Hvilken tursko skal jeg velge?

Det kan være vanskelig å vite hvilke sko man trenger til sitt bruk. Vi har derfor skrevet en artikkel som hjelper deg å finne ut akkurat hvilke tursko og fjellstøvler som passer til deg.

Bilde av dame med tursko på tur ved fyr
Det finnes mange skafthøyder å velge mellom, og enda flere tursko. Finn en sko som passer ditt bruksområde og din fot, så kan du nyte turene.

Har du ikke lyst til å lese? Ta quizen vår for å se hvilke sko som matcher svarene dine best!

Bilde av forskjellige tursko

Tursko eller fjellstøvel?

Mange stiller seg spørsmålet "Hvilken fjellsko skal jeg velge?". Ofte står man mellom å kjøpe en ”tursko eller fjellstøvel” - eller kanskje tursko med mellomhøyt skaft. Det begynner ofte som et valg for komfort og vekt, men koker ned til bruksområde og hvilken støtte og stabilitet man har behov for. Skal du ha nye fjellsko til langtur eller lurer på om fjellsko eller tursko er det riktige for deg, finner du noen gode tips i denne artikkelen.

ALFA har tursko i tre høyder (lav, middels og høy), samt jaktstøvler som er enda høyere i skaftet. Mange ønsker seg én tursko til all type bruk, men vår klare anbefaling er at dersom du er en ivrig turperson som går ulike type turer, bør skoskapet inneholde minst to par tilpasset bruken. For å velge rett tursko for deg, får du under en innføring i de ulike høydenes bruksområder. Helt nederst finner du også en kort veiledning til riktig valg.

Lave tursko

En helt lav tursko har ingen ankelstøtte, og vi anbefaler på generelt grunnlag denne type sko kun til bruk på sti og vei hvor terrenget ikke er krevende. De passer aller best uten sekk, eller evt. med en veldig lett sekk på ryggen. Sko uten ankelstøtte stiller høyere krav til anklenes styrke og stabilitet. For turer på sti og i andre områder hvor terrenget er oversiktlig og relativt ryddig er lavsko ypperlig.

Med få hindringer å snuble i, er turskoene både lette og komfortable.

De siste årene er det rapportert om økende antall ankelskader i fjellet, og vi mener at en høyere og mer stabil støvel vil være mer egnet til krevende terreng, partier med mye stein og andre utfordringer. Overtråkk eller enda verre brukket ankel er ikke det man ønsker seg på tur.

Lave tursko vil ofte også være mindre motstandsdyktige mot vann som kommer ovenfra, eller fra for eksempel lyng og langt gress. Dette fordi vannet kan trekke over toppkanten og inn i skoen, så selv om skoen har en GORE-TEX membran som beskytter er det nesten uunngåelig å få vann ned i en lavsko under våte forhold. 

Våre anbefalte lave tursko:

   Drift Advance GTX Lette og komfortable tursko med god demping og ekstremt godt grep. Disse skoene er et godt valg for de aller fleste utendørsaktiviteter. Det slitesterke Bluesign® godkjente materialet er tilpasset turer i skog og mark.  Les mer om Drift Advance GTX

Piggen A/P/S GTX er meget lette og slitesterke tursko med suverent sålegrep og god demping, egnet for all type uteaktivitet. Med elastisk materiale og BOA®-snøring kan du justere passformen med mikropresisjon. Piggen har kombinasjonen av det vedlikeholdsfrie og slitesterke yttermaterialet AlfaAir™ og GORE-TEX membran, som sørger for vanntetthet og pusteevne

Piggen A/P/S GTX M | Gore-tex tursko | ALFA Sko
.

Stokka Advance GTX er en prisvinnende fritidssko utviklet i samarbeid med skoinnovatør Mike Friton. Skoen er tilpasset fotens bevegelse når vi går, og kan brukes både i byen og på tur i marka.
Stokka Advance GTX W | Gore-tex tursko til dame | ALFA Sko
Laggo Advance GTX er en fritidssko til lettere turer og hverdagsbruk i by og natur. Utviklet av ALFA og skoinnovatør Mike Friton etter ergonomiske prinsipper for fotens bevegelse når vi går.
Laggo Advance GTX M | Gore-tex tursko | ALFA Sko

Se alle lave tursko fra ALFA her

Se våre tursko til dame her og våre tursko til herre. Se også våre anbefalte tursko til junior.

