ALFAs Eventyrer i Rogaland - Marius Fuglestad

ALFAs Eventyrer i Rogaland - Marius Fuglestad

Jeg er friluftsbloggeren, guiden og eventyreren som er født og oppvokst i Sandnes i Rogaland. Mitt kjennemerke er lange og krevende ekspedisjoner i villmarken eller i tynn luft mot toppen av et høyt fjell, og har gjennomført en rekke ekspedisjoner i innland og det store utlandet de siste årene. Men nå i løpet av den neste måneden skal jeg ta dere med tilbake til fjellheimene hvor det hele startet min frilufts karriere og min lidenskap for naturen og friluftslivet. Sammen skal vi ut på en eventyrlig reise! Gjennom 3 ulike og forhåpentligvis fantastiske eventyr skal vi oppsøke kanskje den mest spektakulære naturen Norge har å by på. En natur som har litt av alt, og det er ikke uten grunn at det kalles et miniatyr av Norge. Jeg skal ta dere med til mitt eget hjemfylke, Rogaland.

Mitt navn er Marius Fuglestad. Jeg er friluftsblogger, guide, foredragsholder og eventyrer på heltid, som har gjort om lidenskap og hobby til levebrød de siste årene. Og i 2017 mottok jeg hedersprisen «Årets eventyrer» i Norge. Jeg er oppvokst på Vestlandet i byen Sandnes i Rogaland, og har gjennom mitt 27 år lange liv hatt et brennende hjerte for naturen og friluftslivet. Spesielt villmarka og høye fjell står sterkt plantet i hjerterota hos meg.

Etter hvert som årene gikk kom også de virkelig store drømmene. Lei av det hverdagslige A4- livet ble skolegangen og videre utdanning brutt. Eventyrene ble lenge og utfordringene større. Og i løpet av de siste årene har jeg gjennomført en rekke ekspedisjoner og stått på toppen av flere av verdens høyeste fjell. Jeg har blant annet gått Norge på tvers og Norge på langs, Island på langs og beveget meg skritt for skritt opp i høydene til jeg i fjor nådde min første 6000 meter i Himalaya og Nepal. Men det er først og fremst min tur på Yukon River, hvor jeg sammen med to kompiser ble de første norske og yngste skandinaver til å padle hele elva i sin helhet gjennom det nordlige Canada og tvers over hele Alaska som satt sine spor i meg.

Et eventyr over 3200 kilometer og 52 dager som gikk over all forventning. Nærmøter med bjørner, omringet av ulveflokk og fisket laks med bare hendene er noen av høydepunktene fra det unike villmarks eventyret.

Men det var min Norge på tvers tur i 2015 som ga mersmak til dette livet. Det å kunne sette seg ett urealistisk mål på forhånd, for så å bruke naturen til å utfordre meg selv og gjennomføre planene. Jeg har i løpet av de siste årene gått fra å dyrke min store lidenskap og hobby og gjort det om til mitt eget levebrød. Og nå drar jeg rundt i hele verden på eventyr og ekspedisjoner for å følge mine drømmer. Store som små! For en ting er sikkert, og er at det å være eventyrer er bare helt magisk! Hver eneste dag føler man seg privilegert som får muligheten til å dra både innenlands og utenlands og bruke den store verden til min egen lekeplass. For det er alltid naturopplevelsene og den enorme frihetsfølelsen av å være ute i naturen som har vært min store drivkraft, og den jeg til enhver tid jakter på. I tillegg til å krydre det med den fantastiske følelsen av å meste ulike typer utfordringer. Mitt store mål foruten det å kunne oppleve mens jeg er på ulike eventyr, er det å kunne dele mine opplevelser å motivere og inspirere dere der ute til å gå mot deres egne drømmer, mål og eventyr i egne liv. Og det er det jeg nå skal prøve å bruke den neste måneden på.

