Hva slags sko skal man velge til fjelltur?

Hva slags sko er best for fjelltur? Skal du gå for høye, lave eller middels høye? Les Andreas Orsets tips til gode tursko.

Mann med fjellsko på fjelltopp

Hva slags sko er best for deg? Skal du gå for høye, lave eller middels høye? Skal de være grønne, blå eller kanskje sorte? Og hvilket terreng skal de brukes i? Fjell, vidde eller skog?

Jeg forstår godt at det kan være vanskelig å velge fottøy til tur, og da er det heller ikke så rart at mange spør meg om tips til hvilke sko de bør gå for. Ofte står de til slutt mellom sko med ganske ulik funksjonalitet og bruksområde. Jeg vil derfor dele noen tanker om noen av Alfas skokategorier. Dette er innlegget for deg som er på jakt etter nye sko som kan få frem eventyrlysten i deg.

Jeg har tidligere skrevet om fjellstøvler og tursko, jaktstøvler, trailsko og fjellskisko. Dette innlegget får et mer overordnet preg der jeg trekker frem noen av fordelene med de ulike kategoriene til Alfa og forteller i hvilke sammenhenger jeg ville brukt de ulike kategoriene. 


 

TURSKO

Først ut er Alfas tursko, som også er de laveste skoene i Alfa-sortimentet. Dette er lette sko til bruk på enklere turer med mindre oppakning. Turskoene deles videre i tre kategorier: trailsko, lavsko og halvhøye sko. Trailskoene er bygget med godt grep, god stabilitet og demping, sånn at de skal egne seg like godt til gåturer som joggeturer. Lavskoene er lette og veldig komfortable. De egner seg til kortere turer i oversiktlig terreng, med veldig lett sekk eller uten oppakning. På de litt lenger dagsturene passer de halvhøyeskoene seg best, da de har mer ankelstøtte og er mer motstandsdyktig mot fuktighet som kan trenge over kanten på skoen om man går i vått, høyt gress eller i myrete terreng. 

Mitt bruksområde: Turskoene er for tiden de som blir mest flittig brukt. De får verken bli med på de bratteste eller lengste turene, men på kvelds og enkle dagsturer er de med. Jeg synes turskoene passer seg til alt fra turer på de syv fjell rundt Bergen til turer i Nordmarka i Oslo. På topp med Alfa Walk King.


FJELLSKO

Med et litt høyere skaft gir ALFAs fjellsko god stabilitet og ekstra avlastning for ankelen. Fjellskoene egner seg derfor godt til lenger turer med litt tyngre oppakning, eller til turer i bratt terreng. Modellene som er plassert i "Mountain kategorien" er ekstra avstivet for å tåle enda tøffere terreng enn modellene i "Trekking kategorien". Mountain-skoene har mindre fleksibilitet og egner seg derfor ikke like godt til den typiske langturen, men er ypperlig for toppturer. Noen av disse modellene har også ha stegjernsfeste.

Mitt bruksområde: Jeg synes trekking-skoene passer seg utmerket til typisk hytte til hytte turer, så vel som langturer med sekk på opp 25 kilo. Ideelle sko for kryssing av Hardangervidda eller Saltfjellet. Skal jeg gå på bratte topper, i veldig steinete terreng eller på isbre ville jeg heller gått for en sko i "Mountain kategorien". På toppturer i Jotunheimen ville jeg typisk valgt en Mountain-sko. 
På tur med tung oppakning og Alfa Bever Pro.


JAKTSTØVLER

Jaktstøvlene er de høyeste støvlene vi har og de er spesialtilpasset for jegere og andre som må stole på utstyret i time etter time selv i øde områder med tøft terreng. Skafthøyden gir ekstra god beskyttelse for ankelen og økt motstandsevne mot vann og fuktighet. Dersom du går du i myrlendt terreng, med tung sekk eller i svært krevende terreng, kan jaktstøvler også være ypperlige turkamerater. 

Mitt bruksområde: Når sekkens vekt overstiger 25 kilo er jaktstøvlene det klart foretrukne valget. De gir meg den tryggheten jeg trenger og gjør at jeg kan fokusere på naturen rundt meg, fremfor å gå og være redd for overtråkk. Jeg velger også jaktstøvler på jakt og på turer der jeg går utenfor sti i variert terreng.