Mellomhøye tursko

Ett hakk opp i høyde finner man den mellomhøye turskoen. Denne passer bedre med lett sekk og kan gjerne brukes på lengre dagsturer der man bærer en forholdsvis lett sekk og har gode stier å tråkke på.

Moderat ankelstøtte gjør at den vil være god på de litt kronglete partiene, men man må likevel være ekstra obs når utfordringene øker. En halvhøy sko gir anklene noe avlastning, men jo tyngre sekken er eller jo brattere man går, jo mer vil anklene utfordres. Middels høye sko vil også tåle noe høyere, vått gress. Vann som kommer «fra siden» vil i tilfeller der skoen har GORE-TEX membran ikke trenge inn i skoen, men kan som på lavsko etter en tid krype over toppkanten.

Våre anbefalte mellomhøye tursko:

  Kvist Advance 2.0 GTX Lette og komfortable tursko med ankelstøtte, godt grep og GORE-TEX. Perfekte halvhøye sko for dagsturer i skog og mark.  Les mer om Kvist Advance 2.0 GTX
Gren Advance GTX Lette og behagelige tursko for hverdagsturer i skog og mark. Skoen har ankelstøtte, godt grep og GORE-TEX.  Les mer om Gren Advance GTX

Se alle halvhøye tursko fra ALFA her 

Høye tursko / Fjellstøvler

«Hvorfor fjellstøvler?» tenker kanskje noen. De fleste av ALFAs høye fjellstøvler er tiltenkt det typisk norske fjell-terrenget. De er komfortable nok til å gå lange turer med, samtidig som de gir ekstra ankelstøtte og god avlastning når man går med sekk. Noen modeller er også ekstra avstivet, for å tåle tøffere terreng og er ypperlig for toppturer. Noen av disse modellene kan også ha stegjernsfeste.

Med et litt høyere skaft får man mer beskyttelse enn i en lav eller mellomhøy tursko. De er også velegnet i fuktigere terreng fordi det vil ta lengre tid før vann «kryper oppover» materialet og når over toppkanten.

Lurer du på hvilken fjellsko som er riktig for deg? Ta en titt på vår guide som forklarer hvilke egenskaper du burde vurdere.

Våre anbefalte fjellstøvler:

  Impact A/P/S GTX Unike fjellstøvler med høy slitestyrke som gir ekstra lang levetid for å gi et lavt miljøavtrykk. I tillegg er skoen designet slik at alle deler enkelt kan byttes av en skomaker om delen skulle gå i stykker. Den perfekte turskoen til aktive turgåere som ønsker å investere i utstyr som gir et bærekraftig friluftsliv.  Les mer om Impact A/P/S GTX
Juvass A/P/S GTX Juvass modellen er utviklet i tett samarbeid med guidene på Juvasshytta for å å tåle den tøffeste bruken i det norske fjellet. Støvlene er lette og slitesterke, og laget i et vedlikeholdsfritt materiale. Dette er skoen for aktive turgåere i fjellet som ønsker sko som hjelper dem med å nå målene sine. Les mer om Juvass A/P/S GTX
Walk King/Queen Air A/P/S GTX Lette og meget komfortable fjellstøvler i vedlikeholdsfritt materiale og GORE-TEX. Dette er solide støvler med et bredt bruksområde som sitter meget godt på foten. Støvlene passer like bra på turer i skogen som på fjellet.  Les mer om Walk King/Queen Air A/P/S GTX
Eggi Advance GTX Superlette fjellstøvler i skinn med godt grep og GORE-TEX. Disse støvlene passer meget godt til hytte-til-hytte turer og turer hvor man ikke bærer for tung sekk. Les mer om Eggi Advance GTX