I hele september er det jeg som er ALFAs eventyrer, og jeg skal ta dere med tilbake i mine fjellheimer der hele sirkuset startet lenge før jeg hadde planer og drømmer om å dra på krevende ekspedisjoner rundt om i verden. Det er her jeg hadde min første overnatting alene som 11 åring på fjellet, og siden da har det vært hundrevis og nærmer meg med stormskritt tusen overnattinger i telt ute eller under åpen himmel. Det er her lidenskapen om friluftslivet har blitt dyrket frem til de grader, og det er her jeg legger ned all trening og motivasjon mot nye eventyr i fremtiden. Det er her jeg finner roen. Det her jeg friheten min, og dette er fjellheimene som for alltid vil være viktig del av mitt liv. For nå skal jeg sette en drøm jeg har hatt lenge ut i dagens lys. Sammen med mine to huskyer skal vi utforske det beste av hva mitt hjemfylke Rogaland.

Gjennom 3 ulike og forhåpentligvis fantastiske eventyr, fra Haukeli i nord til Egersund i sør skal vi oppsøke den mest spektakulære naturen Rogaland og Norge kanskje har å by på. Vi skal høyt, lavt og på kryss og tvers av fylket. Vi skal utforske en natur som har litt av alt. Fra karrige høyfjellterreng og verdens berømt fjord til idylliske sandstrender i sør. Jeg skal i løpet av september prøve å inspirere dere og vise dere der ute hvor lett man faktisk kan komme seg over dørstokkmila, og hvor lett man kan lage sine egne utfordrende eventyr i sin egen bakgård. Jeg håper mange av dere vil få øyene opp for hva som faktisk skjuler seg like utenfor stuedøren.

Kan naturopplevelsen bli like intense og minnerik i min egen bakgård som gjennom Alaska villmark eller på toppen av en 6000 meter?

Dette er min drøm. Mitt fylke. Dette er drømmen om Rogaland. La dere bli inspirert og motivert til å følge deres egne drømmer og mål i livet! For husk; Alt starter med en tanke! Alt er mulig!

10 raske med Marius

Tørket turmat eller hamburger?

Når jeg er på tur som jeg stort sett er i løpet av året foretrekkes tørket turmat. Men foran peisen og sofaen i sivilisasjonen er Burger en sikker vinner.

  • Lærsko eller tekstilsko?

Lærsko, ingenting er som en god gammel lærsko både på kvalitet og slitestyrke.

  • Sove lenge eller stå opp tidlig?

Det kommer helt an på situasjonen. Men stort sett er jeg glad i søvn, så jeg må nesten si sove lenge her. Et B- menneske med stor B!

  • Nordpolen eller Ekvator?

Nordpolen, selv om jeg er tidenes frysepinne.

  • En god bok eller film?

Hehe, den var lett! En god film, da jeg hater å lese, og leser kun for å til skaffe meg verdifull informasjon og kunnskap om friluftsliv og kommende ekspedisjoner.

  • På tur med Jan Thomas eller Lothepus?

Uten tvil på tur med Lothepus, da vi er av samme ulla!

  • Lofoten eller Jotunheimen?

Det må bli Jotunheimen, ettersom jeg uforståelig nok ikke har fått opplevd Lofoten enda.

  • Telt eller åpen himmel?

Åpen himmel, for det er da man føler seg nærmere naturen enn i telt. Ingenting er bedre enn å ligge foran et bål på sene nattes kvelder og nyte en stjerneklarhimmel, eller å våkne av en magisk soloppgang som varmer ansiktet med dens varme.

  • En lang ekspedisjon, eller mange korte turer?

En langtur, enkelt og greit. Man får flere opplevelser av en langtur enn mange korte turer, og så trenger jeg utfordringen som langturene gir meg.

  • På tur alene eller sammen med noen?

Den var vanskeligere. Jeg trives godt med begge deler. Fordeler og ulemper med alt som det ellers er i livet. Men i fremtiden blir det mange nye ekspedisjoner sammen med mine hunder, så da blir jeg i utgangspunktet ikke alene. Så må nesten gå får å være på tur sammen med noen. Man husker også minnene og opplevelsene av å nå en drøm sterkere sammen med noen enn når man er alene.

  • Facebook eller instagram?

Instagram, enklest mulig er ofte best mulig!