindre kjente ruter hvor man må finne veien selv er det én ting som er garantert: du kommer til å få en utrolig vakker tur!