Se ALFAs fjellstøvler her

Ekstra høye tursko / Jaktstøvler

Jaktstøvlene er generelt sett de høyeste støvlene vi har. De gir ekstra god beskyttelse for ankelen, i tillegg til motstandsevne mot fuktighet. På generell basis kan vi si at jo lengre fuktigheten må «krype oppover materialet», jo lengre holder skoen seg tørr. Dersom du går du i myrlendt terreng, med tung sekk eller i svært krevende terreng, kan jaktstøvler også være ypperlige turkamerater. Vær oppmerksom på ditt behov. Personer med lav kroppsvekt kan oppleve at de aller mest avstivede av jaktstøvlene (som Bever Pro Advance og Jegerstøvelen) kan bli i overkant stabile. Dette går da ut over komforten dersom man skal gå lengre turer, spesielt hvis går uten en relativt tung sekk på ryggen. Det er derfor viktig å alltid ta en "testrunde" innendørs før man legger ut på tur, for å kjenne at støvelen sitter godt og er behagelig å bevege seg i.

Våre anbefalte jaktstøvler til turgåing:

  Rype A/P/S GTX Lette, høye støvler i vedlikeholdsfritt materiale og GORE-TEX. Perfekte tursko på fuktige dager eller i myrlendt terreng. Rype A/P/S GTX er også et godt alternativ om man bærer tungt og har behov for ekstra ankelstøtte.  Les mer om Rype A/P/S GTX

Se ALFAs jaktstøvler her UNNTAKET SOM BEKREFTER REGELEN
Ingen regel uten unntak. Holt A/P/S GTX og Jerpe A/P/S GTX i AlfaAir-materiale er begge høyere støvler med svært lav vekt og høy komfort. De er gode for middels tung sekk på tur og jakt, men passer like godt til bærplukking og lengre turer på grunn av den lave vekten og høye komforten. I disse støvlene får man altså både motstandsevne mot vann, høy komfort og litt ekstra stabilitet. Les mer om Holt A/P/S GTX her Les mer om Jerpe A/P/S GTX her

Hvordan velge tursko

For å finne en tursko eller fjellstøvel som passer deg, anbefaler vi at du stiller deg selv noen spørsmål, for å finne en modell som er tilpasset ditt bruksområde. Til syvende og sist er det også viktig å la foten få være med på avgjørelsen. Hvis en tursko ikke passer din fot, vil den heller ikke bidra til en enda bedre turopplevelse.

  • Hvor skal jeg bruke turskoen?
  • Hvordan er terrenget der?
  • Er området ofte vått?
  • Skal jeg gå lange turer eller korte turer?
  • Skal jeg ha tung sekk på ryggen eller går jeg uten sekk?
  • Hvor mye ankelstøtte trenger/ønsker jeg?
  • Sitter turskoen godt på foten min?
  Lav tursko Middels høy tursko Høy fjellstøvel Jaktstøvel
Terreng Oversiktlig, lett Oversiktlig med enkelte utfordringer Middels til krevende Krevende
Fuktighet Tørt Litt fuktighet Mer fuktighet Vått
Turtype Kort tur Hytte-til-hytte Fjelltur Full dag
Sekkstørrelse Uten sekk Lett sekk Sekk Tung sekk
Ankelstøtte Ingen Middels God Svært god

 

Oppsummeringen over er ingen fasit, men en oversikt over de ulike skaftehøydenes anbefalte bruksområder og egenskaper. Ved å krysse av for hva som passer best i din situasjon, vil du komme frem til skafthøyden som passer deg best. Sjeldent vil alle svarene havne innenfor en skafthøyde. Eksempelvis går noen kanskje mest i oversiktlig, lett terreng (lav) med litt fuktighet (middels) men med sekk (høy). Da anbefaler vi å velge den høye skafthøyden, for å ikke risikere ankelskade ved å bære sekk med for lite ankelstøtte i turskoen.

Det samme gjelder de som f.eks. går korte turer (lav) i middels til krevende terreng (høy) med lett sekk (middels). På grunn av terrengets utfordringer går man da tryggere med en høy tursko enn en lav eller middels, og kan tenke på turen i stedet for å hele tiden akte seg for hvor man tråkker. Går du ulike type turer og ikke ønsker mer enn ett par, anbefaler vi å holde den typen turer man oftest går i bakhodet i prosessen.

Det vil kanskje være behov for å inngå noen «kompromisser» hvis man skal ha en tursko til all type bruk, så velg ut hvilke kriterier som er viktigst for deg - og velg sko deretter. God tur!