Aleksander Gamme

Aleksander Gamme

Aleksander Gamme blir omtalt som landets mest allsidige ekspedisjonsfarer. Han har de siste femten årene ledet og gjennomført et bredt spekter av spektakulære prosjekter og kreative ekspedisjoner over hele verden. Aleksander har blant annet besteget Mt Everest og en rekke andre høye fjell, syklet tandemsykkel i Sahara, gått verdens lengste skitur i Antarktis, flydd med heliumballonger, padlet Mjøsa i badekar og er utdannet safariguide i Sør-Afrika. Han har blant annet vært programleder for NRKs «Drømmeturen» og "Oppdrag Nansen». Sammen med kjæresten Cecilie Skog ble parets seiledrøm dokumentert gjennom «FamilieFryd», mens hans egen serie "Ekspedisjon Dronning Maud Land" ble nominert til Gullruten 2016.

I Antarktis-sesongen 2011/2012 gjennomførte han verdens lengste skitur uten etterforsyninger og assistanse. Med denne turen ble han først i verden til å gjennomføre den siste milepælen i Antarktis, gå fra kysten til polpunktet og tilbake igjen. Med en helt spesiell gest på slutten av turen vakte han stor oppsikt i det internasjonale ekspedisjonsmiljøet.

Den historiske ekspedisjonen er kjent gjennom den norske NRK-dokumentaren «Verdens lengste skitur» og National Geographics «Crossing the Ice» som er vist i mer enn 170 land og sett av flere hundre millioner mennesker.

Aleksander Gamme på sørpolen

KORT INTRODUKSJON AV HVEM DU ER.

En nysgjerrig og leken krølltopp fra Hedemarken som alltid har satt opplevelser foran det meste i livet. Tidligere opptatt av luftsport og å hoppe fra fly og fjell med en skjerm på rygge. De siste 15 årene levd og åndet for korte og lange turer, og å inspirere og utfordre andre til å følge sine egne drømmer. Har to små lekekamerater, Vilja og Vega, med Cecilie Skog.

-Hva er ditt hovedfokus?

Det viktigste er å finne en balanse mellom gleden ved å være på tur, og utfordringer som gir mestring og utvikling. Spesielt glad i å være allsidig og nybegynner, da er læringskurven brattest og nysgjerrigheten blir tilfredsstilt. Sjelden dratt på turer i form av høyest, lengst, mest ekstremt osv, men det skjer... I de senere årene har fokuset i stor grad vært på å forsøke å bli en allsidig klatrer, noe som jeg håper blir en lidenskap for resten av livet. I tillegg blir fokus på tur, natur og opplevelser med barna en bærebjelke i friluftslivet mitt.

Aleksander Gamme nyter utsikten

-Kjennetegn/spesiell nisje e.l.?

Mitt beste kjennetegn er nok kontraster, variasjon – fra jungel og ørken til polart, høyt og kaldt. Og så litt galskap da. Det er deilig å sette sprø ideer ut i livet, finne tilbake til lekenheten i hverdagen. Det er jo aldri bevist at livet er alvorlig, så inntil videre slår jeg et slag for det Arne Næss Sr uttalte så tydelig: Vi må leke mer, uansett alder.

-Hva liker du best å holde på med?

Jeg elsker å lære nye ting, tenke kreativt og nyskapende, treffe nye mennesker og jakte på små og store klype-seg-i-armen øyeblikk, fange livet og hverdagen med mine småtroll.

TURER MED ALFA

  • Prosjekt polhavet – ut på tur for å møte Børge Ousland og Mike Horn i mørket og isødet.
  • ”Oppdrag Nansen” – NRK Super 2014/15, programleder”
  • ”Prosjekt Dronning Maud Land” – NRK –serie, programleder, 2014
  • ”Drømmeturen” – NRK-serie, programleder, 2013 –
  • Verdens lengste skitur –87 dager, 2275 km, Antarktis 2011/12 (solo)
  • Sverige, Finland på tvers (30 d, solo ski), 2005
Aleksander Gamme på tur i mørket

HVA ER DIN FAVORITT DESTINASJON ELLER KONKURRANSE

Stort sett alltid det neste, velger ofte å sikte kursen mot nye steder enn å reise tilbake til ett sted. Romsdalen står høyt i kurs. Det meste i nord har en spesiell sjarm. Mens hjertet mitt hører hjemme i Afrika. Jeg er egentlig en hvit afrikaner.

