Hvilken tursko skal jeg velge?

Hvilken tursko skal jeg velge?

Det finnes mange skafthøyder å velge mellom, og enda flere sko. Finn en som passer ditt bruksområde og din fot, så kan du nyte turene.

TURSKO ELLER FJELLSTØVEL?

Mange stiller seg spørsmålet "Hvilken fjellsko skal jeg velge?". Ofte står man mellom å kjøpe en ”sko eller støvel” - eller kanskje en som er mellomhøy? Det begynner ofte som et valg for komfort og vekt, men koker ned til bruksområde og hvilken støtte og stabilitet man har behov for. Skal du ha nye fjellsko til langtur eller lurer på om fjellsko eller tursko er det riktige for deg, finner du noen gode tips i denne artikkelen.

ALFA har tursko i tre høyder (lav, middels og høy), samt jaktstøvler som er enda høyere i skaftet. Mange ønsker seg én sko til all type turbruk, men vår klare anbefaling er at dersom du er en ivrig turperson som går ulike type turer, bør skoskapet inneholde minst to par tilpasset bruken.

For å velge rett sko for deg, får du under en innføring i de ulike høydenes bruksområder. Helt nederst finner du også en kort veiledning til riktig valg.

LAV

En helt lav sko har ingen ankelstøtte, og vi anbefaler på generelt grunnlag denne type sko kun til bruk på sti og vei hvor terrenget ikke er krevende. De passer aller best uten sekk, eller evt. med en veldig lett sekk på ryggen. Sko uten ankelstøtte stiller høyere krav til anklenes styrke og stabilitet.

For turer på sti og i andre områder hvor terrenget er oversiktlig og relativt ryddig er lavsko ypperlig. Med få hindringer å snuble i, er skoene både lette og komfortable. De siste årene er det rapportert om økende antall ankelskader i fjellet, og vi mener at en høyere og mer stabil støvel vil være mer egnet til krevende terreng, partier med mye stein og andre utfordringer. Overtråkk eller enda verre brukket ankel er ikke det man ønsker seg på tur.

Lave sko vil ofte også være mindre motstandsdyktige mot vann som kommer ovenfra, eller fra f.eks. langt gress. Dette fordi vannet kan trekke over toppkanten og inn i skoen, så selv om skoen har en GORE-TEX membran som beskytter er det nesten uunngåelig å få vann ned i en lavsko under våte forhold.

Se alle lavsko her

MELLOMHØY

Ett hakk opp i høyde finner man den mellomhøye turskoen. Denne passer bedre med lett sekk og kan gjerne brukes på lengre dagsturer der man bærer en forholdsvis lett sekk og har gode stier å tråkke på. Moderat ankelstøtte gjør at den vil være god på de litt kronglete partiene, men man må likevel være ekstra obs når utfordringene øker. En halvhøy sko gir anklene noe avlastning, men jo tyngre sekken er eller jo brattere man går, jo mer vil anklene utfordres.

Middels høye sko vil også tåle noe høyere, vått gress. Vann som kommer «fra siden» vil i tilfeller der skoen har GORE-TEX membran ikke trenge inn i skoen, men kan som på lavsko etter en tid krype over toppkanten.

Se alle halvhøye tursko her

HØY

"Hvorfor fjellstøvler?" tenker kanskje noen. De fleste av ALFAs høye fjellstøvler er tiltenkt det typisk norske fjell-terrenget, der vi går aller mest bortover fjellet og ikke bare oppover (som er mer vanlig lengre sør i Europa). Det vil si at de er komfortable nok til å gå lange turer med, samtidig som de gir ekstra ankelstøtte. Med et litt høyere skaft, får man mer beskyttelse enn i en lav eller mellomhøy sko.

Disse skoene er også gode for litt tyngre sekker, eller brattere bakker, da anklene også får ekstra avlastning. Noen modeller er også ekstra avstivet, for å tåle enda tøffere terreng. Disse har mindre fleksibilitet og egner seg derfor ikke like godt til den typiske langturen, men er ypperlig for toppturer. Noen av disse modellene kan også ha stegjernsfeste. Uansett sko, bør man alltid være bevisst i krevende terreng, for å unngå overtråkk eller andre skader.

