Vintertelting – Slik går du frem!

Vintertelting – Slik går du frem!

At naturen er dekket av snø betyr ikke dermed at man ikke kan sove i det fri. For meg har vinteren bydd på noen av mine flotteste turøyeblikk. Det er noe helt spesielt med stillheten som legger seg over det snødekte landskapet. Sildrende bekker, fuglekvitter og knasende kvister er byttet ut med en komplett, beroligende stillhet. Å sitte utenfor teltet og se den mørke stjernehimmelen i det fjerne mens du ikke hører annet enn rolig åndedrag er utrolig avslappende og noe som virkelig burde prøves. I vinter har jeg flere ganger blitt spurt om jeg ikke kan dele noen tips for folk som har lyst til å prøve seg på vintertelting, men som ikke legger ut på tur i frykt for at de ikke har den rette kompetansen. Dette kommer på tampen av sesongen, men siden vi fortsatt har masse snø i fjellet og temperaturene er upåklagelige, velger jeg likevel å dele noen tips til førstegangs-vinterteltere. 

Foto: Andreas Orset

Jeg husker jeg kom over en forskningsartikkel om nettopp telttur på vinteren. At man sover bedre ute på vinteren støtter jeg absolutt. Jeg sover aldri så godt som jeg gjør i telt på vinterfjellet. Ekstra fint er det på vårparten, med solfylte dager og behagelige temperaturer. Har du lyst å merke hvordan søvnen blir når du sover ute på vinteren, så er de neste ukene en ypperlig anledning.

MINE TIPS TIL FØRSTEGANGS-VINTERTELTERE. HER ER FREMGANGMÅTEN:

  1. Pakk med nødvendig utstyr. Les dette innlegget, skrevet av Bjørn Tore Moen, for å se hva man bør ta med på vintertur.
  2. Velg destinasjon. Ikke bruk for mye tid på å finne ut hvor du skal. Å sove ute for første gang på vinterstid blir uansett opplevelsesrikt. Du trenger ikke reise langt eller gå milevis for å finne teltplass. Jeg har hatt mange kjempefine vinterteltturer bare et noen hundre meter fra bilen. Er det første gang du sover ute på vinteren kan det dessuten være betryggende at bil, hus eller hytte ikke er for langt unna. 
  3. Finn teltplass. Mye enklere på vinteren enn på sommeren.  
  4. Tråkk snøen hard. Bruk gjerne ski for å tråkke plassen.
  5. Sett ut snøplugger der de trengs. Gjør oppsettingen enklere.
  6. Sørg for å ha sikret teltet ved mye vind. Et tips kan være å ha en cord mellom pulk/sekk og teltet. Å miste teltet på vidda må være ekstremt kjedelig.  
  7. Fest først siden mot vinden.
  8. Barduner godt. Ha med nok plugger, ski og staver.
  9. Kast snø rundt teltet. Da blir det lunere i teltet.
  10. Grav kuldegrop. Både for temperatur og komfort. Veldig greit å kunne sitte skikkelig i teltet. 
  11. Bær nødvendig utstyr inn i teltet. Ta bare inn akkurat det du trenger. Det blir fort fullt i teltet.  
  12. Ha en ren og en skitten side i forteltet. Ikke bland fuel og mat.
  13. Ha ren snø i en ren pose. Dette brukes for å koke vann.
  14. Ha med en klesbørste og børst godt av deg før du går inn i teltet.
  15. Når du har kommet deg til rette i teltet. Bytt til tørre, varme klær.
  16. Ha med kokeutstyr for vinterbruk. Jeg bruker oftest renset bensin på vinterturer. Pass på at ventilen til bensinbrenneren er ordentlig stengt før du legger deg.
  17. Smelt snø og kok rikelig med vann. Nok til både mat og en ekstra termos. Det er lurt å ha litt flytende vann i kasserollen neste morgen. 
  18. Ha godt liggeunderlag for vinterbruk. Har du ikke vinterliggerunderlag fungerer to vanlige bamseliggeunderlag godt.
  19. Tilse at det er ventilasjon i teltet.
  20. Ikke bruk for mye klær i soveposen. På kalde vinternetter bruker jeg kun et sett tynn ullbekledning når jeg skal sove. Lukk soveposen godt rundt hodet. Vil du ha pute kan dunjakken legges inn i soveposetrekket.
  21. På vinteren samler det seg ofte mye kondens på teltduken. Om morgenen kan det være lurt å skrape av teltduken for å hindre våt duk når kokeapparatet slås på. 
  22. Er det mye vind i fjellet kan det være lurt å tenke over hvordan man skal pakke sammen teltet. Pass på at ingenting flyr av gårde. 
Vintertelting byr på utrolig flotte naturopplevelser.

Det handler i all hovedsak om rutine. Øv deg når værmeldingene er gode før du legger ut på lenger turer i fjellheimen. 

TIPS FRA EN FØRSTEGANGSTELTER

I vinter tok jeg med Bjørn Kallerud, en kamerat fra California, på hans første overnatting i vinterfjellet. Etterpå spurte jeg Bjørn hva han hadde lært. 

En stk fornøyd amerikaner etter å ha sovet ute på vinteren for første gang.

Dette lærte Bjørn på sin første vintertelting: 

  • Ta på dunjakken så fort du reduserer aktivitetsnivået. Ikke vent til du blir kald. 
  • Tråkk ned teltplass.
  • Bruk lange teltplugger, laget for snø. 
  • Ski kan brukes for å feste barduner. 
  • Grav kuldegrop. 
  • Ikke ta med alt utstyr inn i teltet, men la det du ikke har virkelig behov for være igjen ute. 

Snøen ligger i fjellet en stund til. Hva med en telttur i det fine vårværet?