Thomas Lone

Thomas Lone

Thomas Lone skrev historie da han i 2019 klatret Mount Everest og ble tidenes yngste nordmann til å fullføre «The Seven Summits» året etter. Parallelt med denne bragden har han gjennomført fulltidsstudier ved NTNU og MIT for å bli sivilingeniør. 

Eventyrlysten og livet utenfor komfortsonen startet for alvor under et år ved befalskolen. Siden den tid har Thomas reist verden rundt for å møte nye kulturer og de villeste naturopplevelsene. I tillegg til fjellklatring har han syklet Norge på langs, krysset Sør-Spitsbergen med pulk og stått ned på ski fra 8000m på K3 i Karakoram. 

De siste to årene har Thomas jobbet i shippingbransjen, men fra og med 2022 lever han av eventyr og foredrag på heltid. 


Hvordan vil du beskrive deg selv?

Først om fremst er jeg veldig glad i å være ute på tur! Jeg elsker utfordringer, og har nok fått en solid dose konkurranseinstinkt med på kjøpet. Helt siden jeg dro i militæret har jeg forsøkt å gå utenfor komfortsonen og pushe grensene mine litt hver dag for å nå nye høyder. Det har sendt meg ut på en utrolig spennende reise! 


Ditt soundtrack?
ACDC - Thunderstruck


Sommer eller vinter?
Man sier vel at sommeren er best om vinteren og motsatt. Om jeg virkelig måtte velge er jeg nok utvilsomt er vinter person. De siste årene har jeg faktisk tilbragt mesteparten av sommeren på sørlig halvkule eller høye topper i Himalaya med gradestokken godt under null. Noe av det jeg hater mest på tur er insekter, så da blir vinteren et naturlig valg. 


Hvor befinne du deg akkurat nå?
Akkurat nå er jeg i Molde for å holde foredrag! Selv om Base Campen er i Hemsedal er jeg stadig ute og farter med eventyrbilen på jakt etter konferansesaler og puddersnø. 


Er det noen turer som sitter ekstra godt i minnet?
Jeg kunne skrevet en lang stil om utallige øyeblikk i fantastisk natur og ubeskrivelig utsikt fra høye fjelltopper. Likevel er det en tur som sitter ekstra dypt i hjerterota. For snart 2 år siden krysset Even Sverdrup og jeg Hardangervidda på langs med tre tidligere rusavhengige fra organisasjonen Medvandrerne. Are, Lars og Atle hadde alle tre tilbrakt mesteparten av sine voksne liv med rus og kriminalitet. Å få dele ekte turmagi med dem og dele røverhistorier fra teltet skapte virkelig vennskap for livet. Det var en utrolig fin og meningsfylt opplevelse som jeg håper å gjenskape senere.


Har du kanskje en favorittdestinasjon?
Uten tvil Hemsedal fordi det er så utrolig allsidig. Fra Base Campen vår, altså leiligheten, har vi mulighet til å drive med de aller fleste aktiviteter rett utenfor døren. I tillegg er Hemsedal et fantastisk utgangspunkt med kort vei til Hardangervidda, Oslo, Jotunheimen og hele Vestlandet! 


Har du noen gang vært redd på tur? Hva lærte du i så fall av det?
Det skjer støtt og stadig at jeg kjenner på frykt mens jeg er på tur. Men kun et fåtall ganger har jeg vært oppriktig redd for å ikke kommer hjem igjen. En av dem var på Denali i Alaska, Nord-Amerikas høyeste fjell. Makkeren min Didrik og jeg hadde klatret til den høyeste campen og lå helt alene rett under toppen. Det som ifølge værmeldingen skulle være en moderat 2-3 dagers storm utviklet seg til å bli en kraftig syklon over hele fjellkjeden. Vi lå helt værfast i til sammen 8 døgn i om lag 40 minusgrader og opp til 40 m/s vind! På grunn av forholdene visste vi begge to at hjelp ikke ville komme dersom noe gikk galt. Ingen kunne klatre opp for å hjelpe oss og ingen helikopter kunne forsøke redning i slik vind. I tillegg hadde vi kun med mat for to dager og raste ned i vekt. Dersom et vindkast hadde røket en teltstang er jeg den dag i dag nokså sikker på at vi begge ville omkommet. På mirakuløst vis hold teltet stand, og jeg landet takknemlig på Gardermoen et par uker senere, 59 kg tung.   


Hvor viktig er galgenhumor for deg?
Galgenhumor kan være fint på tur det, særlig om det bidrar til å holde positivitet i gruppa på tross av motgang. Jeg er en forkjemper for å være positiv i alle situasjoner uansett hvor ille det går. Negativitet skaper bare en dårlig spiral.  


Hvem er sjefen? Du eller naturen?
NATUREN! Alltid. Jeg kan nevne så mange anledninger naturen har gjort meg til en ydmyk mann. Kun ved hard trening, solide forberedelser og tillatelse fra moder jord kan vi virkelig gå forbi våre grenser i naturen. 


Hva er det beste med å vær ute i naturen?
Det beste er å oppleve kontrastene. I dine omgivelser, men vel så mye i deg selv.  


Tenker du på miljøet når du ferdes i naturen? 
Vi er utrolig privilegert som har en så vakker og allsidig klode. Og vi er ekstremt privilegert her i Norge som kan bruke naturen så fritt året rundt. For å kunne gjøre dette på en bærekraftig måte må vi alle sammen ta ansvar og være bevisste på måten vi planlegger turene våre på. Jeg er stolt av å jobbe med merker som tar ansvar for sitt fotavtrykk, og Alfa er intet unntak.


Hva er ditt motto?
Hva er tur ambisjonene for de kommende årene? Det lurer jeg jammen på selv! Det har vært en nokså trist tomrom etter å ha fullført Seven Summits, og jeg har ikke hatt stort annet å fylle det med enn Korona haha. Det siste året har jeg fått øynene opp for ekstremsport og lært meg både speedriding og paragliding. Det er ikke umulig at det vanker et fallskjermkurs til sommeren heller. Men på sikt ønsker jeg å oppleve polene som foreløpig er helt ukjent terreng for min del. 


Vi må jo bare spørre: Hvorfor velger du ALFA?
Her er svaret enkelt. ALFA lager kvalitetsprodukter som fungerer utmerket til turene mine, på en bærekraftig måte. Jeg fikk først opp øynene for ALFA i Forsvaret med den legendariske modellen M77. Denne skoen mer eller mindre bodde jeg i på tur både det året og flere etter. Jeg gikk faktisk ca 10 000 km på det ene paret, og bruker nå ulike ALFA modeller til alt jeg gjør av aktiviteter. 


Hva er dine favorittsko fra ALFA?
Det er så mange gode sko å velge blant! Til daglig bor jeg i ALFA Drift som er min behagelige hverdagsko. Men om jeg måtte velge ut en modell må det nok bli ALFA Juvass. Denne er lett, har god ankelstøtte og taler våte og kalde omgivelser. Jeg bruker den til isklatring, innmarsj til høye fjell, turgåing, fluefisking, paragliding, dekktrening etc. Rett og slett utrolig allsidig.