De høye skoene er mer motstandsdyktige mot vann fra langt gress, og det vil ta lengre tid før vann «kryper oppover» materialet og når over toppkanten. De er derfor også velegnet i fuktigere terreng.

Se høye fjellstøvler her

JAKTSTØVLER

Jaktstøvlene er generelt sett de høyeste støvlene vi har. De gir ekstra god beskyttelse for ankelen, i tillegg til motstandsevne mot fuktighet. På generell basis kan vi si at jo lengre fuktigheten må «krype oppover materialet», jo lengre holder skoen seg tørr. Dersom du går du i myrlendt terreng, med tung sekk eller i svært krevende terreng, kan jaktstøvler også være ypperlige turkamerater.

Vær oppmerksom på ditt behov. Personer med lav kroppsvekt kan oppleve at de aller mest avstivede av jaktstøvlene (som Bever Pro Advance og Jegerstøvelen) kan bli i overkant stabile. Dette går da ut over komforten dersom man skal gå lengre turer, spesielt hvis går uten en relativt tung sekk på ryggen. Det er derfor viktig å alltid ta en "testrunde" innendørs før man legger ut på tur, for å kjenne at støvelen sitter godt og er behagelig å bevege seg i.

Se alle jaktstøvler her

UNNTAKET SOM BEKREFTER REGELEN

Ingen regel uten unntak.

Orre A/P/S GTX og Bukk A/P/S GTX i AlfaAir-materiale er begge høyere støvler med svært lav vekt og høy komfort. De er gode for middels tung sekk på tur og jakt, men passer like godt til bærplukking og lengre turer på grunn av den lave vekten og høye komforten. Her får man altså både mostandsevne mot vann, høy komfort og litt ekstra stabilitet.

Les mer om Orre A/P/S GTX her

Les mer om Bukk A/P/S GTX her

HVORDAN VELGE TURSKO?

For å finne en sko eller støvel som passer deg, anbefaler vi at du stiller deg selv noen spørsmål, for å finne en modell som er tilpasset ditt bruksområde. Til syvende og sist er det også viktig å la foten få være med på avgjørelsen. Hvis en sko ikke passer din fot, vil den heller ikke bidra til en enda bedre turopplevelse.

  • Hvor skal jeg bruke skoen? Hvordan er terrenget der? Er området ofte vått?
  • Skal jeg gå lange turer eller korte turer?
  • Skal jeg ha tung sekk på ryggen eller går jeg uten sekk?
  • Hvor mye ankelstøtte trenger/ønsker jeg?
  • Sitter skoen godt på foten min?

 

Lav

Middels

Høy

Jaktstøvel

Terreng

Oversiktlig, lett

Oversiktlig med enkelte utfordringer

Middels til krevende

Krevende

Fuktighet

Tørt

Litt fuktighet

Mer fuktighet

Vått

Turtype

Kort tur

Hytte-til-hytte

Fjelltur

Full dag

Sekkstørrelse

Uten sekk

Lett sekk

Sekk

Tung sekk

Ankelstøtte

Ingen

Middels

God

Svært god

Oppsummeringen over er ingen fasit, men en oversikt over de ulike skaftehøydenes anbefalte bruksområder og egenskaper. Ved å krysse av for hva som passer best i din situasjon, vil du komme frem til skafthøyden som passer deg best. Sjeldent vil alle svarene havne innenfor en skafthøyde.

Eksempelvis går noen kanskje mest i oversiktlig, lett terreng (lav) med litt fuktighet (middels) men med sekk (høy). Da anbefaler vi å velge den høye skafthøyden, for å ikke risikere ankelskade ved å bære sekk med for lite ankelstøtte i skoen. Det samme gjelder de som f.eks. går korte turer (lav) i middels til krevende terreng (høy) med lett sekk (middels). På grunn av terrengets utfordringer går man da tryggere med en høy sko enn en lav eller middels, og kan tenke på turen i stedet for å hele tiden akte seg for hvor man tråkker.

Går du ulike type turer og ikke ønsker mer enn ett par, anbefaler vi å holde den typen turer man oftest går i bakhodet i prosessen. Det vil kanskje være behov for å inngå noen «kompromisser» hvis man skal ha en sko til all type bruk, så velg ut hvilke kriterier som er viktigst for deg - og velg sko deretter.