HVA ER DIN MORSOMSTE HISTORIE/HVA ER DET MORSOMSTE DU HAR OPPLEVD PÅ TUR/TRENING/KONKURRANSE ?

Oj, det er mange. Mange kjenner vel til ostepop-klippet fra Antarktis, det har iallfall moret mange. Men det er utallige små, komiske øyeblikk. Alle turer med Petter Nyquist er fylt med herlig galskap, enten vi krysser Las Vegas med pulk eller padler Mjøsa i et badekar. Følg med på podcasten «Tur & Tøys», og her kommer historiene som perler på en snor.

HVA ER DITT STOLTESTE ØYBLIKK

Mine stolteste øyeblikk har jeg samlet i et virtuelt rom som jeg kaller for «Happy place». Her vandrer jeg rundt når jeg ønsker å gjenleve fine og stolte øyeblikk. Ikke alle disse behøver å omtales, og de går helt tilbake til barndommen. Andre er mer velkjent. Som feks da jeg ventet på australienerne på slutten av verdens lengste skitur i Antarktis 2012 og delte rekorden med dem. Og så er det slående ofte når jeg har med ungene ut på noe rart, da er jeg sprekkeferdig stolt over å ha skapt noen slike morsomme vesene.

Aleksander Gamme venter på australienerne på Arktis i 2012 og delte rekorden for verdens lengste skitur med dem.

AMBISJONER FOR DE KOMMENDE ÅRENE?

Aleksander Gamme på tur med jentene

Ambisjonene er delt etter å ha blitt pappa til to små jenter. Jeg skal ha èn fot i familieturlivet og gleder meg veldig til å dra mer på tur med jentene mine. Samtidig blir det mer ambisiøs klatring, både alpinklatring og sportsklatring. I tillegg står en rekke både kreative og mer seriøse turer på agendaen framover. Felles for dem alle, er at de er under 14 dager i varighet. Lenger ønsker jeg ikke å være borte fra småtrollene.

 

 

HVA ER DITT ALLER BESTE TUR TIPS ELLER TRIKS ?

Den største terskelen er alltid å få spikret målet opp på veggen. Når du har bestemt deg, så er den nødvendige omprioriteringen i gang. Å dra på lange eventyr er kanskje noe av det aller mest utviklende du kan gjøre, og burde vært pensum for alle, spesielt ungdom. Og så behøver vi ikke reise langt, vi har den råeste naturen på hjemmebane.

HVORFOR ALFA?

Først og fremst fordi Alfa har fottøy som er suverene for føttene. På de lengste turene er føttene alltid den mest kritiske faktoren og de fortjener kun det beste. På lange vinterturer er det unødvendig å bruke energi på eller bekymre seg over å fryse på føttene. Og dessuten, tre måneder i Antarktis uten et eneste gnagsår forteller det meste.'

Aleksander Gamme med ALFA Polar A/P/SHVA ER DITT FAVORITT PRODUKT FRA ALFA ?

Det må bli Polar A/P/S med kartanker. Sært, kostbart og ofte overkill. Men gud bedre for en rå følelse å stikke beina ned i på de aller kaldeste dagene.
Helt til slutt:

- Tørket turmat eller hamburger? Frysetørret er fast familiemiddag.

- Lærsko eller tekstilsko? Begge to til hvert sitt bruk

- Sove lenge eller stå opp tidlig? Evig lakenskrekk, men opp tidlig!

- Nordpolen eller ekvator? Fra Nordpolen til ekvator :)

- Ei god bok eller en film? Å lese er undervurdert. Les mer!

- På tur med Jan Thomas eller Lothepus? Helst begge to, men Jan Thomas hadde trukket lengste strået.

- Lofoten eller Jotunheimen? Umulig å velge, naturbigami er innafor.

- Telt eller åpen himmel? Åpen himmel er nydelig, men sover bedre i telt.

- En langtur eller mange, korte? Holder en knapp på de lange.

- På tur alene eller sammen med noen? Trives i eget selskap. Og i andres.

- Facebook eller instagram? Tenk om vi kunne slippe...