Møysalen, kanskje Norges flotteste fjelltur!

Møysalen, kanskje Norges flotteste fjelltur!

Øyhoppingen fortsetter og denne gangen til Norges største øy, Hinnhøya. Etter mange anbefalinger var det klart jeg måtte bestige øyas høyeste fjell på 1262 moh. Fjellet Møysalen er ikke bare det høyeste fjellet i Lofoten og Vesterålen, men det er også blitt kåret til Norges flotteste fjelltur. Med strålende solskinn vandret jeg i den eventyrlige naturen opp til Møysalen! 


Sist jeg så denne utsikten var jeg ikke store guttungen. Det har nok fort gått nærmere  20 år siden jeg sist var på Kaljord i Vesterålen og det føltes godt å være tilbake i disse nydelige omgivelsene.

Det gode været har bestemt seg for å følge meg på mitt eventyr. Nå har jeg hatt sydentendenser i lang tid, noe som kjennes ekstra godt etter en regntung start på eventyrerlivet. Da jeg først ankom Vesterålen fikk jeg noen herlige dager på Andøya og det gode liv fortsetter med flott vær, nydelig natur og gode opplevelser. 

Mellom fjellturene har jeg god tid til å slappe av og nyte det å være på tur. Jeg prøver alltid å finne meg idylliske steder å campe og det vil jeg virkelig si jeg fant her. Teltet ble satt opp ved vannkanten av Kaljordvatnet og jeg ble liggende og høre på fisken som spratt utenfor teltet. Vannet er anadromt med laks og ørret på ganske så fin størrelse. Jeg krysset fingrene og håpet på å fiske min første laks, men det ble med håpet, for noen fisk ble det dessverre ikke på denne karen. 

Tom Lassesen guidet meg opp til 1262 moh og sørget for at jeg fikk oppleve Møysalen på sitt beste. Ved siden av at han kjente fjellet og dets historie svært godt, så var han en sprudlende og herlig person å være på tur med! 

Til Møysalen er det fler mulige ruter. Tom Lassesen som har vært på Møysalen imponerende 23 ganger ble med på turen og anbefalte å ta båt inn Lonkanfjorden for å unngå en times marsj gjennom myrete terreng til foten av fjellet. Å starte med båt viste seg å være en veldig fin start på Møysal-turen og jeg fikk god sikt til de omkringliggende fjellene på vei inn Lonkanfjorden. 

Før vi kom inn til det bratte partiet gikk vi inn i Norddalen. Her fortalte Tom om gammel gruvedrift, der det ble hentet ut malm fra fjellet og fraktet ned til fjorden ved hjelp av et jernbanesystem. 

Siste gjenværende gjenstand fra malmuthentingen. 

Restene av gruven kan man se den dag i dag. Her gravde de seg nedover med hammer og meisel. Det må ha vært en utrolig krevende jobb å få opp malmen, for ikke å snakke om å frakte det ned til fjorden. 

Navnet Møysalen knytter seg til fjellets karakteristiske form som likner en ridesal eller en sal(bolig). Rett Sør for toppen er det to mindre topper, Lille Møya og Store Møya, og eventyret om Møysalen gir en naturlig forklaring på hvorfor fjellene har blitt som de har blitt. Sagnet sier at de to møyene ble forsteinet da de ikke rakk tilbake til salen før solstrålene traff dem. 

På dette bildet kan man se en stk eventyrer, Møysalen(fjellet til venstre), samt Lille Møya og Store Møya. Det er fint å være eventyrer i slike eventyrlige omgivelser! 

Møysaltrollet vokter fortsatt de to møyene. Uten Tom som guide hadde jeg nok aldri oppdaget denne trollignende steinen i fjellsiden. Det har absolutt sine fordeler å ha med noen lokalkjente på tur! 

På vei mot toppen går man over en bre. Det er fascinerende hvor mye temperaturen faller når man nærmer seg breen. 

Snøen var rimelig slushy, men den dagen vi gikk opp var det ikke behov for stegjern. 

To fornøyde karer nådde Lofoten og Vesterålens høyeste fjell etter 3 timer. Foruten at turen tar deg opp 1389 høydemeter er ikke turen spesielt krevende. De partiene som kunne vært litt utfordrende hadde kjetting og det eneste luftige partiet er toppen på dette bildet. 

To ALFA-entusiaster på tur, begge iført en svært stabil og god støvel, ALFA Glittertind (tidligere versjon av ALFA Juvass). På turer som denne gjør de virkelig jobben! 

Ryktene i fjellheimen sa at det var en «sko-ekspert» på Møysalen, så jeg fikk stoppet og pratet litt med endel folk på turen. Enkelte hadde noen spørsmål om valg av skotøy og det er alltid gøy å kunne dele noen erfaringer på den fronten. At over 60% av de jeg møtte gikk med ALFA-sko, var heller ikke feil!

Fra Møysalen har man en fantastisk utsikt. Vi var heldig med været og så utrolig langt. Her er utsikten mot Vest. 

Utsikten mot Sørøst.


Turen gikk i virkelig flotte omgivelser! Møysalen Nasjonalpark har noe av den mest dramatiske naturen man finner i Norge med høye kystfjell, fjorder, isbreer og brevann. Flere topper er på over 1000 meter og de bratte fjellsidene skaper en spektakulær atmosfære i fjellheimen. Jeg kan lett forstå at mange lar seg imponere og dermed kårer Møysalen til Norges flotteste fjelltur. 

Møysalen(1262 moh) i Vesterålen.

Her er vårt spor. Gåtid ble 5 timer på vår tur der vi tilbakela 13 km.